Met een pasje de industriële wereld rond
IndustryID koppelt certificeringen aan identiteit

Iedereen heeft diploma’s en certificaten. Ze liggen soms ergens onderin een la, raken kwijt of gaan verloren bij een brand of waterschade. Voor technici zijn de juiste papieren om veilig met installaties te mogen werken of deze te onderhouden - soms letterlijk - van levensbelang. Een centrale registratie is dus gewenst en voortaan kan dat in het IndustryID, waarin de Nederlandse FEDA een flinke vinger in de pap heeft. Naar verwachting is dit paspoort ook een grote ondersteuning bij het gewenste levenslang leren.
Skills overzichtelijk bijhouden
Vroeger bleek het diploma van de ambachtsschool dikwijls voldoende om levenslang vooruit te kunnen. Tegenwoordig veranderen technologieën echter voortdurend en ook nog eens in een razendsnel tempo. Als techneut moet je dus in hetzelfde tempo bijblijven. Dat gebeurt ook volop, want naar verluidt volgt 54% van de technische medewerkers jaarlijks een opleiding.
Nu het IndustryID er is, kan u uw verworven skills vastleggen. Het is dus een handige tool om u te helpen bij uw loopbaanontwikkeling en aan de andere kant ook een essentieel hulpmiddel voor werk- en opdrachtgevers om het juiste personeel te selecteren of hiaten in de opleiding inzichtelijk te maken. Het gaat dan zowel om eigen (toekomstige) medewerkers als ingehuurde zzp-ers.
Met een scan van de NFC-chip of de QR-code komt de persoonlijke pagina met geregistreerde diploma’s en certificaten meteen in beeld. Zo kan meteen worden gecontroleerd of een medewerker over de juiste papieren beschikt om met of aan een installatie te werken. Het systeem is overigens industriebreed opgezet.
FEDAcademie
FEDA is met ruim 160 leden de belangrijkste branchevereniging op het gebied van Aandrijf- en Automatiseringstechniek in Nederland. De federatie is in 2019 gestart met de CETOP-erkenning van opleidingscentra in Nederland. Inmiddels is dit ondergebracht in een aparte stichting FEDAcademie, die ook de initiatiefnemer is van IndustryID.
Deze erkenning houdt in dat FEDAcademie op basis van een CETOP-audit vaststelt dat opleidingen, cursussen en trainingen die door het opleidingscentrum worden aangeboden en verzorgd, voldoen aan de aanbevelingen en het niveau van een CETOP Level (1, 2 of 3).
CETOP (Comité Européen des Transmissions Oléohydrauliques et Pneumatiques) is de overkoepelende brancheorganisatie voor hydrauliek en pneumatiek in Europa en beoordeelt onafhankelijk trainingen en opleidingen. Er worden daarbij dus drie niveaus gehanteerd: level 1 'check'-niveau (operators), level 2 'maintain'-niveau (monteurs) en level 3 'prevent'-niveau.
Cursist als uitgangspunt
Het IndustryID is geen verplichting. Techneuten kunnen er volgens hun eigen keuze hun gegevens inzetten. De verwachting is dat die vrijwilligheid blijft, maar dat de markt de deelname uiteindelijk wel min of meer zal afdwingen. Een achterliggende motivatie voor het ID is namelijk om de Nederlandse concurrentiepositie ermee te versterken. Het maakt cursisten ook waardevoller op de arbeidsmarkt.
Niet deelnemen, is eigenlijk ook wel een beetje vreemd. Als techneut sta je aan de spits van de technologie en waarom zou je die dan zelf niet gebruiken? Het is een beetje zoals wel televisies repareren, maar er zelf geen hebben. Het initiatief ligt dus bij de (aanstaande) cursist. Die kan in dit paspoort zowel zijn eerder behaalde diploma’s en certificaten registreren, als de nieuw behaalde.

CETOP
Aan het IndustryID is inmiddels een flinke waslijst met CETOP-erkende opleidingen gekoppeld en het bestuur van de onafhankelijke stichting die achter dit ID zit, is met anderen in gesprek om ook deel te nemen. Tijdens de introductie tekenden drie opleidingen voor deelname.
Het pasje wordt ineens Europees uitgerold
Overigens zou het een misvatting zijn om te spreken over toepasbaarheid van dit ID voor louter Nederland. Niet voor niets is naast www.industryid.nl ook de website www.industryid.eu beschikbaar, in meerdere Europese talen. Het ID is overigens ook niet beperkt tot Europese certificaten. Mits de techneut kan aantonen dat hij de opleiding daadwerkelijk met goed gevolg heeft afgelegd, bijvoorbeeld met een schriftelijk bewijs, kan deze worden opgenomen in het ID.
Belangrijk is wel dat hierbij sprake is van Europees erkende opleidingen. Is dit niet het geval, dan moet de cursist daarvoor een erkend examen afleggen in Nederland. Mocht de Nederlandse taal een probleem zijn, dan kan dat ook in het Engels bij de Britse zusterorganisatie van de FEDA.
Onafhankelijke organisatie
Het ID is gratis voor cursisten van erkende opleidingen. Zij kunnen het pasje aanvragen en daarmee een account aanmaken. Daarin kunnen ze vervolgens hun gescande certificaten en diploma’s opnemen. Na het behalen van nieuw gevolgde opleidingen worden deze door de opleider toegevoegd. Er is daarbij altijd een onafhankelijke controle door het secretariaat van de stichting, waardoor er altijd zekerheid is over de juistheid van de geregistreerde opleidingen en de persoonsgegevens. Het systeem registreert afgeronde opleidingen, maar waarschuwt de gebruiker overigens ook proactief als de geldigheid van het diploma afloopt.

Het secretariaat is trouwens meteen het enige betaalde onderdeel van de stichting IndustryID. Alle overige medewerkers zijn vrijwilligers, zodat onafhankelijkheid gewaarborgd is. Het secretariaat wordt betaald uit de bijdrage van aangesloten opleidingen. Privacy wordt gewaarborgd doordat de gebruiker zelf bepaalt of iemand toegang krijgt tot de informatie door de pas te laten scannen.
Voor meer sectoren interessant
Het IndustryID lijkt een gouden greep, maar zijn er ook zwakke punten in dit identiteitsbewijs? Volgens bestuurslid Arjan Coppens (daarnaast ook General Manager Country Unit Sales Nederland van Bosch Rexroth) wel. "Allereerst zijn nog niet alle erkende opleidingen aangesloten, maar dat is denk ik iets van voorbijgaande aard. Daarnaast heb je voor toegang een internetverbinding nodig en die is er niet in alle situaties, bijvoorbeeld niet op volle zee. In dat geval blijft het traditionele Groene- of PSL-boekje nog onmisbaar. Overigens zijn er natuurlijk steeds meer schepen die wél online zijn en moet de kapitein eigenlijk al bij het aanmonsteren controleren of een bemanningslid de juiste papieren heeft."
Af en toe komt er een 'leuk' item in het nieuws dat iemand al een tijdje als arts werkt, maar daarvoor geen diploma’s heeft. Het IndustryID lijkt hiervoor ook een oplossing. Je spreekt dan immers over medische technologie. André Braakman, General manager van FEDA: "Ja dat is zo, maar het valt buiten ons aandachtsgebied. Mocht de medische sector hiervoor interesse hebben, dan zullen wij alle medewerking verlenen om hen te helpen een dergelijk systeem voor hen toepasbaar te maken. Het systeem is er, maar moet wel op die sector worden aangepast en natuurlijk ook onder een andere benaming in gebruik worden genomen."