Mensen voorop: elimineren van het not-invented-here syndroom
De jaarwisseling is een mooi moment om het afgelopen jaar te evalueren en te bedenken hoe het volgend jaar anders kan. Enkele voorbeelden: stel de mens centraal, focus op continu verbeteren, verhoog de efficiency en reliability van je assets en leer van elkaar. Te veel voor één jaar? Niet als je dit in een doordacht verbeterprogramma opneemt.

Successen delen
Maintenance en Asset Management gaan eigenlijk in de eerste plaats over mensen. Remco Jonker, Partner bij Mainnovation: "De mensen zijn de belangrijkste assets van een bedrijf. Zij moeten uiteindelijk alles uitvoeren. Beschikken ze over de juiste skills, goed gereedschap, heldere werkorders?" Maar ook: worden resultaten gedeeld en successen gevierd? Alleen zo wordt continu verbeteren een gezamenlijk missie, waarin ieder zijn eigen verantwoordelijkheden heeft en ook pakt. Zeker in multi-site omgevingen moet dit gestructureerd aangepakt worden, met een bedrijfsbreed verbeterprogramma.
Not-invented-here
Er zijn uiteraard verschillen tussen de verschillende sites en dat kan leiden tot botsende belangen. Jonker: "Bijvoorbeeld: centraal wordt iets voorgeschreven, maar lokaal is er geen draagvlak om dat te implementeren. Ze zeggen 'Dat werkt hier niet!' of 'We doen het hier al hartstikke goed!' Dit noemen we het not-invented-here syndroom. Andere werkwijzen worden opgelegd zonder dat men zich verdiept in de specifieke situatie. Dan is er dus nul draagvlak."
Verbeterprogramma
Door een (inter)nationaal verbeterprogramma te introduceren met heldere doelstellingen en een gezamenlijke kick-off, is het mogelijk om nieuwe standaarden te ontwikkelen op basis van geldende best practices. Jonker: "Geef dit programma een pakkende naam en organiseer Knowledge Exchange Meetings. Op deze manier kun je slimme werkwijzen kopiëren van goede naar minder goede plants. Maak ook gebruik van interne concurrentie om elkaar scherp te houden. Zo wordt het spannend en leuk. Ook dat helpt om draagvlak te creëren."
JOHAN DEWITTSTRAAT 2
3311 KJ DORDRECHT
+31786146724
info@mainnovation.com
www.mainnovation.com
