De trade-off tussen beschikbaarheid en derving
Steven Pauly is onderzoekswetenschapper en expert voorraadbeheer. Hij had het op het Food Process Seminar over hoe u de juiste voorraadstrategie kan aanwenden.
Complexe oefening
"Voedselverspilling komt voor in de hele toeleveringsketen en kost handenvol geld. In de verwerkende industrie kunnen we dit tegengaan met een correct voorraadbeheer. Daarbij wil je voldoende grondstoffen inslaan om aan de verwachte orders van je afnemers te kunnen voldoen, maar ook niet meer dan nodig, omdat die geld kosten en bovendien een beperkte houdbaarheid hebben. De afweging tussen beschikbaarheid en derving is dus een complexe oefening, maar gelukkig zijn er wiskundige modellen om de juiste voorraadstrategie te bepalen", zei hij.
Optimaal voorraadbeheer
Volgens het model van de 'Fresh Case Cover', de verhouding tussen de productiehoeveelheid en de afzet gedurende de shelf life, krijgen we inzicht in welk dervingspercentage we kunnen verwachten. 'The Efficient Frontier' zet dan weer de derving en beschikbaarheid tegen elkaar uit.
"Deze curve laat zien dat als je een bepaalde beschikbaarheid wil halen, dat daar dan een bepaalde derving tegenover staat. Of anders gesteld: als je een bepaald dervingspercentage accepteert, dan is er een bepaalde beschikbaarheid gegarandeerd. Wanneer je het voorraadniveau zo aanpast dat je óp de curve zit, is het voorraadbeheer optimaal", legde hij uit.
"In een volgende stap kun je nog meer modellen in rekening brengen en parameters aanpassen, om zo de curve te doen dalen. Dan heb je immers minder derving en een hogere beschikbaarheid, wat je dus een dubbel economisch voordeel oplevert."