AUGMENTED REALITY WORDT NU ECHT WEL REALITEIT
'Expanding human possibility' baseline Automation Fair in Philadelphia
In november 2018 hield Rockwell Automation de 27e editie van zijn jaarlijkse Automation Fair, dit keer in Philadelphia. De tweedaagse beurs werd opnieuw voorafgegaan door Automation Perspectives, waarop hoge piefen van de automatisatiegigant en haar partners hun inzichten en voorspellingen over hun business deelden met de wereldwijde vakpers. Wij zakten als enig Belgisch vakmedium af naar de States en hoorden er hoe men daar verder inzet op de uitbouw van 'The Connected Enterprise', door na de technologische kant nu vooral ook te focussen op het menselijke aspect van de digitale transformatie. 'Expanding human possibility!'
AUTOMATION PERSPECTIVES
Strategische samenwerking met PTC

Blake Moret, CEO bij Rockwell Automation, nam als eerste het woord tijdens Automation Perspectives. Hij had het in zijn verwelkoming onder meer over hun nieuwe branding. Het bedrijf kocht onlangs voor $1B aandelen van PTC en die strategische samenwerking is nu ook duidelijk zichtbaar in het nieuwe, achthoekige logo. Hun 'partnership' werd natuurlijk ook weerspiegeld op de beursvloer, waar PTC een stand kreeg pal naast de centrale booth van Rockwell Automation zelf.
PTC's CEO, Jim Heppelmann, verduidelijkte dan weer waarom die samenwerking - “a match made in heaven" - er kwam en wat ze precies inhoudt. PTC zet heel sterk in op Augmented Reality en vult Rockwell Automation zo perfect aan in hun opzet om de fysieke en digitale werelden met elkaar te versmelten. Door de samenwerking kunnen de IT- en de OT-specialist hun klanten voortaan als één partij helpen met zowel CAD, PLM, Augmented Reality, Connectivity, IoT, Analytics, MES, Automation als Industrial Control, Sensors & Networking, wat die klanten veel voordelen oplevert.
Academy of Advanced Manufacturing
In het daaropvolgende panelgesprek deelden twee US-veteranen die onlangs afstudeerden aan de Academy of Advanced Manufacturing (AMM), hun ervaringen, samen met vertegenwoordigers van maakbedrijven die dergelijke afgestudeerden tewerkstellen. Met dit programma schoolt Rockwell Automation ex-militairen technisch bij om hen klaar te stomen voor het werkveld en zo de fameuze 'skills gap' in advanced manufacturing aan te pakken. Momenteel hebben al bijna 100 veteranen hun diploma op zak en het doel is om dit cijfer tegen 2020 op te krikken tot 1.000 afgestudeerden per jaar.

Veteranen Scott Bingham en Ryan Clouse waren vol lof over de opleiding en de arbeidskansen die daaruit voortvloeien. David Musto, CEO van Thermos Systems LLC, en Ann Hansen, Human Resources Manager bij Federal-Mogul Powertrain, hebben allebei een AMM-afgestudeerde in dienst. Zij noemen dit initiatief een regelrechte aanrader voor andere Amerikaanse bedrijven, onder meer omdat de kandidaten op voorhand grondig gescreend worden.
Nieuwe skills nodig

Diezelfde humane insteek keerde ook terug in ons eerste one-on-one interview met Scott Lapcewich, Vice President and General Manager, Customer Support & Maintenance. Hij had het over de impact van de digitale transformatie op de samenstelling van het personeelsbestand en onderstreepte daarbij ook het belang van een sterk leiderschap voor de juiste, 'data driven' bedrijfscultuur.
“De transformatie start aan de bedrijfstop en moet door het volledige management gedragen worden, om zo eventuele conflicten tussen IT- en OT-medewerkers te vermijden. Er is ook een leiderschap nodig dat meer op technologie gebaseerd is, met een 'open mind' voor de voordelen én de uitdagingen van die verandering", opperde hij.
“In de toekomst zullen er minder traditionele 'blue-collar workers' nodig zijn. Door de analyse van data is er bijvoorbeeld minder onderhoud nodig, omdat dit voortaan kan worden voorspeld en ingepland. Dergelijke, uitvoerende jobs worden in sneltempo geautomatiseerd, ook al omdat er geen technici meer gevonden worden die deze taken willen doen. Dit betekent evenwel niet dat er dan minder mensen nodig zijn. Er zal namelijk wel meer nood zijn aan hoger opgeleide technici om al die software- en automatiseringssystemen draaiend te houden. Een volledig nieuwe job is bijvoorbeeld die van 'data scientists'. Zij zetten complexe data om in bruikbare informatie, om op basis daarvan snelle en slimme beslissingen te kunnen nemen. Wie werkzekerheid wil, moet dit gaan studeren, want we zullen heel veel dergelijke profielen nodig hebben! Uiteraard moet het onderwijs afgestemd zijn op die veranderingen en moet de overheid erop toezien dat technologie verder aantrekkelijker wordt voor jonge studenten. Maar ook de industrie zelf heeft een belangrijke rol in de opleiding van nieuwe werknemers, door hen bijvoorbeeld stage te laten lopen op de werkvloer. Bedrijven moeten ook bereid zijn om tijd en geld te investeren in het 'upskillen' van bestaande medewerkers", aldus Lapcewich.
De vier stappen van data-analyse

Fran Wlodarczyk, Senior Vice President, Architecture & Software, ging dieper in op de data-analyse, als 'backbone' van The Connected Enterprise.
"Geen mensen afdanken, maar hun nieuwe technologieën aanreiken"
“De digitale transformatie is voor alle maakbedrijven nodig - groot en klein - om competitief te blijven, maar de gezochte meerwaarde verschilt. De aanpak is gelijkaardig: je start altijd met het verzamelen van data, om die dan te analyseren en er zo voordeel uit te halen. Focus daarbij in eerste instantie op de gekende problemen, zoals kwaliteit, OEE, energieverbruik … Bij de data-analyse doorloop je telkens vier stappen, van 'descriptive', 'diagnostic' en 'predictive' tot 'prescriptive'. Je stelt een abnormale toestand vast, linkt die aan mogelijke oorzaken op basis van historische data, voorspelt wat er vervolgens zal gebeuren en definieert acties om te voorkomen dat die situatie zich nog zal voordoen. Door dit proces telkens te herhalen en voor verschillende KPI's te doorlopen, creëer je continue verbetering. Door AI-algoritmes op de data los te laten, kan deze analyse zelfs dikwijls automatisch verlopen, zonder tussenkomst van een 'data scientist'."
AUTOMATION FAIR
De baseline 'Expanding human possibility' slaat vooral op de mogelijkheden van Augmented, Virtual of Mixed Reality, zo zagen we vervolgens op de beursvloer, waar heel wat wearables en smart devices werden bovengehaald om mogelijke 'user cases' te demonstreren aan de 13.000 bezoekers. Door deze technologieën in te schakelen, kunnen werknemers hun tijd beter besteden.
Service en training

De typische 'killer use cases' van Augmented Reality zijn field service en de opleiding van nieuwe operatoren, of bestaande medewerkers voor nieuwe machines en installaties. Op bijvoorbeeld een hololens of tablet kun je namelijk vanop afstand werkinstructies weergeven of doen weerklinken, terwijl de gebruiker naar de fysieke installatie kijkt en daarbij zelfs zijn handen vrij kan hebben.
In de servicedemonstratie op de PTC-stand werd de AR-technologie gecombineerd met IoT. Op basis van de realtime data krijgt de gebruiker dan dus meteen ook informatie over de prestaties van de installatie te zien op zijn tablet. Dan krijgt hij met andere woorden niet alleen een antwoord op de 'hoe?'-vraag, maar ook 'wanneer?' of 'waarom?'.
Krijgt de serviceverlener de klus niet geklaard, dan kan hij de hulp van een 'remote expert' inschakelen. Die krijgt dan zijn AR-beeld te zien en vervolgens kunnen ze hier allebei aantekeningen op maken en uitwisselen met hun tablets. De tekeningen hangen daarbij vast aan de onderdelen waarop ze getekend zijn, niet aan de locatie op het beeldscherm.
Ontwerp en ingebruikname

Er zijn evenwel nog meer AR/VR-toepassingen te bedenken. Zo zagen we ook een demonstratie op de Life Sciences-stand, waar de inhoud en actuele parameters van een bioreactor via AR kunnen worden opgevraagd, zonder dat je de tank hoeft te openen.
Machinebouwer CAMA gebruikt VR in de designfase. Hij test de PLC-code van zijn virtuele model al vóór de machine geassembleerd is, om zo het risico op fouten bij de ingebruikname door de eindgebruiker te reduceren.
Artificiële intelligentie

Een laatste demonstratie kwam van Rockwell Automation intern. Bij de productie van hun printplaten gebruiken ze Machine Learning om al in het proces zelf fouten te voorspellen, om dan in dit vroege stadium de soldeerpasta af te wassen en de printplaten terug te sturen naar de soldeerpost. Resultaat: veel minder afval en een verzekerde kwaliteit.Door Augmented Reality te combineren met andere technologieën, zoals IoT of artificiële intelligentie, zijn de voordelen hiervan nóg groter