Evoluties en toekomstbeeld van transmissieoliën
Transmissieoliën zijn nog lang niet uitgeëvolueerd, al zal het precieze toekomstbeeld wel afhangen van de evolutie van de autowereld in het algemeen.
Evoluties
Lagere viscositeit
De laatste jaren is de viscositeit van transmissieoliën sterk gedaald en zijn de producten dus dunner geworden. Die evolutie loopt parallel met de veranderingen die motoroliën reeds eerder hebben ondergaan. Tegenwoordig is een motorolie de helft dunner dan zo’n 30 jaar geleden. Want een dunnere olie zorgt voor minder wrijving in de motor, wat zorgt voor minder energieverlies, en dus ook minder brandstofverbruik en minder uitstoot van CO2. Datzelfde effect is er ook wanneer de transmissieolie dunner wordt.
Geavanceerde additieven
Aangezien de additieven een belangrijke rol spelen in transmissieoliën, worden ze ook steeds geavanceerder. Eerst en vooral is hun kwaliteit verhoogd, wat past in het algemene verhaal dat het altijd maar beter moet (lagere viscositeit, betere bescherming, langere standtijd …). Daarnaast veranderen de technologieën nog voortdurend. Voor automatische versnellingsbakken spelen wrijvingsregelaars steeds meer een prominente rol, om zo steeds soepel en trillingsvrij te kunnen schakelen. Voor handmatige versnellingsbakken is er vooral aandacht voor EP (Extreme Pressure) additieven, waardoor de transmissie ook onder hoge belasting goed wordt beschermd tegen slijtage.
Betere kwaliteit
Over het algemeen is de kwaliteit van moderne transmissieoliën veel hoger, want de vraag naar dergelijke kwalitatieve producten neemt alleen maar toe. Daarom is de basisolie vaak niet langer een ‘gewoon’ mineraal product, maar worden er ook halfsyntheten en volsyntheten toegepast.
Een kwaliteitsvolle transmissieolie biedt uiteraard verschillende voordelen. Dergelijke producten zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en kunnen belastingen beter opvangen, wat geen overbodige luxe is nu de viscositeit van transmissieoliën alleen maar daalt en de smeerfilm dus ook dunner wordt. Bovendien wordt de standtijd verlengd wanneer de kwaliteit verhoogt.
Breder specificatiebereik
De verschillende leveranciers van transmissies hebben uiteraard allemaal hun eigen specificaties, met ook uiteenlopende specificaties voor de verschillende modellen. Wanneer de oliefabrikanten de first-fill leveren aan die leveranciers, zijn dat uiteraard erg specifieke producten. Maar het is niet haalbaar om diezelfde producten ook te voorzien voor garages, dealers en onafhankelijke shops. Voor hen is het belangrijk dat ze enkele producten hebben die toch breed inzetbaar zijn. Daarom hebben veel oliefabrikanten een gamma met multimerkenproducten, die kunnen worden gebruikt voor een groot aantal versnellingsbakken.

Wat brengt de toekomst?
Wat de toekomst zal brengen voor transmissieoliën hangt in grote mate af van hoe de autowereld zal evolueren. Nemen elektrische wagens snel – of sneller dan verwacht – de bovenhand, of zal er toch worden ingezet op erg zuinige verbrandingsmotoren (op benzine, diesel of waterstof)?
Verbrandingsmotoren
Ongeacht de snelheid van de evolutie, zullen transmissieoliën voor voertuigen met een verbrandingsmotor toch nog niet meteen verdwijnen. Of het nu een manuele of automatische schakeling betreft, volgens de vooruitzichten zal er nog zeker tot 2050 een aandeel van die oliën nodig zijn. Natuurlijk zullen transmissieoliën voor verbrandingsmotoren ook blijven evolueren. Men probeert nog steeds om de olie alsmaar dunner te maken en de kwaliteit nog meer te verhogen. Maar hoe de evolutie precies zal verlopen, is onlosmakelijk verbonden met de verdere ontwikkeling van de technologie voor versnellingsbakken en de gebruikte materialen.
Momenteel zijn versnellingsbakken nog grotendeels opgebouwd uit aluminium, maar in de toekomst zou men een plasmacoating kunnen aanbrengen op die onderdelen waardoor ze meer slijtvast worden. En in dat geval kan nog lager worden gegaan op het vlak van viscositeit van de transmissieolie. Maar naast een plasmacoating zou men er ook voor kunnen opteren om bepaalde onderdelen te vervaardigen uit een kunststof. Afhankelijk van welk materiaal het wordt, zal dat een invloed uitoefenen op de olie die kan worden gebruikt in de toekomst.
Elektrische voertuigen
Bij elektrische wagens heb je meestal geen transmissieolie nodig, maar wordt er gewerkt met een ander systeem. De overbrenging van de motor naar de wielen wordt bijna rechtstreeks gedaan, omdat de motor en de ‘transmissie’ in één carter zijn geplaatst. Er zal dus nog steeds een olie nodig zijn, maar dan om de elektromotor te koelen en het volledige carter te smeren.
Veel zal afhangen van welke vlucht de elektrische wagens nemen. Mochten die binnen tien jaar in de lift zitten omdat de batterijen alsmaar beter worden, dan gaat de focus richting elektrische wagens. En dan zal er natuurlijk niet langer worden geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor manuele versnellingsbakken.