Automotive smeermiddelenPremium

Correct omgaan met gebruikte olie

olieGarages en carrosseriebedrijven zijn wettelijk verplicht om hun gebruikte olie correct op te slaan en te laten ophalen door een geregistreerde inzamelaar. De olie moet apart worden gestockeerd en mag niet worden gemengd met remvloeistoffen, koelvloeistoffen, thinner, lakresten enzovoort, want olie mengen met andere producten maakt recyclage onmogelijk.

AFVALSTOFFEN VAN GARAGES EN CARROSSERIE­BEDRIJVEN

Bij het onderhoud en de herstelling van voertuigen ontstaan er als vanzelfsprekend afvalstoffen. Denk maar aan afvalbanden, gebruikte olie, afgedankte batterijen en accu's, olie­houdend afval ... en ooit eindigt het voertuig zelf ook als afval. Hoeveel afvalstoffen er worden gegenereerd en door wie de afvalstoffen worden opgehaald en verwerkt, dient in een afvalstoffenregister te worden bijgehouden. Een garage of carrosseriebedrijf dient dat register minstens maandelijks aan te vullen en zeker vijf jaar ter inzage bij te houden.

Wat met gebruikte olie?

Garages en carrosseriebedrijven moeten met hun gebruikte minerale en synthetische machine-, motor-, transmissie- en smeeroliën, die o.m. tijdens het onderhoud van het voertuig worden afgelaten, zorgvuldig omspringen. Gebruikte oliën zijn een gevaarlijke afvalstof (één druppel gebruikte olie kan maar liefst 1.000 liter water vervuilen), en om die reden gelden er strenge regels betreffende de opslag, het transport en de verwerking ervan.

Olieservice bij 15.000 of bij 30.000 km?
15 artikels
Alles over olien & smeermiddelenOntdek ons digitaal magazine over olien & smeermiddelen
Lees magazinechevron_right

WAAROM gebruikte OLIE LATEN OPHALEN?

Wettelijk verplicht

De garagist en carrossier is wettelijk verplicht zijn gebruikte olie te laten ophalen door een geregistreerde inzamelaar. Dat staat zo in de regionale afvalregel­gevingen. Gebruikte olie lozen of verbranden (als men niet over een vergunde installatie beschikt), is verboden. Het verbranden van gebruikte olie in oude stookinstallaties is enorm slecht voor het milieu. Het is dan ook enkel nog toegelaten in vergunde inrichtingen voor het verbranden van afvalstoffen.

Verontreiniging voorkomen

Het gebruik en de opslag van olie kunnen een verhoogd risico op bodemverontreiniging in­houden. Risico's op calamiteiten kunnen worden beperkt door de hoeveelheid opgeslagen ge­vaarlijke afvalstoffen zo klein mogelijk te houden (door voldoende afhalingen). Als er toch gemorst wordt, gebruikt men het best zaagmeel of absorberende korrels om indringing in de bodem tegen te gaan.

Gebruikte olie wordt bijna volledig gerecycleerd

De in België ingezamelde gebruikte olie wordt vandaag de dag bijna volledig gerecycleerd tot basisolie voor de productie van nieuwe smeerolie. Olie laten ophalen is dus goed voor het milieu.

olie

DOOR WIE LATEN OPHALEN?

Beheersorganismes opgericht door de producenten

Voor gebruikte olie geldt er (net zoals voor afgedankte banden, batterijen en accu's, elektrische en elektronische apparaten en voertuigen) een aanvaardingsplicht. De olieproducent is verantwoordelijk voor de inzameling en de verwerking van de door hem geproduceerde olie in de afvalfase en moet wettelijk opgelegde inzamel- en recyclagedoelstellingen behalen. Om de inzameling en de verwerking vlot te doen verlopen, hebben de olieproducenten het beheersorganisme Valorlub (www.valorlub.be) opgericht. Valorlub heeft met de gewesten in milieubeleidsovereenkomsten afspraken gemaakt hoe producenten hun aanvaardingsplicht dienen in te vullen. Ook voor andere producten met een aanvaardingsplicht bestaan er beheersorganismen:

  • Recytyre voor afvalbanden (www.recytyre.be);
  • Bebat voor afgedankte autobatterijen en -accu's, en voor draagbare en industriële batterijen en accu's (www.bebat.be);
  • Febelauto voor afgedankte voertuigen (www.febelauto.be);
  • Recupel voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten (www.recupel.be).

De producenten moeten zich ofwel aansluiten bij het bevoegde beheersorganisme ofwel zelf over een goedgekeurd individueel afvalpreventie- en afvalbeheerplan beschikken.

Gehomologeerde ophalers

Op de site van Valorlub zijn er zestien gehomologeerde inzamelaars terug te vinden, die actief zijn in Vlaanderen, Wallonië en/of Brussel. Deze voldoen aan alle wettelijke verplichtingen, en verwerken de gebruikte olie correct.

Uw zaak is geen inzamelpunt

Garages of carrosseriebedrijven die ook eindverkoper zijn van olie moeten geen gebruikte olie aanvaarden van klanten die deze terugbrengen in de verpakking. De garagist dient wel op een duidelijk zichtbare plaats een bericht te afficheren dat de particulieren verwijst naar het containerpark voor de gratis afgifte van hun gebruikte olie.

HOE gebruikte OLIE CORRECT OPSLAAN?

Apart opslaan

Hoe beter de afvalstoffen aan de bron worden gesorteerd, hoe gemakkelijker de verwerking en de recyclage achteraf. De wetgeving voorziet daarom de verplicht gescheiden opslag van heel wat afvalfracties. Een aparte opslag van olie, hoe kleinschalig ook, is noodzakelijk. Ook volgende vloeibare afvalstoffen moeten apart worden opgeslagen:

  • vervuilde of onbruikbare solventen;
  • resten van verf, lak en vernis, slib van spuitcabines enz.;
  • synthetische remvloeistoffen;
  • vervuilde of onbruikbare brandstoffen;
  • koelvloeistoffen;
  • ruitensproeiervloeistof;
  • koelmiddelen die ozonafbrekende of gefluoreerde broeikasgassen bevatten.

Olie niet mengen

Een belangrijke voorwaarde opdat de olie later kan worden gerecycleerd, is dat die zuiver en van goede kwaliteit is. Gebruikte olie mag in geen geval worden gemengd met PCB's, koelvloeistoffen, water, solventen (bv. thinner), reinigingsmiddelen, dierlijke of plantaardige oliën, detergenten, remvloeistoffen (dat is geen echte olie), brandstoffen en andere gevaarlijke afvalstoffen, want dat maakt het recycleren onmogelijk.

Opslaan in het juiste recipiënt

De gebruikte olie moet om onder andere bo­demverontreiniging tegen te gaan, worden opgeslagen:

  • in een enkelwandig vat dat overdekt is en boven een inkuiping staat die over voldoende opvangcapaciteiten beschikt (de inkuiping moet vloeistofdicht zijn en een minimale opvangcapaciteit hebben van 10% van de totale inhoud van de vaten (met minimum de inhoud van het grootste vat);
  • in een dubbelwandige tank met lekdetectiesysteem en overvulbeveiliging;
  • ondergronds in een dubbelwandige metalen houder, houder uit thermohardende kunststoffen of houder uit roestvrij staal.

Deze recipiënten moeten periodiek ge­controleerd worden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain

Gerelateerde artikels

Ophaling & hergebruik van afvalolie

Producenten van gebruikte smeerolie kunnen in sommige gevallen rekenen op een premie als zij beroep doen op een gehomologeerde inzamelaar voor de verwijdering van hun gebruikte olie. voor hoeveelheden kleiner of gelijk aan 1.000 liter op jaarbasis bedraagt deze premie momenteel 100 euro. “deze premie is bedoeld als een incentive waarmee we vooral kleinere gebruikers willen stimuleren om via de geijkte kanalen hun olie af te voeren", klinkt het bij frank vanderpooten, directeur van valorlub. “dat bedrag is forfaitair en wordt jaarlijks vastgelegd in functie van de marktomstandigheden."

Handige handling van olie voorkomt kwaliteitsverlies

De introductie van een nieuwe motor- of koelolie is het eindresultaat van jaren onderzoek en testen. om de kwaliteit van deze kostbare oliën te behouden, is het van belang dat de handling voorafgaand aan het gebruik de juiste aandacht krijgt.

Conditioneren van synthetische olie

Smeer- en hydrauliekoliën op synthetische basis laten zich onder meer kenmerken door een uitstekende temperatuurbestendigheid, waardoor dergelijke smeermiddelen zich lenen tot het gebruik in turbine-eenheden. om de beoogde werking ervan op langere termijn te kunnen garanderen, komt het erop aan de kwaliteit van de olie te onderhouden. het conditioneren ervan maakt het immers niet enkel mogelijk om de betrouwbaarheid en de levensduur van zowel installatie als olie gevoelig te verlengen, maar ineens ook de kosten als gevolg van storingen door een slecht of niet geconditioneerde synthetische olie gevoelig terug te dringen.

Transitie door de ogen van abc olie

Abc olie uit tilburg viert dit jaar zijn eeuwfeest. samen met shell, met wie abc olie intussen reeds 60 jaar samenwerkt, maakt directeur geert-jan van ierland zich op voor een duurzame toekomst. al maant hij in deze materie ook aan tot het nodige realisme.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine