PersoneelPremium

Uw loopbaan, ook onze zorg

LOOPBAANFONDS VOOR WERKNEMERS EN WERKGEVERS

LinkedIn herinnerde mij er onlangs aan dat ik al tien jaar bij Alimento werk. Onbewust gleden mijn gedachten af naar de toekomst. Op naar de volgende 10 jaar? Of 20? Of helemaal tot aan mijn pensioen? Hoe ziet mijn job er dan uit, bij Alimento of elders? Hou ik het wel vol? Dat is immers niet voor iedereen evident en daar willen we bij Alimento iets aan doen.

De sociale partners van de voedingsindustrie beslisten om, naast het opleidingsfonds, ook een loopbaanfonds op te richten
De sociale partners van de voedingsindustrie beslisten om, naast het opleidingsfonds, ook een loopbaanfonds op te richten

Werknemers onder druk

De nieuwste werkbaarheidscijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) schetsen een niet zo fraai beeld: slechts een kleine helft van de bevraagden vindt zijn/haar job op alle vlakken werkbaar. De grote boosdoener voor de voedingsindus­trie is de stijging van de werkstressklachten, waar bijna 40% last van heeft. De krapte op de arbeidsmarkt en de personeelstekorten op de werkvloer verklaren dit deels. Ook de veranderende businessmodellen en werk­methoden vergen veel flexibiliteit. En natuurlijk stelt ook de onophoudelijke stroom aan informatie en prikkels, op het werk én in de privé­sfeer, onze mentale veerkracht danig op de proef. Deze druk zal zeker niet afnemen. Digitalisering en nieuwe technologieën worden in elke job een realiteit. In Vlaanderen bedreigt automatisering 14% van de jobs en voor 29% zal dit een grote wijziging in het takenpakket inhouden (OESO).

Nood aan een nieuwe aanpak

Deze cijfers vragen om actie. Als de bedrijven hun vacatures willen invullen, moeten we de werknemers beschermen, ze aan boord houden en ervoor zorgen dat hun werk ze niet ziek maakt.
Vanuit het opleidingsfonds zetten we traditioneel in op vorming en ondersteunen we voedingsbedrijven in hun personeelsbeleid en arbeidsorganisatie. Daar ingrijpen, rendeert immers: goed onthaal, een doordacht opleidingsplan, motiverende takenpakketten … Uit de werkbaarheidscijfers en de te verwachten ontwikkelingen blijkt echter duidelijk dat dit niet volstaat. Het is hoog tijd om een tandje bij te steken.

Loopbaanfonds

De sociale partners van de voedingsindustrie beslisten daarom om, naast het opleidingsfonds, ook een loopbaanfonds op te richten.

Werknemers

Daarmee richten we ons voor het eerst ook rechtstreeks tot de werknemers. Voorheen bereikten we hen via de omweg van hun werkgever en hingen we dus ook vaak af van diens prioriteiten of bereidwilligheid. Voortaan kunnen werknemers op eigen initiatief bij ons terecht voor gratis loopbaanbegeleiding, een persoonlijk omscholingsbudget en een premie voor kinderopvang om de combinatie werk/gezin te vereenvoudigen. We trekken ook extra opleidingsbudgetten uit voor doorstromings- en omscholingsprojecten op aangeven van de werkgever.

Werkgevers

Voor de werkgevers voorzien we nog meer begeleiding in hun arbeidsorganisatie om het werk zelf werkbaarder te maken. Een opleiding ergonomie voor de inpakafdeling met veel repetitieve arbeid blijft nuttig, maar afwisseling door bv. jobrotatie is natuurlijk nog beter. Nog een voorbeeld: een evenwichtige werkverdeling is wenselijker dan een opleiding stressmanagement voor overbelaste leidinggevenden.
Bedrijven krijgen ook begeleiding als ze nieuwe machines of technologieën invoeren. We sporen de opleidingsnoden op, bewaken de ergonomie, helpen bij aanpassingen in de arbeidsorganisatie … Ook zoeken we constant naar oplossingen voor moeilijke arbeidsomstandigheden. Dat kan op bedrijfsvlak via bv. een ergonomiescan, een welzijns- en gezondheidsscan, maar ook door hieromtrent kennis te vergaren en die te verspreiden.
Tot slot staan we ook klaar als het fout loopt. Voedingsbedrijven kunnen rekenen op ondersteuning bij de werkhervatting van langdurig afwezige personeelsleden. En als er iemand moet vertrekken, dan hebben de ontslagen werknemers recht op een opleidingsbudget om hun carrière weer op de sporen te krijgen.

VERZEKERING

Hiermee is de eerste loopbaanverzekering binnen de sector als het ware een feit. We nemen de handschoen op om de continuïteit van loopbanen mee te garanderen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief via de website www.alimento.be. De komende maanden zullen de nieuwe mogelijkheden daarin uitgebreid aan bod komen.

Advies rond personeel

Lieve Ruelens is adviseur onderzoek & ontwikkeling bij Alimento, het sectorale opleidingsfonds van de voedingsindustrie. Ze houdt de vinger aan de pols van de uitdagingen rond personeel en organisatie bij voedingsbedrijven en werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe ondersteunende initiatieven op dit vlak. De Alimento-groep staat ten dienste van meer dan 4.400 voedingsbedrijven die samen bijna 91.000 mensen tewerkstellen. De dienstverlening geldt voor de werknemers van de paritaire comités 118 (arbeiders) en 220 (bedienden).

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lieve Ruelens

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine