Oliën & smeermiddelenPremium

TIJD EN GELD BESPAREN DANKZIJ VULSYSTEMEN EN POMPEN VOOR ADBLUE

Hoe het best deze biologisch afbreekbare vloeistof tanken?

Om tegemoet te komen aan de bestaande emissienormen worden personen- en vrachtwagens steeds vaker voorzien van AdBlue-systemen. Daardoor wordt de vervuilende uitstoot beperkt. Na verloop van tijd moet er AdBlue worden getankt. Particulieren kunnen dat zelf doen of aankloppen bij hun concessie. In de werkplaats wordt er gebruikgemaakt van verschillende universele AdBlue-pompen en -vulsystemen om wagens eenvoudig van AdBlue te voorzien. Dat spaart een autobedrijf heel wat tijd en kosten uit. Dankzij vulsystemen met een automatisch tankpistool, stopt het tanken als het reservoir vol is en kan er geen kristallisatie plaatsvinden. Dankzij AdBlue wordt de uitstoot van de wagen voor ongeveer 85% afgebroken tot water en stikstof

BEDOELING ADBLUE

AdBlue wordt al jarenlang gebruikt bij vrachtwagens, bussen en vuilniswagens om hun uitstoot te beperken. Sinds 2014 wordt AdBlue ook in de autosector gebruikt om de uitstoot van wagens met een hoog verbruik in zekere mate om te vormen tot water en stikstof. De vloeistof wordt toegevoegd aan voertuigen met vervuilende motoren, voornamelijk die met SCR (Selective Catalytic Reduction) en Euro 6-dieselmotoren.

WERKING ADBLUE

Samenstelling

De eigenlijke AdBlue-vloeistof bestaat uit 67,5% gedemineraliseerd water en 32,5% zuiver ureum. Als in het voertuig een minder zuivere vorm van ureum wordt gebruikt, kan het ureum bezinken in het gedemineraliseerde water en blijft de stof op de bodem liggen. Er zal bijgevolg geen effect zijn en het doel van het AdBlue-gebruik zal verloren gaan. De hele samenstelling is biologisch afbreekbaar, niet explosief, oplosbaar in water, kleurloos en kristalliseert bij -11 °C. De voorschriften leggen constructeurs dan ook op dat de vloeistof bij koude weersomstandigheden automatisch verwarmd moet worden, zodat chauffeurs hier geen problemen mee kunnen ondervinden. Binnen de twintig minuten wordt de vloeistof opnieuw vloeibaar, waardoor de werking van het SCR-systeem gegarandeerd blijft.

Werkingswijze

AdBlue komt tussen de motor en de SCR-katalysator terecht. De aanwezige hoeveelheid ureum produceert bij blootstelling aan een hoge temperatuur ammoniak in gasvorm. Aan de hand van chemische reacties wordt de uitstoot van de wagen samen met de ammoniak voor ongeveer 85% afgebroken tot water en stikstof.

ADBLUE BIJVULLEN: WANNEER EN HOEVEEL?

Net als voor het brandstofverbruik zijn er verschillende factoren die een impact hebben op de benodigde hoeveelheid AdBlue: het type voertuig, het motor- of laadvermogen van het voertuig, de externe omstandigheden en ook het rijgedrag van de chauffeur. Aangezien de grootte van AdBlue-reservoirs variabel is, hangt de vulfrequentie ook af van het voertuig. Wanneer er een verklikker op het dashboard in de wagen oplicht, weet een particulier dat hij AdBlue moet bijtanken. Er bestaat vervolgens nog een marge van een kleine 2.500 km, dus de chauffeur kan het tanken van AdBlue simpelweg inplannen. Dat kan tegenwoordig in elk autobedrijf. Voor concessies is het bijvullen van AdBlue dan ook de ideale manier om tussen twee onderhoudsbeurten contact te hebben met een klant.

Als het bijtanken niet gebeurt, worden de motorprestaties beperkt of kan het starten van de motor onmogelijk worden. Bij grote voertuigen kan vaak op het dashboard gezien worden hoeveel AdBlue nog in de tank zit. Wanneer een voertuig dat AdBlue nodig heeft lange tijd stil heeft gestaan, kan het nuttig zijn het reservoir te legen en nieuwe AdBlue toe te voegen. Doe dat ook niet te snel. De vloeistof heeft een levensduur van ongeveer anderhalf jaar, dus na een stilstand van een aantal maanden, kan de resterende hoeveelheid gewoon verder worden gebruikt.


NIEUWE TRENDS

  • Er werd recent een systeem ontworpen met een pomp en een dubbel uitgevoerde vulslang, waarlangs overtollige vloeistof in het reservoir van de auto gepompte vloeistof terug in de tank voert. Er is zo geen verlies en geen kans op morsen.
  • De nieuwste systemen, voor zowel particulieren als concessies, hebben een interne beveiliging zodat AdBlue niet in het dieselreservoir getankt kan worden.
  • Voor moeilijk vulbare tanks bestaan systemen met een extra toptank. Het vullen kan dankzij zo'n toptank ook gebeuren van 0 tot 5 liter per minuut.

NORMERING

De verhouding tussen het gedestilleerde water en het ureum wordt gekeurd volgens DIN 70070 en ISO 22241. AdBlue is dan ook een gepatenteerd merk van de Duitse vereniging van de auto-industrie. Als er voor andere ureumsamenstellingen wordt gekozen, moet er altijd gelet worden op de vermelding van ISO 22241.

HOE VUL JE EEN ADBLUE-TANK?

Hoeveelheid vloeistof 

Wanneer het AdBlue-reservoir bijgevuld moet worden, moet minstens vier liter worden getankt om het verklikkerlichtje te laten verdwijnen. Maar te veel tanken brengt risico's met zich mee: de vloeistof die uit het reservoir overloopt kan kristalliseren, waardoor het reservoir op termijn aan vervanging toe kan zijn. Na het tanken vereist de boordcomputer in veel gevallen een reset om het verklikkerlichtje uit te kunnen schakelen.

Blauwe herkenbaarheid

In de meeste voertuigen kan AdBlue bijgetankt worden naast het reservoir om diesel te tanken. In sommige gevallen zit het reservoir iets verder weg en bevindt het zich onder de koffervloer of onder de motorkap. Het vulreservoir is echter steeds herkenbaar aan de blauwe opening en heeft een inhoud van 10 à 25 liter.

VULSYSTEMEN EN POMPEN

Vandaag kunnen particulieren AdBlue al in heel wat tankstations tanken. Zit de tank wat verder weg of wil de particulier op veilig spelen, kan hij ook in zijn concessie terecht. AdBlue toevoegen kan daar in de eerste plaats met een pomp gebeuren. Voor per-sonenwagens geldt dan een debiet van 5 à 10 liter per minuut, voor grotere wagens of trucks ligt het debiet hoger (rond de 30 liter per minuut). Het bijvullen van de tank kan echter ook gravitair gebeuren, met een bijgeleverde giettuit of darm. Dat gebeurt vooral bij particuliere vullingen, want het debiet ligt daarbij nog een stuk lager.

Om in een concessie het tijdrovende vullen met flacons of jerrycans te vermijden, zijn specifieke vulsystemen voor AdBlue echter geen overbodige luxe. Zulke systemen sparen de bedrijven gemiddeld twintig minuten tijd per voertuig uit. De vloeistof is bij verschillende leveranciers beschikbaar in vaten van 200 liter of zelfs containers van 15.000 liter. AdBlue kan dan flexibel, gebruiksvriendelijk en goedkoop tot in de voorziene voertuigreservoirs raken. Dat gebeurt via gravitaire systemen. Alleen al de kostenbesparing doordat er geen kleine moeten worden verpakkingen aangekocht, betekent een grote besparing en tegelijk meerwaarde voor elke concessie.

Vulvolume en -snelheid

Vandaag zijn er mobiele vulsystemen op de markt. De bidons kunnen op verrijdbare trolleys worden geplaatst om de mobiliteit te verhogen. Het vulvolume kan worden ingesteld op 5, 7,5 of 10 liter per minuut. Daardoor kan het vulsysteem aangepast worden per voertuig. Voor auto's en lichte bedrijfsauto's functioneert zo'n vulsysteem met een automatisch tankpistool, waardoor het vullen automatisch stopt wanneer de tank vol is. Hierdoor kan ook geen kristallisatie plaatsvinden. Er is ook een beveiliging in voorzien tegen onvoorzien vullen van de brandstoftank. Voor moeilijk vulbare tanks bestaan er ook systemen met een extra toptank. Het vullen kan dankzij zo'n toptank ook gebeuren met een debiet van 0 tot 5 liter per minuut. Het vullen van het bovenste reservoir zelf gebeurt met een membraampomp met een elektromotor (220 V).

POMPEN

AdBlue-pompsystemen kunnen op vaten van pakweg 15.000 liter worden geplaatst. Ze bestaan voor personenwagens en voor trucks. Het grote verschil zit daarbij in het type tankpistool en in de instelbare vulsnelheid. Pompen voor personenwagens en lichte bedrijfswagens hebben instelbare vulsnelheden van 5, 7,5 of 10 liter per minuut. De vaten, die vaak een 1.000-tal liter bevatten, hebben net zoals de vulsystemen een tankpistool met automatische afslag en beveiligingssysteem voor foutief tanken. De vulsnelheid voor trucks wordt bij de daarvoor bestemde pompen opgetrokken tot ongeveer 30 liter met een systeem voor automatische afslag.


Met dank aan Hypertrade bvba

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine