VERHOOG MAKKELIJK EN KOSTENEFFICIËNT UW OMZET
Investeren in een broodautomaat loont
Wanneer u investeert in een broodautomaat, kunt u ook brood verkopen buiten uw openingsuren, of mogelijk klanten bereiken die anders niet naar uw zaak komen. In ieder geval verhoogt u zo makkelijk en kostenefficiënt uw omzet. Modellen met een carrousel worden minder populair, ten voordele van modellen met een lift, onder meer wegens de uitgebreidere presentatiemogelijkheden. De behuizing valt volledig af te stellen op uw wensen, net als de bestickering.
WAAROM IN EEN BROODAUTOMAAT INVESTEREN?
Ook verkoop buiten de openingsuren
Door een broodautomaat bij uw bakkerij te plaatsen kunt u uw bakkerijproducten eveneens buiten uw openingsuren verkopen. Zo vergroot u de service aan uw klanten, aangezien deze vaak tweeverdieners op deze manier ook na sluitingstijd nog bij hun vaste bakker terechtkunnen voor een brood.
Meer omzet én meer levenskwaliteit
Tegelijk kunt u met een automaat brood verkopen op een andere locatie dan aan uw bakkerij. Zo bereikt u mogelijk klanten die anders niet naar uw zaak zouden komen. Ongeacht waar u de broodautomaat plaatst, u verhoogt er uw omzet mee doordat u meer broden verkoopt (al dan niet de overschot van uw normale productie), en dat op een makkelijke en kostenefficiënte manier, zonder extra personeel of winkelruimte. Het kan ook een piste zijn om, wanneer het rustiger wordt tussen 14 en 18 uur, uw resterende broden in uw automaat te plaatsen, zodat u vroeger kunt sluiten.
Ongeacht waar u de broodautomaat plaatst, u verhoogt er uw omzet mee!

KEUZE VAN DE JUISTE BROODAUTOMAAT
U vindt verschillende types broodautomaten: zowel met een carrousel in de machine, die ronddraait tot een brood erin voor de klant beschikbaar is aan een deurtje, als met een lift die zich ter hoogte van het gekochte product beweegt, waarna het erop belandt via transportbandjes en de lift het naar het deurtje brengt.
Hoeveelheid broden
Vele bakkers plaatsen aan hun hoofdwinkel een automaat met een grotere capaciteit, en op andere locaties toestellen waarin minder broden passen. Over het algemeen kunt u in een broodautomaat 40/45/54 tot 60/65/90 broden plaatsen.
Aantal types broden
In automaten met een carrousel passen standaardbroden, pakweg 5 formaten. In toestellen met een lift kunt u meer types kwijt, mogelijk tot 18 vormen (onder meer bij een nieuw model met lift, beschikbaar sinds medio 2018). In een automaat met lift valt de indeling meestal aan te passen aan uw types broden. Eventueel is zelfs de lift op zich aanpasbaar, zodat het brood optimaal afgeleverd wordt. Bij meerdere leveranciers kunt u dit alles eigenhandig instellen. Bij een aanbieder vallen ook de afmetingen van het toestel te veranderen. Wanneer u bijvoorbeeld een automaat wilt laten inbouwen in de gevel van uw bakkerij, moet het apparaat dikwijls een minimale breedte hebben, gecombineerd met een hoge capaciteit. Volgens een gesproken bedrijf willen bakkers meer en meer ook beleg of patisserie bij het brood in de automaat verkopen. Daarvoor biedt het een ‘slave’ aan: een tweede toestel, waaraan een klant via het eerste toestel betaalt.
Temperatuurregeling
De temperatuur kan in de automaten van 3 tot 21-25-29 °C bedragen. Nieuwere modellen zorgen zowel voor koeling (in de zomer) als verwarming (in de winter), waardoor het brood altijd bij een optimale temperatuur bewaard wordt. Zo blijft het product veel langer vers. Een voordeel dat een leverancier nog wil versterken doordat zijn nieuwe automaat koude lucht indirect inblaast.
Betaalopties
Uiteraard kunt u automaten met betaling met munten of een biljettenlezer kiezen. Daarnaast is betalen met de bankkaart hier aan een opmars bezig, merkt alvast een leverancier bij zijn automaten op. Ook contactloos of via de smartphone betalen kan vandaag aan bepaalde automaten, net als met elektronische maaltijdcheques. Een cashloos model verkleint ook de risico op inbraak. Binnenkort wordt het bij het toestel dat sinds midden 2018 beschikbaar is, mogelijk om via de kaartlezer ook klantenkaarten te gebruiken of klantenvoordelen toe te kennen. Ook andere modellen laten dit toe.
Contactloos, via de smartphone of met elektronische maaltijdcheques betalen is mogelijk

Presentatiemogelijkheden
Het systeem met de carrousel wordt minder populair, volgens alvast één leverancier, onder meer omdat de presentatiemogelijkheden ervan beperkt zijn. In automaten met een lift is er meer ruimte, en zijn de broden ook beter zichtbaar. Ook het sinds 2018 nieuwe model behoort tot dat laatste type en is visueel meer open, waardoor het volgens de aanbieder klanten aantrekt. Hij bevroeg alle bakkers die voor dit toestel kozen, naast hun broodautomaat van zijn vorige generatie, en ze zagen elk zes maanden na de installatie van het nieuwe apparaat stijgende verkoop.
Ledverlichting
Elke automaat wordt tegenwoordig standaard met energiezuinige ledlampen verlicht. Bij modellen van een leverancier kan het licht ook gedurende slechts bepaalde uren branden. Een andere speler wijst erop dat zijn nieuwe automaat van 2018 een energielabel A++ behaalt.
Behuizing op maat
De behuizing valt steeds volledig af te stellen op het toestel en uw wensen. Zo kunt u de kleur, het gebruikte materiaal, de branding, de verlichting en de beveiliging vrij kiezen. Bent u meer landelijk gelegen, dan gaat u misschien eerder voor een houten behuizing. In de stad opteert u mogelijk eerder voor een strakke metaallook. Metalen schuthokjes vallen ook uit te rusten met antivandalisme- en antidiefstalsystemen.
Gebruiksgemak
Ten slotte is de gebruiksvriendelijkheid van de automaat belangrijk, zowel voor uw klant als voor uzelf als bakker, wanneer u die moet vullen. Mogelijk kunt u kiezen voor een fifosysteem (first in, first out). Dit is vooral interessant wanneer u hoofdzakelijk overschotten in de automaat verkoopt. U verkoopt dan eerst het oudere brood. Ook handig zijn modellen met een opvolgsysteem, waarmee u vanaf afstand checkt of en welk brood er nog in de machine steekt. Bij meerdere leveranciers kan dit op uw smartphone of tablet. Bij een van hen ziet u bijvoorbeeld wat u verkoopt, wanneer u moet bijvullen en hoeveel er in de kassa zit. Bovendien kunt u meteen ingrijpen bij een probleem.

BESTICKERING
Op de automaat of behuizing ervan kunt u uw logo samen met de vermelding ‘Broodautomaat’ laten aanbrengen, tot een specifieke kleur voor de behuizing of een volledig bestickerde deur. Standaard, of op maat, volgens uw eigen ontwerp.
Bestickering bepaalt mee de uitstraling en de herkenbaarheid van het toestel. Iets wat zeker belangrijk is wanneer u meerdere automaten hebt, ook op andere locaties dan bij uw bakkerij.
ONDERHOUD
Een uiterst snelle ondersteuning bij een defecte automaat is cruciaal, aangezien uw product maar een beperkte tijd verkoopbaar is. Elke leverancier die we spraken, biedt dan ook 7 op 7 een interventiedienst aan. U kan bij enkele aanbieders eveneens een servicecontract afsluiten. Over het algemeen volstaat een telefonische interventie. Moet een eerste bedrijf toch ter plaatse komen, dan neemt het alle courante onderdelen mee, voor een snelle herstelling. Een interventie ter plaatse vindt normaal gezien binnen de 24 uur plaats. Een leverancier herstelt ook in zijn eigen werkhuis. Een fabrikant werkt momenteel een cloudoplossing uit, waarmee de gesproken invoerder in de nabije toekomst de automaten vanaf afstand zal kunnen monitoren en indien nodig ingrijpen.

INVESTERINGSKOST
Hoeveel een automaat kost, hangt sterk af van het type. Zo spelen onder meer de gekozen capaciteit en eventueel specifiek vereiste afmetingen een rol. Net als de gevraagde betaalmogelijkheden, telemetrie en andere snufjes, maar een leverancier wijst erop dat die drie zaken bij zijn model de verkoop stimuleren, waardoor ze zich terugbetalen. Toch blijven het opties, niemand moet ze er bij hem bijnemen.

Hoeveel?
Bij een eerste leverancier betaalt u vanaf 6.900 euro (excl. btw) voor een nieuwe broodautomaat met een capaciteit van 54 broden tot 20.000 euro (excl. btw) voor een toestel waarin u 90 broden kunt plaatsen en dat specifieke afmetingen heeft. Bij een tweede leverancier kost een nieuwe automaat gemiddeld 8.950 euro (excl. btw). Een derde bedrijf drukt de gemiddelde kostprijs als 6 euro per dag uit. Een broodautomaat kan je kopen, maar ook huren of leasen/via huurkoop verkrijgen. De 8.950 euro wordt bijvoorbeeld vaak over vijf jaar gespreid, via een huurkoopformule. Maar eigenlijk moet u deze kost de facto gespreid over de hele levensduur bekijken, bijvoorbeeld 15 jaar.
PLAATSING
Meestal zijn er geen wettelijk bezwaren wanneer u uw automaat op privéterrein staat, maar check dit toch bij uw gemeente. Informeer u zeker ook bij het lokale bestuur wanneer u met het toestel openbaar domein inneemt. Soms is de behuizing een struikelblok: sommige besturen eisen dan een bouwvergunning, andere leggen enkel een meldingsplicht op.