Hoe Talentcenter jongeren helpt talenten te ontdekken ...
En tegelijkertijd een studiekeuze te maken

Een VR-bril op je hoofd, een fabriekshal als decor en een 3D-opdracht om op te lossen. Het klinkt als een game, maar het is een test in het Talentcenter. Merel Dutry, doctoraatstudente aan de UGent, ontwikkelde samen met de universiteit en Voka testen om leerlingen te helpen ontdekken waar hun talenten en interesses liggen.
Van idee tot doctoraatsonderzoek
Dat Merel ooit een doctoraat zou doen over studieoriëntatie, had ze niet meteen verwacht. Tot professor Wouter Duyck haar het voorstel deed. “Toen ik hoorde waar het project over ging, was ik meteen enthousiast. Studieoriëntatie en -exploratie is zó belangrijk en de testen uit het Talentcenter kunnen daar echt een verschil in maken.”
De ontwikkeling van de testen heeft geleid tot een groot succes in de Talentcenters vandaag, een initiatief dat inzet op een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde manier om jongeren te ondersteunen in hun studiekeuze.
"Het is zeker niet de bedoeling om een richting te dicteren, wel om het keuzeproces te begeleiden", Merel Dutry
STEM-vaardigheden in een VR-jasje
Een test die telkens opnieuw in de smaak valt, is de VR-test, ontwikkeld in samenwerking met imec-mict-UGent. In een virtuele fabrieksomgeving gaan kinderen aan de slag met 3D-vormen: welke zijn identiek, welke verschillen? “Zo meten we mentaal rotatievermogen, een vaardigheid die sterk gelinkt is aan STEM-richtingen,” legt Merel uit.
De technologie maakt het niet alleen leuker voor de leerlingen, het verlaagt ook klassieke drempels. “Bij traditionele 2D-testen scoorden jongens gemiddeld hoger. In 3D verdwijnt dat verschil bijna volledig.”
Een breed rapport, geen bindend advies
Belangrijk is dat het Talentcenter niet focust op één test of één vaardigheid. “We kijken naar het geheel: cognitieve vaardigheden, interesses, motorische skills, motivatie, doorzettingsvermogen enzoverder. Zo ontstaat er een gebalanceerd talentenrapport dat een leerling en zijn omgeving helpt om een weloverwogen keuze te maken.”
Het rapport vervangt geen CLB-advies of schoolgesprekken, maar is een waardevolle aanvulling.
"Voor scholen is het een extra hulpmiddel. Ouders zijn vaak positief verrast, zeker omdat studierichtingen zo snel evolueren", Merel Dutry
Een belevenis buiten de schoolmuren
De testen worden afgenomen op een externe locatie, wat op zich al motiverend werkt. “De leerlingen stappen letterlijk en figuurlijk uit hun vertrouwde omgeving, en dat geeft vaak extra stimulans. Ze willen het goed doen, zijn nieuwsgierig, en krijgen ineens een veel breder beeld van hun eigen vaardigheden.”
Het bezoek is bovendien volledig gratis, enkel vervoer moet geregeld worden. “Een mooie kans voor scholen die hun leerlingen op een leuke, originele manier willen ondersteunen.”
Onbekende richtingen komen in beeld
De resultaten zijn hoopgevend: ongeveer 60% van de leerlingen leert dankzij de testen nieuwe studierichtingen kennen, en bijgevolg hun ouders ook. “Dat is precies wat we willen bereiken,” zegt Merel trots. En haar werk stopt niet: een nieuwe doctoraatstudent zal het onderzoek verderzetten en de testen blijven verfijnen. “Dat vind ik als onderzoeker fantastisch, zo blijft alles evolueren, net als het onderwijs zelf.”
Over het Talentcenter
Het Talentcenter ondersteunt jongeren bij het ontdekken van hun talenten, interesses en vaardigheden. Via wetenschappelijk onderbouwde testen krijgen ze een persoonlijk rapport dat hen, hun ouders en leerkrachten helpt bij het maken van een doordachte studiekeuze. Het Talentcenter helpt jongeren om hun potentieel te herkennen en een richting te kiezen die écht bij hen past.