“WE SNIJDEN TOT VIER KEER SNELLER
MET DE NIEUWE FIBERLASER VAN PRIMA POWER"
Combinatie met automatisch platenmagazijn verhoogt productiviteit nog meer
Bij Vroman lopen de orders vlot binnen, in die mate dat het huidige gebouw na vijf uitbreidingen opnieuw te klein dreigt te worden. Dat zijn zorgen voor later. Nu is het belangrijk dat de groei veilig is gesteld door de investering in een nieuwe lasersnijmachine van Prima Power. Een fiber dit keer, waarmee tot vier keer sneller kan worden gesneden. Bovendien is de machine gekoppeld aan de Combo Tower Laser, een automatisch platenmagazijn met tien stations, zodat alle uren van de dag maximaal kunnen worden benut en de productiviteit nog meer kan worden opgeschroefd. Van de nood een deugd maken, heet zoiets.

SUCCESFORMULE GEVONDEN
“Normaal voorzien we voor onverwachte omstandigheden of nieuwe, dringende orders ongeveer 10% ruimte in onze planning, maar vandaag halen we met moeite 5%. Bovendien zitten we stilaan opnieuw te krap gehuisvest om de groei op een comfortabele manier te kunnen volgen - de interne logistiek is nu niet altijd evident - en we zijn dringend op zoek naar vier bekwame nieuwe werkkrachten. Misschien is dat laatste element nog wel de grootste remmende factor, en een belangrijke reden om te investeren in automatisering."
Je merkt het, alleen maar luxeproblemen bij Vroman, de Henegouwse toeleverancier van plaatwerk. De zaken draaien goed. Een vraag die we ons meteen hardop durven te stellen: wat is het geheim van Vroman? Waarom slaagt het bedrijf er keer op keer in te groeien, terwijl sommige collega's worstelen om het hoofd boven water te houden?
Beperken tot bepaalde sectoren
Een van de verklaringen is dat het bedrijf niet alles wil aanbieden, maar zich beperkt totwat het kent en waar het goed in is. Vroman is weliswaar actief in diverse sectoren, gaande van grasmaaiers tot brandweerwagens, maar tegelijk beperkt men zich tot platen van 20 mm dikte (voor staal) en een plaatgrootte van 3.000 op 1.500 mm. Grotere of dikkere stukken doet men niet. Ook het soort van werkstukken die typisch op een combimachine worden gemaakt, voor de verlichtingssector bijvoorbeeld, laat men liever links liggen. “Je kunt niet alles goed doen", verklaart Geert Vroman zijn keuze. “Het zou ook te veel investeringen vragen."
Tot en met de assemblage
Binnen dat zopas geschetste bereik biedt de toeleverancier een grote waaier bewerkingen aan: lasersnijden, plooien (tegenwoordig zelfs al met robot en automatisch gereedschapsmagazijn), ponsen, lassen voor de assemblage van de stukken enz. En ook voor oppervlaktebehandeling kan men bij Vroman terecht, al wordt die stap, onder meer door plaatsgebrek, wel uitbesteed. Het lasersnijden is fysiek trouwens afgescheiden van de andere bewerkingen door het gebruik van twee verschillende hallen.
Voorts komen de tekeningen meestal binnen in DXF-bestand en worden die vervolgens omgezet in een snij-, pons- of plooiprogramma. Omdat het om machines van verschillende fabrikanten gaat, staan ze niet in een netwerk. Ze communiceren niet. De twee lasersnijmachines, niet toevallig van dezelfde fabrikant, vormen daarop een uitzondering. De snijprogramma's kunnen onderling worden uitgewisseld, afhankelijk van welke machine ruimte heeft.

van Prima Power, in combinatie met de Combo Tower laser, een automatisch platenmagazijn met tien stations
Langetermijncontracten
Bij Vroman werkt men veelal met langetermijncontracten, wat de mogelijkheid biedt om ver vooruit te kijken en belangrijke investeringen te doen. “Met veel klanten hebben we al sinds lang een vertrouwensband. Hoewel we niet zelf aan ontwerpen doen, zullen we niet aarzelen om de klant erop te wijzen wanneer bepaalde stukken door kleine aanpassingen goedkoper geproduceerd kunnen worden. We beschikken immers over een eigen tekenbureau met alle mogelijke tekenprogramma's.
Door die vertrouwensband worden we ook dikwijls betrokken bij de ontwikkeling van prototypes. Zo is een klant op dit moment bezig aan een zelfrijdende en elektrische veegwagen. In die ontwikkelingsfase gaan we dan ook zonder morren stukwerk doen, want op lange termijn worden we voor die flexibiliteit beloond: het prototype zal zich uiteindelijk vertalen in een nieuwe reeks. Reeksen bij ons gaan van tien tot wel 2.500 stuks, zoals nu bij een stadsstofzuiger het geval is. Een reeks van 2.500 machines die bestaat uit 150 componenten, die houdt ons wel even zoet."
VOOR DE EERSTE KEER FIBER
De snelle groei noopte Vroman tot de investering in een nieuwe lasersnijmachine. “We hebben de markt goed bestudeerd, maar kwamen daarvoor toch opnieuw uit bij Prima Power," vertelt de zaakvoerder. Van die fabrikant had het bedrijf sinds 2007 al een CO2-lasersnijmachine staan (de L6) en die heeft het uitstekend gedaan. “De machine draait bij ons continu zonder noemenswaardige problemen. Bij geen enkele andere klant van Prima Power had een machine op vijf jaar tijd al zo veel uren op de teller", aldus Geert Vroman. Zoiets schept natuurlijk vertrouwen.
Meer snelheid
In tegenstelling tot de L6 (de CO2-lasersnijmachine waarvan we eerder spraken) is de Laser Genius een fiber (van 4 kW). Beide machines zijn van Prima Power. “We hebben vooral voor snelheid en productiviteit gekozen", verklaart de zaakvoerder die dubbele keuze. De Laser Genius heeft een verplaatsingssnelheid tot 240 m/min en dankt die hoge dynamiek en snelheid aan het gebruik van lineaire motoren en lichte composietmateriaal in de Y-brug. Het frame is dan weer gemaakt uit synthetisch graniet datde opgewekte trillingen van de snelle verplaatsingen uitstekend kan opvangen. “In het geval van kleine stukken in staal, snijden we maar liefst vier keer sneller. Bij aluminium is dat drie keer, nog altijd een gigantische tijdswinst. Ook platen van 20 mm snijden we met de fiber. De snedekwaliteit is minstens even goed, soms zelfs beter," zegt vader Vroman.
Kevin Vroman, opvolger en verantwoordelijk voor lasersnijden binnen het bedrijf, nuanceert enigszins: “Over het algemeen is de snedekwaliteit inderdaad goed, maar platen van 20 mm snij ik toch nog altijd liever op de CO2. Vandaar is het handig dat de snijprogramma's onderling uitwisselbaar zijn." De programmering gebeurt offline vanachter het bureau, inclusief de nesting van de stukken, waarvoor de software van Prima Power wordt gebruikt. Om zo weinig mogelijk restmateriaal over te houden, kiest de software ervoor orders van verschillende klanten in hetzelfde materiaal te combineren.
De operatoren hoeven alleen nog de stukken manueel uit te sorteren en soms moeten ze ook nog de snijparameters een beetje bijstellen. Voor het overige houden ze zich bezig met het voeden van het automatische magazijn en het bijhouden van de gigantische voorraad aan meer dan honderdverschillende soorten van platen. Daarvoor werd geïnvesteerd in speciale software, los van Prima Power.

kan bijstellen. Deze beelden kunnen overigens ook naar de gsm worden gestuurd, voor monitoring op afstand
Koppeling automatisch platenmagazijn
Terwijl de L6 slechts over één laadstation beschikt met een capaciteit van twee ton, mag je dat voor de nieuwe fiberlaser vertienvoudigen. De nieuwe machine is immers gekoppeld aan het automatisch platenmagazijn van tien stations, de Combo Tower Laser. Omdat het systeem weet waar welke platen zitten en welke platen nodig zijn voor het order dat afgewerkt moet worden, kan de machine probleemloos een nacht en zelfs een weekend lang onbemand doorwerken. Dat verhoogt opnieuw de productiviteit enorm. Bij een probleem wordt per sms een bericht verstuurd.
EVALUATIE EN BLIK OP DE TOEKOMST
De nieuwe fiberlaser staat er sinds vorig jaar en heeft zijn meerwaarde enkel en alleen al door zijn snelheid en snedekwaliteit al afdoende bewezen. Sterker nog, hij is zoveel sneller dat er zich stilaan een nieuwe investering opdringt: een automatische sorteerunit. “Nu kruipen er nog zeer veel manuren in het manuele uitsorteren van de stukken. Vandaar dat we momenteel nadenken over een automatische sorteeroplossing. Ook daar is Prima Power belangrijke stappen aan het zetten. Bijvoorbeeld voor het vasthaken van de uitgesneden stukken in het skelet werken ze aan een oplossing die het uit te snijden stuk al meteen vastneemt, nog tijdens het snijden, om het nadien onmiddellijk te verwijderen. Het snijproces zou dan wel wat trager verlopen, over het hele proces bekeken zou door het wegvallen van het manuele uitsorteren veel tijd kunnen worden gewonnen. Maar dat is iets voor de (nabije) toekomst."
Vroman in een notendop
Oprichting: 1986
Vestiging: Moeskroen
Zaakvoerder: Geert Vroman
Activiteiten: Lasersnijden, plooien, ponsen, lassen en oppervlaktebehandeling
Afzetmarkt: België
Personeel: 22
Oppervlakte: 4.500 m²