ad
Auto turbotechniekPremium

Olieservice bij 15.000 of bij 30.000 km?

Werkplaatstip

We kunnen er niet genoeg op wijzen: wordt de auto onvoldoende onderhouden, dan is dat fataal voor de turbo. Maar wat is nou de meest ideale interval voor olieservice? Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat een olieservice elke 30.000 km voldoende is. Maar daar zijn de experten van Turbo's Hoet geen voorstander van. Te vaak namelijk zien ze de gevolgen van onvoldoende smering. En die gevolgen kunt u eenvoudig voorkomen door ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de olie optimaal blijft. Daarom is hun antwoord op deze veelgestelde vraag: vervang de olie elke 15.000 km, zo voorkomt u dat de turbo kapot loopt.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Turbo's Hoet (www.th-group.eu / www.turbopartner.com)

Olieservice bij 15.000 of bij 30.000 km?

Turbo loopt vast door gebroken oliepompketting
36 artikels
Alles over werkplaatstipsOntdek ons digitaal magazine over werkplaatstips
Lees magazinechevron_right

Smeren en koelen

De twee belangrijkste functies van olie zijn smeren en koelen. De olie wordt rondgepompt en voert zo de warmte die ontstaat af. Maar tijdens z’n weg neemt de olie ook vuil mee: slijtagedeeltjes of koolstofdeeltjes. Het oliefilter houdt het meeste vuil wel tegen, maar niet alles. De vuildeeltjes die ondanks het oliefilter in de olie komen, verstoren de smerende werking van de olie waardoor de temperatuur oploopt.

En zo neemt de kwaliteit van de olie verder af, want olie is gemaakt om goed te presteren tussen de 60 en 120 °C. Kom je daarboven, dan werken de additieven, die aan de olie worden toegevoegd om te voorkomen dat de olie verzuurt, niet goed. Het verzuren is een natuurlijk gevolg van het verbrandingsproces.

Vervang de olie elke 15.000 km, zo voorkomt u dat de turbo kapot loopt

Als de olie verzuurt, wordt hij vloeibaarder. En daardoor neemt de smerende werking af. Die is er namelijk op gebaseerd dat een dunne oliefilm ervoor zorgt dat de draaiende delen elkaar niet raken. Is de olie te vloeibaar, dan is de oliefilm te dun, waardoor de delen elkaar wél raken en dus ook weer de temperatuur oploopt.

Een andere oorzaak voor afnemende viscositeit van de olie is overigens brandstofvermenging. Als het regeneratieproces niet goed wordt uitgevoerd, kan het voorkomen dat er wat van de brandstof in de olie terecht komt.

Nog een tip: het advies ‘zet de motor na een pittige prestatie op de snelweg niet meteen uit’ geldt nog steeds. Door de motor nog even te laten lopen, kan de olie goed aan z’n koelende werking toekomen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
ad