Duurzaam verwarmen met stookolie? Go Hybrid!
Een perfecte match bestaat tussen stookolie en zon. Een condenserende stookolieketel is eenvoudig te combineren met een zonneboiler voor de productie van het sanitair warm water. Dit maakt dat er een hybride en duurzame installatie ontstaat. Naast de milieuvriendelijke impact heeft deze installatie ook het voordeel dat de gebruiker 10% kan besparen wat overeenstemt met 200 à 300 liter stookolie per jaar. De familie Opdebeeck uit Houwaert koos voor deze duurzame en efficiënte hybride oplossing met hoog rendement als leuk extraatje.
Besparen dankzij vervanging
De oude klassieke stookolieketel (35 kW) die de leeftijd van 30 jaar bereikte, werd preventief vervangen om bij te dragen aan een beter milieu en om met een gerust hart de winter in te gaan. Het gezin verbruikte een 1800 liter stookolie per jaar, wat weinig is. Dit omdat familie Opdebeeck niet de ganse winter thuis verblijft en als ze thuis zijn ze 's avonds soms verwarmen met hun houtkachel. Dit maakte dat een vervanging door een verwarmingsketel met hoog vermogen niet direct nodig was. Niet enkel werd de verwarmingsketel vervangen maar werd de huidige installatie voor sanitair warm water ook onder de loop genomen. De oude elektrische boiler werd vervangen door een zonneboiler (220 liter). Dit maakt dat de familie Opdebeeck ook op elektriciteit sterk gaat besparen. De globale besparing dankzij de hybride installatie kan oplopen tot 30% van het energieverbruik. Wat ook belangrijk om weten is dat zeer veel consumenten niet bewust zijn van de voordelen van de condensatietechniek van moderne stookolieketels. Een oud toestel kan nog werken en het huis van warmte voorzien, maar kan grote rendementsverliezen hebben. De condensatietechniek zorgt voor een hoger rendement en dus extra besparing. Aan de installateurs om dit extra onder de aandacht te brengen bij de consument.
De hybride oplossing
De nieuwe installatie bestaat uit de combinatie van de zeer stille Remeha Calora Tower Oil (verwarming) en een Remeha zonneboiler en 2 zonnecollectoren die het sanitair warm water zullen voorzien. Om de investering niet te hoog te laten oplopen, werden de bestaande radiatoren en vloerverwarming behouden. De vloerverwarming werd in de nieuwe configuratie gestuurd door een interne pomp die gekoppeld werd aan de verwarmingsketel. Beide werken op 2 volledig onafhankelijke kringen en hebben hun eigen thermostaat. Dit maakt dat er een continuïteit is wanneer een van de kringen zou uitvallen.
Duurzame sanitair warmwaterbereiding
Het verschil bij de sanitair warmwaterproductie zit vaak in het begrip van de verschillende werking tussen een klassieke boiler en een boiler met een warmtewisselaar zoals de zonneboiler. Deze laatste wordt nog te weinig ingezet. Mensen wensen vandaag veel meer warm water comfort en flexibiliteit dan vroeger toen men een keer per week een bad nam. Dankzij deze boilers met warmtewisselaars wordt het energieverbruik om de grotere volumes te verwarmen onder controle gehouden. De investering ligt hier wel wat hoger maar dat is zeer snel terugverdiend door de grote rendementsvoordelen. De zonneboiler heeft een omvang voor 220 liter water en bevat eveneens het grote voordeel dat wanneer de boiler op stookolie overschakelt deze als warmtewisselaar fungeert. Wat maakt dat de boiler het koude water al opwarmt vooraleer het bij het warme water in de verwarmingsketel komt.
Technische informatie
Verwarmingsketel
Remeha Calora Tower Oil 18 LS - 17,1 kW
Modulerende, traploze stookoliecondensatieketel (10-17,1 kW)
Bijverwarming met houtkachel
Zonneboiler
Zonneboiler BS 220 SHL van 220 liter
Twee thermische vlakkeplaat zonnecollectoren (vertikaal geplaatst, 4,74 m2)
Stookolie-opslag Ondergrondse tank van 3000 liter
Installateur Dirk Artois - Tielt-Winge
Plaats Houwaart (Tielt-Winge)
Meer info over stookolie : https://informazout.be
Meer info over de verwarmingsoplossingen van Remeha: www.remeha.be