Belang van kwaliteitsvolle remvloeistoffen
De sector meent dat remvloeistoffen over het algemeen te weinig aandacht krijgen. Het betreft immers een veiligheidsgerelateerd onderdeel van elk voertuig. Remvloeistof is nodig zolang er met hydraulische remsystemen gereden wordt.
BELANG VAN KWALITEITSVOLLE REMVLOEISTOFFEN
Bij het indrukken van het rempedaal kan de druk in het hydraulische systeem oplopen tot 100 bar. Wanneer ABS en ESP in werking treden, loopt de druk verder op tot maximaal 200 bar. Die drukopbouw moet zo snel en zo vlot mogelijk gebeuren. Daarom wordt in zowat alle moderne voertuigen een remvloeistof op glycolbasis gebruikt. Die voldoet aan drie essentiële basiseigenschappen: smerend, temperatuurbestendig en niet-samendrukbaar. De remvloeistof vormt binnen het remsysteem een kritisch veiligheidselement dat de nodige aandacht en zorg vereist.
Veelvoorkomend probleem: water- en luchtinfiltratie
Conventionele remvloeistoffen zijn hygroscopisch; d.w.z. ze trekken vocht aan uit de atmosfeer. Dat proces vindt plaats in een ‘gesloten’ remsysteem, maar waterdampmoleculen penetreren langzaam de flexibele rubberen remleidingen. Wanneer het remsysteem verouderd is en de rubberen slangen niet langer perfect afgedicht of uitgerekt worden, neemt het volume van het remsysteem ietwat toe. Na verloop van tijd resulteert die vochtinfiltratie in een daling van het kookpunt van de remvloeistof. Die factor oefent een nefaste invloed uit op de remprestaties en het remgevoel. Water in de remvloeistof verhoogt bovendien het risico op ‘vapour lock’, een natuurkundig fenomeen dat ontstaat bij de vermenging van vloeistoffen met verschillende vluchtigheden. Wanneer de remvloeistof kookt, ontstaan er luchtbellen. Ook lucht/gas hoort niet thuis in een hydraulisch remsysteem, omdat het een samendrukbare stof is, terwijl een vloeistof dat niet is. Het voertuig zou in dat geval nog wel afgeremd worden, maar de remprestaties zouden drastisch verminderen – met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien. Ook bij het ontluchten na een herstelling kan er aan het remsysteem wat vloeistof weglopen die niet wordt aangevuld. Een vakbekwame garagist zal normaliter zeker de remvloeistof bijvullen bij het vervangen van een remzadel of cilinders bij trommelremmen. Daarbij komt natuurlijk ook een economisch aspect kijken, en het is dan aan de garagehouder om het veiligheidsaspect goed aan de klant te communiceren.
Wanneer vervangen?
De kwaliteit en de optimale eigenschappen van remvloeistoffen verminderen na verloop van tijd. De afgelegde afstand is daarbij van ondergeschikt belang. Nochtans bevelen de meeste autobouwers aan om de remvloeistof na twee jaar of om de 50.000 km te vervangen. Maar het is interessanter om het kookpunt van de remvloeistof zo exact mogelijk op te meten met adequate toestellen.

Meetmethoden
De zogenaamde pentesters werken volgens het ‘verkeerslichtprincipe’: groen betekent in orde, rood staat voor vervangen en oranje voor 'wacht niet te lang'. Concreet meten ze de conductiviteit/geleidbaarheid van de remvloeistof in het reservoir. Een nadeel is dat bepaalde remvloeistoffen al een zekere conductiviteit bezitten, waardoor het meetresultaat ‘rood’ zal zijn, terwijl de vloeistof mogelijk helemaal nog niet aan vervanging toe is – wat een vervroegde financiële uitgave voor de wagenbezitter betekent. De tegengestelde beoordeling (onterecht 'groen' licht) is uiteraard veel gevaarlijker. Een veel preciezer resultaat verkrijgt men door de meting uit te voeren aan de remmen, met een totaal ander apparaat, het ‘thermo-matic remvloeistof kookpunt meetapparaat’. Dit toestel wordt op de autobatterij aangesloten om energie te verkrijgen, en met een pipet wordt een staaltje remvloeistof opgezogen en in een recipiënt gegoten. Daarin plaatst men een spiraalvormige sonde die de vloeistof verhit en de werkelijke kooktemperatuur van de vloeistof digitaal aangeeft. Dat is de meest betrouwbare en professionele manier om de remvloeistof te testen. De minimale natte kookpunten volgens de DOT-norm: 140 °C (DOT 3), 155 °C (DOT 4) en 180 °C (DOT 5.1).
Houdbaarheid ongeopende fles
Zodra geopend, heeft een fles remvloeistof een houdbaarheid van circa drie maanden, mits zorgvuldig afgesloten en opgeslagen. Ook in een nog ongeopende, hermetisch afgesloten fles echter, blijft de remvloeistof niet onbeperkt optimaal. Daarom is het aanbevolen om die droog en koel op te slaan. De kookpuntverlaging vanwege de hygroscopie is afhankelijk van factoren zoals de opslagconditie, de wanddikte en het materiaal van de fles, het type
sluiting, de remvloeistof, het klimaat …
Om dieper in te gaan op dat laatste: voor remvloeistoffen, opgeslagen in een gematigd klimaat, mag een houdbaarheid van ongeveer 18 à 24 maanden na de productie worden verwacht. Onder tropische omstandigheden zou de vergelijkbare periode twaalf maanden betreffen.
Opgelet: perfect opgeslagen, ongeopende flessen remvloeistof worden niet plotseling onveilig bij het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Deze remvloeistof kan zelfs tot een periode van een decennium of langer na de productiedatum nog bruikbaar zijn. Nadat de effectieve houdbaarheidsdatum verstreken is echter, kan niet langer worden gewaarborgd dat het product nog aan de specificaties van de fabrikant voldoet.