PersoneelPremium

Educam brengt onderwijs en werkveld samen

"Let's get together for talent"

Er blijven veel vacatures in de automobielsector onvervuld. Studenten en bedrijven lijken elkaar steeds moeilijker te vinden. Daarom organiseerde Educam, het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en aanverwante sectoren, in april een evenement om bedrijven, scholen en alle betrokken partijen samen te brengen. Met 'Together for Talent' wil Educam de roep om werknemers in de automobielsector versterken.

educam onderwijs werkveld

Knelpuntberoepen

Binnen de automobielsector is er momenteel geen enkele functie die géén knelpuntberoep is. "Sinds de coronacrisis is er wel enige verandering merkbaar. Men dacht even dat er geen werknemers meer nodig zouden zijn. Intussen zijn we een jaar na corona en wat blijkt: er blijft nood aan werknemers", zegt Luc Vandenhoeck, projectcoördinator bij Educam.

Bedrijven willen vaak werknemers laten doorgroeien, maar door een gebrek aan nieuwe instroom ontstaat er een dubbel probleem. De functie die de doorstromer zou vervullen, blijft oningevuld, en hij kan ook niet vervangen worden omdat er weinig tot geen nieuwe werkkrachten beschikbaar zijn.

Opleiden is het nieuwe rekruteren

Oplossingen

Het doel van Together for Talent is juist om dit probleem op te lossen. Bedrijfsleiders werken samen met mensen uit het onderwijsveld. Door leerlingen al mee te laten draaien op de werkvloer en hen ondertussen dingen bij te leren, kan een bedrijf meteen zien wat iemand in zijn mars heeft. "Daarmee wordt opleiden het nieuwe rekruteren. Op die manier kunnen mensen worden opgenomen in de cultuur van het bedrijf en tegelijkertijd worden opgeleid tot vakbekwame werknemers."

Triaal leren

luc Vandenhoeck educam
Projectcoördinator bij Educam, Luc Vandenhoeck

Tijdens deze eerste editie van Together for Talent lag de focus op 'triaal leren'. Daarbij wordt een extra component toegevoegd aan het reeds bekende 'duaal leren'. Bij duaal leren wordt zowel op school als in het werkveld een leeromgeving gecreëerd die losstaat van een stage, waarbij leerlingen toepassen wat ze op school leren. Daar voegt Educam nu nog een derde element aan toe.

"De automobielsector heeft het geluk gerund te worden door grote merken en spelers. Binnen triaal leren zal Educam, in samenwerking met die grote merken, een derde pijler inrichten. Op die manier worden jongeren op een efficiënte manier klaargestoomd en naar een job in de sector geleid", vertelt Vandenhoeck. 

Het belang van HR

Tijdens het evenement konden de aanwezigen luisteren naar verschillende sprekers van diverse partijen. Zo sprak ook Thomas Boone, hr-manager bij MIG Motors, over het belang van human resources binnen een bedrijf. "Hr is de olie die nodig is om de motor te laten draaien. Het is het kloppend hart binnen een bedrijf", begint Boone.

Binnen een bedrijf is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van elke werknemer. "Vandaag de dag werken er zo'n drie tot vier generaties samen. Die hebben allemaal een andere kijk op hoe sommige zaken worden aangepakt. Daarom moet de managementstijl aangepast worden aan de persoon die wordt aangenomen", licht hij toe.

Talent vinden, aantrekken en behouden

Bij elke stap die een persoon binnen een bedrijf zet, moet men alert zijn. Dit begint al bij het aantrekken en aanwerven. "Hierbij zijn onder andere het gedrag en de houding, de diversificatie en het imago van de sector zeer belangrijk."

publiek educam mechelen

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de werknemer wil blijven zodra die is aangenomen. Als de werknemer er na een tijd toch voor kiest het bedrijf te verlaten, is het eveneens belangrijk om dit op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen.

"Wees attent als iemand uw bedrijf verlaat. Diegene kan een ambassadeur van uw bedrijf zijn en uw bedrijf nog aanbevelen aan anderen. Als die persoon in ongunstige omstandigheden uw bedrijf heeft verlaten, zal die het ook niet aanraden aan andere potentiële werknemers", adviseert Boone.

Doorgroeikansen voor studenten

jochem pannecoucke en melissa herman
Jochem Pannecoucke en Melissa Herman – resp. technisch trainer en human resourcer bij Nebim

"De doorgroeikansen van studenten hangen van henzelf af", aldus Jochem Pannecoucke (technisch trainer bij Nebim) en Melissa Herman (human resourcer bij Nebim). Studenten komen vaak al in aanraking met Nebim tijdens hun bachelorproef of stage. Ze starten dus helemaal onderaan de ladder, maar door tijdens hun studententijd al kennis te maken met het bedrijf en te tonen wat ze in hun mars hebben, kan er bij Nebim kort op de bal gespeeld worden. Door dat vroege contact tussen student en bedrijf, is de kans op snel doorgroeien veel groter.

"Het is bij ons ook belangrijk om te kijken naar de wensen van de student. Je plaatst iemand die liever in een atelier werkt niet achter een bureau en vice versa. Sommige studenten kloppen bij ons aan en weten eigenlijk nog niet goed in welk aspect ze willen worden ingezet. Dan geven wij hen de kans om dat te ontdekken door hen verschillende aspecten van ons bedrijf te laten ervaren", lichten Pannecoucke en Herman toe.

Bij vragen met betrekking tot de problematiek en/of mogelijke begeleiding kunt u altijd contact opnemen met Educam.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Amber Claes

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine