Kansen voor hele industrie tijdens oppervlaktetechniek-evenement Future Surfaces 2025
In 2030 wil Europa een uitstootvermindering van 50 procent. Dat zijn flinke klimaatambities, terwijl te veel opdrachtgevers, maakbedrijven en oppervlaktebehandelaars geen idee hebben hoe ze deze reductie moeten halen. Veerle Fincken en Jan Willem Beun, respectievelijk van de Belgische en Nederlandse brancheorganisatie voor oppervlaktetechniek, zien echter juist kansen voor iedereen die oppervlaktetechniek inkoopt, toepast of verkoopt. Tijdens Future Suface 2025, op 19 en 20 november in het Belgische Edegem, komen alle spelers in de keten bij elkaar.
Strengere eisen zijn kansen
"We zullen groener moeten produceren met ons allen", zegt Veerle Fincken, general manager bij VOM, de Belgische Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen. "In 2030 moet de industrie voldoen aan strengere eisen op het vlak van duurzaamheid. Hoe zorg je voor CO₂-reductie? Een verminderd energieverbruik? Hoe ga je om met water? En met afvalstromen? Het zijn vragen waarop veel partijen in de keten nog geen antwoord hebben."
En dus hoopt Veerle dat de maakindustrie langskomt bij Future Surfaces 2025 in Edegem. Maar ook oppervlaktebehandelaars, architecten en andere spelers in de keten. Fincken geeft aan dat er heel wat uitdagingen zijn die bedrijven moeten oppakken om zich voor te bereiden op 2030.
"Toch denk ik dat je de doelstellingen van Europa juist moet zien als opportuniteiten. Er bestaat geen industrie zonder oppervlaktetechniek. De keten begrijpt het belang van zijn partners in de oppervlaktetechniek. Men ziet dat innovatie loont en dat we duurzaam werken. De oppervlaktebehandelaars helpen met oplossingen. Kom kijken hoe de sector evolueert."
Thema's tijdens Future Surfaces 2025
Future Surfaces 2025 is een gevarieerd congres, aangevuld met een beurs. Jan Willem Beun, directeur van Vereniging ION, benadrukt het unieke karakter van het evenement. "Misschien is Future Services 2025 wel het breedst gepositioneerde evenement van België en de omringende buurlanden. PaintExpo behandelt vooral verf en poeder. SurfaceTechnology in Stuttgart richt zich vooral op galvano. Future Surfaces 2025 biedt alle aspecten van oppervlaktebehandeling."
Future Surfaces 2025 is opgebouwd rond vijf thema’s waarin kennisdeling, inspirerende demo’s en netwerkmogelijkheden centraal staan.
Innovatie & Ondernemen
In deze categorie worden innovatieve technologieën belicht die rekening houden met het ESG-principe (Environment, Social, Governance). Centraal staat de vraag: Hoe kunnen we de toekomst van een bedrijf veiligstellen door middel van procesinnovaties en de juiste financiële hefbomen?
Circulaire economie
Beun: "Dit thema richt zich op het minimaliseren van afval, het maximaliseren van efficiënt gebruik van hulpbronnen, en het verlengen van de productlevenscyclus. Afvalvermindering kan worden bereikt via procesoptimalisatie, materiaalvervanging en recycling. Denk ook aan waterbesparende maatregelen en het herstellen van coatings in plaats van deze te vervangen."
Zero-vervuiling en strengere milieuregelgeving
Normen worden vanuit Europa opgelegd met als doel vervuiling en CO₂-uitstoot te verminderen en schone technologieën in te zetten om ecosystemen te behouden. Diverse ‘zero-pollution’- strategieën bestaan om water, lucht en bodem te beschermen. Welke richtlijnen zijn bepalend voor toekomstige investeringen?
Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie
Fincken: "Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie helpen de CO₂-voetafdruk te verkleinen, het verbruik en de kosten te verlagen, en de duurzaamheid te verbeteren. Het vierde thema laat zien hoe snel bedrijven deze transitie kunnen realiseren, rekening houdend met de huidige bevoorrading en infrastructuur. Wordt het zon, wind, biomassa, waterstof, of een combinatie?"
Clean Industrial Deal 2030
Tot slot komt het thema Clean Industrial Deal 2030 aan bod. Klanten – vooral in de auto- industrie, lucht- en ruimtevaart, elektronica en maakindustrie – dringen er bij leveranciers van oppervlaktebehandeling en coatings steeds meer op aan om te voldoen aan deze duurzaamheidsdoelstellingen. Dat beïnvloedt de perceptie van leveranciers, (onder)aannemers, bankiers, verzekeringsmaatschappijen, architecten en engineeringbureaus.
Breed scala aan sectoren
Fincken en Beun hopen kennis in de keten aan te vullen. Een belangrijk onderdeel van Future Surfaces 2025 zijn de keynotes. Beun mag nog niet alles vrijgeven, maar een tipje van de sluier mag hij wel oplichten.
"Naast de algemeen secretaris van SME United – een klankbord voor Europa als het gaat om mkb-belangen – staan ASML, twee visionaire professoren vanuit VUB en TUdelft, en een vertegenwoordiger van Defensie op het programma. Een breed scala aan sectoren waarin oppervlaktetechniek een rol speelt. En dat is nog maar het begin."
"Het onderstreept dat Future Surfaces 2025 dé ontmoetingsplek is voor coatingbedrijven, leveranciers, inkopers, productontwikkelaar en constructeurs, ingenieurs en architecten."
