Carrosserie-inrichting

De sleutel tot het aantrekken van talent naar carrosseriebedrijven

Het tekort aan vakbekwame arbeidskrachten binnen Europese carrosseriebedrijven, met name schadeherstellers, is een complex probleem. Het aantrekken van talent voor de sector vereist een oplossing voor een veelzijdig probleem: Het is een sector die een historische reputatie heeft van praktische handenarbeid, die soms vuil en potentieel gevaarlijk kan zijn.

Bart De Groof, senior global marketing director, Refinish, bij Axalta
Bart De Groof, senior global marketing director, Refinish, Axalta

Hedendaagse jongeren gaan niet voor een job voor het leven, maar zullen eerder verschillende carrières uitproberen. Daar komt nog eens bij dat schadeherstellers en monteurs weinig tot geen contact hebben met autobezitters, waardoor het voor hen lastig kan zijn om een ​​echt gevoel van werktevredenheid te ondervinden. Voeg daar nog aan toe dat schadeherstellers met een zekere druk werken en altijd streven naar het sneller en productiever zijn. Zij dragen ook de grootste verantwoordelijkheid wat betreft de reparatie, namelijk hoe de auto eruit ziet wanneer de klus is geklaard. Ondanks dat het een bevredigende en hooggekwalificeerde job is, kan het worden gezien als een zeer risicovolle job met weinig directe beloning.

Zeer technische, eervolle job

Ter illustratie: in Groot-Brittannië is tussen 2014 en 2022 het percentage 22- tot 29-jarigen in professionele en leidinggevende jobs gestegen van 38% naar 46%, terwijl het percentage 22- tot 29-jarigen met een ambachtelijk beroep daalde van 25% naar 16%.

“Dit is een perfecte weerspiegeling van één van de belangrijkste problemen waarmee carrosserieën vandaag de dag in onze regio worden geconfronteerd”, zegt Bart De Groof, senior global marketing director, Refinish, bij Axalta. “Tegenwoordig wordt het werken met je handen gezien als een laaggeschoolde job. Voor velen komt het cachet voort uit de plaats en niet uit de job; de voorkeur gaat vaak uit naar een minder betekenisvolle job in een meer prestigieuze organisatie dan naar een hooggekwalificeerde handmatige job in een bescheiden carrosserie. Vooral schadeherstellers zijn echte ambachtslieden die een groot probleem in iemands leven oplossen. Wat de sector aan werkzoekenden duidelijk moet maken, is dat de moderne carrosserieën van tegenwoordig meer op hightech-laboratoria lijken. Carrosserieën zijn niet langer de vuile, gevaarlijke fabrieken van weleer, maar helaas blijft dit vooroordeel hangen. Carrosserieën hebben last van een imagocrisis en wij werken hard om dit te veranderen.”

Om jong talent aan te trekken moeten carrosseriebedrijven dit oude imago van zich afschudden en duidelijk communiceren hoe technologisch geavanceerd ze zijn, omdat dit een rol speelt bij de besluitvorming over werk zoeken. Meer dan 80% van de 12.000 ondervraagde generatie Z-mensen in 17 verschillende landen gaven aan dat ze ernaar streven om met de allernieuwste technologie te werken en 91% stelt dat technologie de beroepskeuze zou beïnvloeden.

"Carrosseriebedrijven kunnen simpelweg niet wachten tot het talent bij hen aanklopt. Ze moeten deze groep proactief benaderen op een manier die hen echt aanspreekt”, aldus De Groof.

Door technische innovatie is vooral het autolakreparatieproces sneller, eenvoudiger en winstgevender geworden. Moderne digitale hulpmiddelen zenden een duidelijke boodschap van digitalisering en ecologische duurzaamheid uit die weerklank vindt bij technisch onderlegde werkzoekenden, waaronder Gen Z – de echte digital natives. Geavanceerde, innovatieve ontwikkelingen zoals Axalta Irus Scan, Axalta Irus Mix en Axalta Nimbus, het onlangs gelanceerde wereldwijde klantervaringsplatform voor schadeherstelklanten, hebben voor veel carrosserieën bijgedragen aan deze verschuiving.

Axalta Irus Mix
Axalta Irus Mix

Geen job meer voor het leven

De tijd die nodig is om te trainen voor een job in deze sector, is een andere mogelijke toegangsbarrière voor jong talent. Cultureel gezien beginnen jongere generaties niet langer aan een job waarvoor ze een langdurige opleiding ondergaan, om vervolgens hun hele carrière te blijven; het 'job for life'-concept bestaat niet meer. In feite zijn de recente generaties hun carrière steeds vaker begonnen in laagbetaalde beroepen, zoals bartenders, bedienend personeel, callcentermedewerkers en winkel- en keukenassistenten, ondanks hun hoger opleidingsniveau.

“De schadeherstelindustrie zou gehoor moeten geven aan deze trend en een veel kortere opleidingscyclus moeten aanbieden om toegang tot onze sector te faciliteren voor een proefervaring; dit is de manier waarop de jongere generaties verschillende carrièremogelijkheden verkennen. We moeten ook bereid zijn om te accepteren dat zij mogelijk een tijdje blijven en vervolgens overstappen naar iets anders, zelfs als ze tevreden zijn met hun job. Deze diversiteit maakt gewoon deel uit van hun loopbaan en reflecteert niet negatief op onze sector”, zegt De Groof.

De opkomst van Virtual Reality, Augmented Reality en gamified simulatietraining zal helpen een jongere doelgroep te bereiken door hen trainingsomgevingen aan te bieden, die zij mogelijk niet direct associëren met de schadeherstelindustrie.

Echte werktevredenheid en een gevoel van doelgerichtheid

De meest substantiële uitdaging waarmee carrosserieën worden geconfronteerd bij het aantrekken van jong talent is het feit dat ze geen zichtbaarheid hebben bij de auto-eigenaar en daarom weinig echte werktevredenheid hebben, wat kan leiden tot het gevoel dat de job weinig persoonlijke voldoening geeft.

De Groof legt uit: “Als iemands auto na een ongeval naar een schadeherstelbedrijf gaat, is de auto-eigenaar meestal van streek en kan niet wachten om de auto terug te krijgen; wat hen betreft is dit allemaal een groot gedoe dat ze zo snel mogelijk opgelost willen zien. Ze hebben meestal te maken met een medewerker van de klantenservice in het schadeherstelbedrijf en zullen vrijwel nooit enige interactie hebben met de schadehersteller, of met iemand in het schadeherstelbedrijf zelf.”

De schadehersteller is echter degene die al het cosmetische werk doet, evenals monteurs en andere werknemers die alle andere reparaties uitvoeren. Dit zijn de mensen die het probleem oplossen. Geen van deze bekwame technici heeft ooit enige interactie met de klant. Wanneer de klant terugkomt om de auto op te halen, meestal hun op één na grootste aankoop na een huis, zullen ze hoogstwaarschijnlijk heel blij zijn dat hun kostbare auto intact en geweldig uitziet.

“Wie krijgt al die lof en eer op het moment dat de klant terugkeert naar zijn normale leven? De klantenservicemedewerker; niet de schadehersteller of de monteur. Er is een duidelijke kloof tussen de mensen die het werk hebben gedaan en de mensen die er de eer voor krijgen. Iedereen wil in real time beloond en gevalideerd worden in zijn werk. We willen allemaal dat de resultaten van ons werk gewaardeerd worden – we mogen de kracht daarvan niet onderschatten. We zijn tegenwoordig gewend aan onmiddellijke voldoening: we kunnen online iets bestellen en het komt binnen enkele uren aan. Op dezelfde manier moet de jongere generatie snel werkplezier hebben en een echt gevoel van doelgerichtheid hebben, anders is het een grote barrière om hen aan te trekken en te behouden”, zegt De Groof.

Axalta Nimbus
Axalta Nimbus

Talent behouden

Voor carrosseriebedrijven die nog maar net rondkomen met het talent dat ze hebben, of die groeien en moeite hebben om het personeelsbestand uit te breiden, zijn er manieren om dit tekort aan arbeidskrachten aan te pakken.

“Er zijn veel onderdelen binnen het schadeherstelbedrijf die arbeid vergen, niet alleen de lakherstelwerkzaamheden. Het lakken is zeer technisch en niet iedereen kan het. Daarom is het doel hier om taken te automatiseren die geen hoogopgeleide schadehersteller vereisen, zodat zij zich kunnen focussen op waar ze goed in zijn: lakken. Dat is waar veel van de recente ontwikkelingen van Axalta hun intrede hebben gedaan, waaronder ons Axalta Irus digitale kleurbeheerproces: Scan. Match. Mix. Iedereen met minimale training kan de nieuwe Axalta Irus Scan-spectrofotometer vasthouden en bedienen. Hetzelfde kan gezegd worden voor Axalta Nimbus, het kleurmatch-onderdeel van het driestapsproces. Met Axalta Irus Mix, de laatste stap in het proces, kan iedereen op de knop drukken en het starten om een ​​ontvangen formule te mixen. Hierdoor kunnen de bekwaamde schadeherstellers ongehinderd verder werken met onze producten, waarvoor ze zijn opgeleid. Eerlijk gezegd is het spuitwerk het eerste waar de klant naar zal kijken”, zegt De Groof.

Het behouden van talent vergt ook voortdurende ontwikkeling, inclusief training. Ook hier ondersteunt de digitalisering carrosseriebedrijven. In Axalta Nimbus hebben schadeherstellers op elk moment toegang tot korte trainingsvideo's als ze een snelle oplossing voor een probleem nodig hebben of gewoon een korte opfriscursus nodig hebben. Axalta Nimbus biedt ook toegang tot meer diepgaande onlinetrainingsmodules, evenals virtuele livetrainingssessies en de mogelijkheid om persoonlijke cursussen te boeken, allemaal via Axalta Academy.

De sleutel vinden

De uitdagingen waarmee carrosseriebedrijven als geheel, en de schadeherstelbranche in het bijzonder, worden geconfronteerd als het gaat om het aantrekken van jong talent, zijn talrijk en zeer complex, maar niet onoverkomelijk.

De Groof besluit: “Bij Axalta geloven we dat we een verantwoordelijkheid hebben om van carrosseriebedrijven innovatieve, technologische werkplekken te maken die niet alleen ultraproductief zijn, maar ook de plek zijn waar werkzoekenden willen zijn. Wij streven ernaar de vooroordelen te veranderen en de boodschap te helpen overbrengen dat deze banen dag in dag uit de problemen van mensen oplossen. Als carrosseriebedrijven een manier kunnen vinden om de erkenning van banen terug te laten stromen naar de mensen die deze werkzaamheden hebben uitgevoerd – naar de schadeherstellers en naar de monteurs – zullen we samen echt de sleutel vinden om jong talent naar carrosseriebedrijven aan te trekken.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

company corner

AXALTA COATING SYSTEMS BELGIUM

GEERDEGEM SCHONENBERG 248 , MECHELEN 2800
CarrosserieElektrische gereedschappenReiniging & ontvettingIndustriële afplakmiddelen & tapesVerfspuitapparatenSchuurmiddelenAutolakken & -verven
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine