Technische opleidingen

Robot toont leerlingen live luchtkwaliteit rondom school

Leerlingen helpen mee data analyseren

Robot luchtkwaliteit campagne   

Aan basisschool De Krekel worden leerlingen sinds 14 januari begroet door een 'robot' die live de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht toont. Het gaat om een onderzoek naar de luchtkwaliteit rond de school, waar leerlingen ook zelf een steentje aan bijdragen. Aan de ingang geven ze mee hoe ze naar school gekomen zijn door de robot een high-five te geven.    

   

Leerlingen onderzoeken luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit is sinds enkele weken een hot item in basisschool De Krekel. Aan de ingang van de school krijgen de leerlingen via de zelfontworpen robot QBot live de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht te zien. Die robot kadert binnen een onderzoek naar de luchtkwaliteit in de schoolstraat (Krekelberg) en een aanpalende straat (Louis Schuermanstraat) waar de ouders hun kinderen afzetten. Na afloop van de meetperiode worden alle data in detail geanalyseerd.

De leerlingen dragen zelf ook een steentje bij aan het onderzoek. Bij de ingang kunnen ze aangeven hoe zij die dag naar school zijn gekomen door de robot een high-five te geven. Ook dat idee ontstond vanuit de leerlingen zelf. Zo worden ze zich bewust van welke impact hun schooltraject heeft en kunnen de onderzoekers bepalen of het project met de live data de vervoerskeuzes van de kinderen en hun ouders verandert.

robot QBot live
"Op een speelse manier doen ze mee aan degelijk wetenschappelijk onderzoek", Filip Watteeuw, schepen van Milieu en Klimaat (Gent)

Luchtkwaliteit in de les

Het thema luchtkwaliteit komt een maand lang aan bod in verschillende lessen. Er is ook een fietsuitdaging waarbij leerlingen een afstand moeten afleggen die afhangt van de luchtkwaliteit die dag. Daarnaast kwam de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een gastles geven, gekoppeld aan een wandeling in de buurt met fijnstofsensoren.

"Het is geweldig om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn om bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit. Op een speelse manier doen ze mee aan degelijk wetenschappelijk onderzoek. Dat is voor mij een fantastische manier om kinderen, en misschien zelfs de ouders, het belang van een gezonde omgeving bij te brengen", Filip Watteeuw, schepen van Milieu en Klimaat.

Het project wordt mee gefinancierd via het Europese LIFE-project CityTRAQ. Deze piloot is een samenwerking tussen de Stad Gent, VMM en imec-mict-UGent.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine