Brandstofadditieven
Door de moderne technologie worden motoren beter, energiezuiniger en milieuvriendelijker, maar dit legt tegelijk meer druk op de motoren. Voor een langere levensduur is het gebruik van brandstofadditieven een must.
VERONTREINIGINGEN
Motoren worden steeds efficiënter. Ze hebben een zuiniger verbruik, leveren betere prestaties en de uitlaatgassen zijn minder schadelijk. De keerzijde van de medaille is dat moderne motoren onderhevig zijn aan hedendaagse problematieken. Zo worden ze steeds minder verdraagzaam ten opzichte van verontreinigingen.
De inspuiting van brandstof gebeurt tegenwoordig veel verfijnder – denk aan een opening die smaller is dan een menselijk haar -- waardoor een betere verbranding plaatsvindt. Dit heeft als gevolg dat de injectoren ook eerder kunnen verstoppen, waardoor het brandstof/luchtmengsel verstoord wordt en er een minder goede verbranding zal ontstaan. Daarnaast kan het recuperatiesysteem (EGR, ‘exhaust gas recirculation’) ervoor zorgen dat er sneller roetaanslag komt door een onvolledige verbranding bij de ontsteking. Een roetfilter heeft weliswaar een regeneratiesysteem, maar dit kan ook tot een faling leiden, waardoor alles verstopt kan raken. Daarnaast geldt: hoe hoger de kilometerstand van de auto, hoe meer verontreinigingen er zich hebben verzameld, terwijl het rijgedrag, het gebruik van een mindere brandstofkwaliteit en technische gebreken de problemen nog kunnen verergeren.

Additieven kunnen uitkomst bieden om deze problemen te verhelpen (curatief), maar kunnen ook een belangrijkere rol spelen om ze te voorkomen (preventief).
JUISTE KEUZE
Er zijn diverse additieven op de markt, gaande van benzine-, diesel-, radiator- en olie- tot DPF-additieven.

Om het juiste additief te bepalen, is het ten eerste belangrijk om een korte analyse te maken. Gaat het om een diesel- of benzinemotor? Wat zijn het rijgedrag van de klant en de status van de wagen? De doorsneebestuurder doet vaak korte afstanden, waardoor de motor moeilijk op temperatuur komt. Taxi’s, daarentegen, maken veel kilometers, maar staan ook vaak stil. Oudere wagens maken dan weer weinig kilometers en komen moeilijk op temperatuur. Bij een te lage temperatuur zal een minder goede verbranding plaatsvinden en zal er vaak een veel hogere slijtage zijn van de motoronderdelen. Dit zijn aspecten waarmee er rekening kan worden gehouden bij de additiefkeuze. Taxi’s en oudere wagens zijn bijvoorbeeld erg gebaat bij preventieve additieven. Ook een olie-additief is voor oudere wagens vaak zeer geschikt om slijtage te voorkomen of te reduceren. Uit de praktijk blijkt bovendien dat bepaalde automerken gevoelig zijn voor lekkages op een bepaalde plek, waardoor men hier wellicht preventief al een additief kan gebruiken om deze te voorkomen.
Afhankelijk van het type wagen, het type rijgedrag, het merk en de behoefte van de klant is een preventief dan wel correctief additief de beste keuze. Een goede kennis over de soorten additieven die er op de markt zijn, en hun werking is bijzonder belangrijk om het juiste effect teweeg te brengen. Over het algemeen kan men daarbij stellen dat additieven in principe altijd goedkoper zijn dan een mechanische oplossing.
Basis of premium
Een te maken overweging bij de keuze voor een bepaald additief is nog of er voor een basis- dan wel voor een premiumadditief moet worden gekozen. De hogere premiumversies zijn doorgaans duurder, maar beschikken, naast reinigende componenten en een aantal smerende componenten, ook nog over boosters, antioxidanten, corrosiebescherming en dergelijke. Premiumadditieven hebben in principe voldoende boosters om de reeds gevormde vervuiling te verwijderen.
Daarnaast is de formule van een basisadditief doorgaans vijf à acht jaar oud, terwijl de samenstelling van premiumadditieven steeds wordt teruggekoppeld naar de veranderende technologie op het gebied van motoren en naverbrandingssystemen. Er wordt met andere woorden veel meer geïnvesteerd in ontwikkeling en onderzoek om vast te stellen of de verontreiniging die aan de injectoren wordt vastgesteld, nog op voldoende wijze kan worden verwijderd met het additief.
Ondersteuning
Er zijn ontzettend veel merken en soorten additieven op de markt, terwijl niet elk merk even betrouwbaar is. Hoewel het toevoegen van een additief zelden fout kan gaan, is het belangrijk om na te gaan waarom je welk product gebruikt. Goedkope additieven hebben wellicht weinig effect door een grote verdunning en weinig of geen werkzame stoffen. Additieven die volgens het etiket zowel voor een diesel- als benzinemotor zijn te gebruiken, missen eveneens effectiviteit omdat ze niet zijn ontwikkeld voor één specifiek doel.
Om het kaf van het koren te scheiden, kan de inkoper van additieven nagaan welke randinformatie er voorhanden is over het additief. Wanneer een leverancier een grote diversiteit aan producten in zijn catalogus heeft, is dit nog geen garantie voor een goed product. Beter is om ook na te gaan of de leverancier ondersteuning biedt, bijvoorbeeld in de vorm van kennis, advies, bijscholing voor mecaniciens, whitepapers over het gebruik en het effect ... De kennis van de leverancier en hoe hij zijn klant verder kan ondersteunen, is vaak veel belangrijker dan alleen te kijken naar de kostprijs van het additief en de marges die het oplevert.
ZELF Kennis verbreden
Om een goed van een minder goed additief te onderscheiden, is ook enige eigen kennis over additieven en hun werking noodzakelijk. Daarbij is het internet een goede bron, boven op de eigen ervaring. Welke ervaringen hebben anderen met een bepaald product? Over welke producten zijn er goede recensies verschenen?
Ook kan men nagaan uit welke bestanddelen of chemische bouwstenen een additief bestaat, door de veiligheidsinformatiebladen door te nemen. Als je als garagehouder vaststelt dat bepaalde stoffen die een product bevat, niet goed of zelfs schadelijk zijn, dan is er wellicht een alternatief op de markt waar je als bedrijf wel volledig achter staat.
Overtuigingskracht
Het is van belang dat alle mecaniciens achter de keuze van een additiefassortiment staan en overtuigd zijn van de werking van de producten. Additieven zouden een standaardonderdeel van hun toolbox moeten zijn. Op die manier is het ook veel eenvoudiger om het bij de eindklant aan de man te brengen.

Onderdeel van standaardservicebeurt
De ideale situatie voor een garagehouder is dat het vanzelfsprekend is voor de eindklant dat het gebruik van additieven bij de standaardonderhoudsbeurt hoort. Dit kan door sensibilisering en een sterk adviserende rol richting de eindklant. Wanneer de klant weet wat er speelt in de huidige motorwereld, dan ziet hij sneller de noodzaak in van het gebruik van een additief.
Voertuigen zijn zodanig doorontwikkeld dat een brandstof die qua samenstelling al zestig jaar of ouder is, niet meer volledig tegemoetkomt aan de technologie waarvan wagens tegenwoordig zijn voorzien. Net als er op een bepaald moment is besloten om oliefilters tijdens het onderhoud te vervangen, kan men aan een standaardservice ook het grondig reinigen van het brandstofsysteem met een additief toevoegen. De levensduur van de wagen wordt zo verlengd en dure ingrepen op een van de kostbaarste onderdelen van de wagen kunnen worden voorkomen. Op het moment dat de garage volledig achter dit idee staat, laat hij de klant in principe weinig keuze om nee te zeggen, want het hoort standaard bij een hoogkwalitatieve servicebeurt. In sommige gevallen is het aan te raden het additief als afzonderlijke post te vermelden op de factuur, met de sensibilisering bij de eindklant als doel. Na verloop van tijd worden additieven dan effectief gezien als een vast onderdeel van de service, net als die vervanging van olie of een oliefilter.