VAN POMPIER NAAR COACH
Meer nodig dan opleiding alleen

Met de vele opleidingen voor leidinggevenden willen werkgevers de trekkers binnen hun organisatie ondersteunen om het beste uit de werkvloer te halen. Maar volstaat dat? De takenlijst van leidinggevenden is lang en divers, waardoor zij dikwijls spreekwoordelijke brandjes aan het blussen zijn. Vaak vormen ze een bottleneck in het bedrijf en blijft er nauwelijks tijd over voor hun kerntaak: het coachen van hun team. Erger nog: de druk is op vele fronten hoog en een burn-out loert om de hoek. De tijd is dan ook rijp om de rol en ondersteuning van de leidinggevende eens onder de loep te nemen.
Naar gedeeld leiderschap
Vaak zijn het nog altijd de meest ervaren en technisch competente medewerkers die doorgroeien naar een leidinggevende functie. Zij hebben inderdaad baat bij opleiding: omdat de beste expert niet noodzakelijk een peoplemanager is, omdat je voormalige collega's aansturen niet evident is … Alimento zet hier fors op in. We betalen de opleidingskosten van nieuwe leidinggevenden tot 2.500 euro integraal terug.
Bij gedeeld leiderschap neemt iedereen vanuit zijn eigen rol verantwoordelijkheden op
Ondertussen merken meer en meer bedrijven dat de werkvloer sterk afhankelijk is van zijn leidinggevenden. Té afhankelijk. Dat maakt de productie kwetsbaar en teamleiders overbelast. Deze bedrijven trekken voluit de kaart van gedeeld leiderschap. Hierbij neemt iedereen in het bedrijf vanuit zijn of haar eigen rol verantwoordelijkheden op, waarbij medewerkers zoveel mogelijk zelf regelen. Zo spelen ze sneller in op problemen, zien ze beter de impact van hun beslissingen en leren ze. Ze voelen ook meer eigenaarschap over hun werk. Hierdoor moeten leiders minder brandjes blussen en hebben ze meer tijd voor hun mensen.
Gedeeld leiderschap is slim. Het zorgt immers voor meer wendbaarheid en innovatieve kracht.
Met een nieuwe manier van ondersteunen
Om te evolueren naar gedeeld leiderschap is er echter meer nodig dan een leidinggevende 'teamcoach' te noemen en die naar een training 'coachend leiderschap' te sturen. In samenwerking met Workitects (expertisecentrum in organisatieontwerp en -ontwikkeling) en enkele van onze trainers werkte Alimento een nieuwe methode uit.
Workshop
Hierbij wordt vooreerst de structurele kant van leidinggeven in kaart gebracht en aangepakt. Welke taken en bevoegdheden leg je waar in de organisatie? Wat wordt de rol van de directe leidinggevende? Concreet zetten we een workshop op poten waarbij we in dialoog gaan met de leidinggevenden. We helpen hen om hun rollen, taken en verantwoordelijkheden scherp te stellen; in relatie tot de rest van de organisatie. We sturen hierbij aan op een evenwichtige (her)verdeling, met meer ruimte voor coaching.
Pas daarna gaan we via opleiding en coaching sleutelen aan persoonlijke leidinggevende skills en leiderschapsstijl.
Schot in de roos
Tijdens deze workshops zien we dat taken en verantwoordelijkheden vaak niet duidelijk zijn afgebakend. Laat staan dat het om een evenwichtige verdeling gaat. Zo hebben leidinggevenden binnen eenzelfde bedrijf soms verschillende opvattingen over hun rol. Of goedbedoeld denken nogal wat leidinggevenden: "Ik zal het vlug zelf doen". Allemaal situaties die leiden tot onduidelijkheid over de verwachtingen, wat werkstress, negatieve relaties en lage betrokkenheid op de werkvloer in de hand werkt.
Werkbaarheid en performantie
De workshops brengen niet alleen klaarheid, maar ook rust. Daarnaast ontstaat er meer collegialiteit en steun tussen leidinggevenden onderling. De afstemming doet leidinggevenden en hun teams dichter naar elkaar groeien, waardoor kleine problemen sneller een oplossing vinden. Bovendien verhoogt de transparantie het wederzijdse respect.
Met deze nieuwe aanpak lijken we op goede weg om het leiderschap binnen de sector te versterken. Samen verhogen we zo de werkbaarheid bij leidinggevenden. Maar ook de performantie, van de leiders én hun mensen.
Advies rond personeel
Lieve Ruelens is adviseur onderzoek & ontwikkeling bij Alimento, het sectorale opleidingsfonds van de voedingsindustrie. Ze houdt de vinger aan de pols van de uitdagingen rond personeel en organisatie bij voedingsbedrijven en werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe ondersteunende initiatieven op dit vlak.
De Alimento-groep staat ten dienste van meer dan 4.400 voedingsbedrijven die samen bijna 91.000 mensen tewerkstellen. De dienstverlening geldt voor de werknemers van de paritaire comités 118 (arbeiders) en 220 (bedienden).