AANRIJDBEVEILIGING BIEDT MEER DAN LOUTER BESCHERMING TEGEN SCHADE
VOORWAARDE OM AAN (VOEDSEL)VEILIGHEIDSNORMEN TE KUNNEN VOLDOEN

We kunnen ons allemaal beelden voor de geest halen van geladen paletten in stapelrekken die als oncontroleerbare dominosteentjes omvallen. Een kleine onoplettendheid van de heftruckchauffeur kan volstaan om een rek in een magazijn aan te tikken, met - in het beste geval - een enorme materiële schade tot gevolg. Nochtans is dit makkelijk te vermijden door de nodige aanrijdbeveiligingen te voorzien. Dat is een investering die weliswaar niet meteen oplevert, maar die nu juist deze risico’s minimaliseert. Bovendien zijn dergelijke voorzieningen een absolute voorwaarde om aan de voedselveiligheidsnormen te kunnen voldoen.
BELANG
Zowel in de productieomgeving als in het logistieke apparaat van de voedingsindustrie is het aangeraden om de goederen en infrastructuur te beschermen tegen een eventuele aanrijding met karren, transpaletten of heftrucks. Hiervoor bestaat er een uitgebreid gamma aan (hygiënische) aanrijdbeveiligingen, die we op basis van hun vorm, toepassing en functie kunnen indelen in stootranden, ‑palen en ‑beugels.
Impact en (voedsel)veiligheid
Hoewel dergelijke voorzieningen in eerste instantie dienen om de impact van een eventuele aanrijding tegen wanden, poorten of rekken op te vangen en zo erger kwaad te voorkomen, vervullen ze ook een belangrijke taak in het voldoen aan de geldende internationale voedselveiligheidsrichtlijnen: GFSI, BRC, HACCP, USDA, FDA ... Wanneer een wand beschadigd raakt en er daarbij een scheur ontstaat, kan hier namelijk vocht insijpelen, wat kan leiden tot corrosie of een bacteriële besmetting. Dit kan dan weer resulteren in een tijdelijke sluiting van het bedrijf en kan dus vergaande financiële gevolgen hebben. In het geval van omvervallende paletten, zullen deze voorzieningen onrechtstreeks ook de medewerkers in de buurt beveiligen, wat opnieuw erg wenselijk is.

Stootranden

De stootranden vinden we bij de overgang van de vloer naar de wand. Ze kunnen naadloos in de gegoten vloer worden geïntegreerd, of hierop bevestigd worden, waarbij er dan een waterdichte afdichting nodig is (Ref. EHEDG guidelines doc. 44 ‘hygienic principles for food factories’).
Beschermingsniveaus
De randen bestaan in verschillende beschermingsniveaus, afhankelijk van het risico en dus de verwachte impact. Dit is natuurlijk anders bij pakweg borstels, manuele transpalletten of gemotoriseerde voertuigen. Dan verschillen ze met name in materialen, dikte en opbouw.
Temperatuur
Stootranden kunnen geschikt zijn voor toepassing in zowel gekoelde als niet-gekoelde ruimtes. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de eventuele bevestigingslijm, die desgevallend bestand moet zijn tegen rek en krimp. Die waterafstotende lijm, aan de onderkant en achterkant van de rand, dient overigens niet alleen voor de bevestiging. Ze fungeert ook als een waterbarrière, die vermijdt dat water insijpelt tussen vloer, stootrand en wand, en dat de chemisch verankerde metalen pin hierdoor gaat corroderen. Tot slot biedt ze ook enige flexibiliteit bij een aanrijding, waardoor de impact beter kan worden opgevangen.

Reinigen en ontsmetten
Nog belangrijk is het hygiënisch ontwerp van de stootranden. Ze hebben een gladde afwerking en zijn afgeschuind, zodat hier geen water bovenop kan blijven staan na de reiniging. In dit opzicht moeten zowel de randen als de lijm niet alleen bestand zijn tegen water, maar ook tegen de chemische reinigingsproducten of desinfectiemiddelen, alsook tegen de impact van een hogedrukreiniger.
Prefab
Stootranden zijn doorgaans verkrijgbaar in standaarduitvoeringen en worden als modulaire prefab-elementen voorzien. Dit biedt niet alleen een tijdsvoordeel bij de initiële plaatsing, maar ook bij een eventuele vervanging achteraf. Dan hoeft de volledige productie immers niet stilgelegd te worden. Lichte beschadigingen aan de oppervlakte kunnen tegenwoordig evenwel ter plekke hersteld worden, met speciale reparatiekits.
Stootpalen

Stootpalen worden dikwijls op de hoeken geplaatst bij doorgangen, bij constructiezuilen en bij belangrijke installaties, ter bescherming tegen de eventuele aanrijding van zwaar transport, en dit vanuit alle mogelijke richtingen.
Uitvoering
Stootpalen komen doorgaans in een inox uitvoering; zowel geborsteld, glanzend of mat. Dit materiaal heeft het voordeel dat het corrosiebestendig is, maar het nadeel dat bacteriën zich hieraan makkelijk kunnen hechten. Bovendien zijn deuken na een eventuele aanrijding niet herstelbaar. Voor een extra versteviging, worden de inox palen afgevuld met hoogwaardig beton.
Impactrisico
Naargelang het impactrisico variëren de palen in diameter en kunnen ze tot diep in de vloer worden verankerd, of met een voetplaat bovenop de vloer worden gemonteerd. Gezien de eenvoudige vorm van de buizen gaat het doorgaans om standaardafmetingen.
Stootbeugels

Stootbeugels, tot slot, zijn qua materialen en samenstelling gelijkaardig aan de palen, maar hier gaat het om een grotere constructie. Daarom vind je ze vooral bij schuifdeuren en poorten, of in de gangen van magazijnen. Dit opnieuw ter bescherming tegen zwaar transport.
Op maat
In tegenstelling tot stootranden en -palen, worden deze constructies dikwijls op maat gemaakt. Zo kan een beugel zelfs worden opgevat als een hoogtebegrenzer, waar alleen kleine transportmiddelen onder kunnen.
Conclusie
De investering in (hygiënische) aanrijdbeveiliging levert weliswaar niks op, maar doet u geld besparen. De voordelen zitten hem hier in het voorkomen van erger kwaad. De voorzieningen beschermen u zowel tegen materiële schade, inbreuken op de voedselveiligheid als arbeidsongevallen.
Met medewerking van PolySto