Metaaldraaien

NIEUWE DRAAIBANKEN BIEDEN
DE BELEYR NIEUWE MOGELIJKHEDEN

Germond levert twee nieuwe doosan CNC-draaibanken

De Beleyr-Engineering NV uit Zele maakt zich op voor de toekomst. Het bestelde onlangs twee nieuwe draaibanken bij Germond. Het betreft twee CNC-machines, wat volgens het bedrijf een verbetering is op de teach-indraaibanken. Matthieu Vuylsteke, een van de zaakvoerders van De Beleyr-Engineering NV, toont zich alvast tevreden: “De nieuwe draaibanken besparen ons tijd en geven ons de nodige flexibiliteit."

foto
Andy De Foor (Germond) en Matthieu Vuylsteke (De Beleyr) bij de Doosan draaibank

DE BELEYR-ENGINEERING NV

De Beleyr-Engineering NV is een metaalbewerkingsbedrijf gelegen in het industrieterrein van Zele, Oost-Vlaanderen, met als specialiteit thermisch opspuiten. Daarnaast zijn ze ook gespecialiseerd in draaien, frezen, slijpen en vonkerosie, dit zowel voor herstellingen als nieuwbouwonderdelen. Al 55 jaar zijn zij in die sectoren actief. De Beleyr is een van de weinige bedrijven in België die stukken van a tot z volledig in eigen huis kunnen vervaardigen of repareren. Ze waren bovendien de eerste in België om HVOF (High Velocity Oxygen Fuel) op te spuiten met snelheden tot 7 mach, naast plasmaspuiten, elektrisch draadspuiten enz. Met deze installaties kunnen ze hoogkwalitatieve slijtvaste, metallische, keramische, antistatische of zuurbestendige coatings op machine onderdelen plaatsen.

Door voortdurende groei bleken de gebouwen in St.-Pauwels snel te klein en werd een nieuwbouw in Zele gezet. In 1999 werd een eerste uitbreiding gedaan met een nieuwe opspuithal met drie opspuitcabines, waarvan de grootste dertien meter lang is. In 2011 kwam Lieven Vuylsteke als actieve vennoot De Beleyr-Engineering NV versterken. Ondertussen is de derde generatie van de familie De Beleyr aan de slag en wordt het bedrijf geleid door Glenn De Beleyr, Matthieu Vuylsteke (zoon van Lieven) en Wim Matthys.

Wim Matthys kwam als actieve vennoot de ploeg twee jaar geleden versterken. Als eigenaar van Matthys Groep (Desselgem), gespecialiseerd in industriële machinebouw, heeft ook hij de nodige ervaring in de metaalbewerking, want ook zij hebben een verspanende afdeling. Ondertussen is het bedrijf aan zijn volgende uitbreiding toe en wordt er een nieuwe productiehal van 2.000 m² met nieuwe kantoren voorzien.

UITGEBREID MACHINEPARK

De Beleyr beschikt over een divers machinepark. In de freesafdeling beschikken zij enkel over CNC-machines, zowel 3-, 4- als 5‑assig. In de slijpafdeling wordt er naast conventioneel ook CNC geslepen. Maar het is vooral in de draaiafdeling dat De Beleyr over een zeer divers machinepark beschikt van CNC-, teach-in- en conventionele draaibanken (tot diameter 1.800 en tot 8 meter tussen de punten). Ondanks de grote draaicapaciteit bleek dit toch nog te weinig en werd er besloten om twee nieuwe CNC-draaibanken aan te kopen. De keuze viel op Doosan, verdeeld door de firma Germond NV.

Sfeerfoto
De Beleyr vervaardigt of herstelt werkstukken van a tot z volledig in eigen huis

Twee nieuwe Doosan draaibanken

Na het nodige overleg met Andy De Foor van Germond - De Beleyr had reeds een Doosan Puma draaibank - werd er besloten om ook een Puma 2600SY en een Puma 3100ULY aan te kopen. Het grote voordeel van de nieuwe machines is dat ze voorzien zijn van een y-as. “Dat geeft een pak meer functionaliteit aan de draaibank", aldus Matthieu Vuylsteke, een van de zaakvoerders van het bedrijf.

“Het principe van een draaibank met één klauwplaat is dat je het werkstuk opspant en daarna met een gereedschap aan één kant verspaant. Vroeger werd één kant bewerkt en werd het stuk dan opnieuw opgespannen als de andere kant van het stuk moest worden bewerkt. De nieuwe machine, de kleinste van de twee (de Puma 2600SY), heeft nu zowel links als rechts een klauwplaat zitten. Die tweede klauwplaat zal het werkstuk overnemen en zo kunnen we meteen aan de andere kant van het werkstuk bewerken. Het stuk wordt volledig afgewerkt en automatisch afgevoerd op een transportband. Dat bespaart tijd en zorgt ook voor bijkomende flexibiliteit", klinkt het.

“Bij het frezen kunnen we kiezen aan welke machine we een bewerking willen doen. Als onze freesmachines bezet zijn, dan kunnen we het op de draaibank doen. Vroeger had je die keuze niet", aldus Vuylsteke. “Die tweede klauwplaat is enkel op de kleinste van de twee nieuwe machines aanwezig. Op de grotere draaibank (de Puma 3100 ULY) zit die optie niet. Al heb je daar ook sowieso de aangedreven gereedschappen en de y-as. Dat is voor zowel het frezen als het boren. Het grote voordeel van die machine is vooral de lengte. Daar kunnen we toch tot drie meter gaan draaien met een zelfcentrerende hydraulische bril die zich automatisch verplaatst via het gemaakte programma."

Oppervlaktekwaliteit

Ook de constructie van de nieuwe draaibanken is een van de troeven. “De machines zijn allebei uitgerust met blokgeleidingen en dat biedt een zekere stabiliteit", voegt Andy De Foor van Germond daaraan toe. “Daar hangt ook nauwkeurigheid aan vast. Zo is ook de oppervlaktekwaliteit van de afgewerkte stukken beter. De machines hebben ook een schuin bed, van 30°. Dat wil zeggen dat evacuatie van spanen beter is bij automatisering. Dankzij een grotere diameter van de revolver zijn ook de interferenties beperkter. Botsingen zullen minder frequent voorkomen." En wat met de duurzaamheid? Gaan de nieuwe machines langer mee? “Dat is altijd een moeilijke vraag. Dat hangt ook af van hoe ermee omgegaan wordt. Maar de bedoeling is wel dat de machines toch wel een langere levensduur hebben."

HVOF
Een van de specialiteiten van De Beleyr is thermisch spuiten, zoals HVOF en plasmaspuiten

Besturing

“De nieuwe machines zijn vooral gebruiksvriendelijk qua programmatie", vertelt De Foor. “Op basis van voorgeprogrammeerde cyclussen komt het erop neer dat de operator een parameter invult en dat het programma eigenlijk zo stap per stap gegenereerd wordt. En dat gebeurt allemaal zonder ook maar de G en M-codes te moeten gebruiken." De G-codes zijn de bewegingen die je maakt met de machine of met je gereedschap. De M-codes zijn commando's zoals 'koeling aan, koeling uit', 'klemmen, ontklemmen' etc. “Bij deze machines is dat niet meer nodig dankzij de Siemens dialoog. Een ander bijkomend voordeel van de besturing is ook de simulatie. Standaard zit er een 3D-simulatie in de sturing, zodat de operator al op voorhand een goed zicht heeft op wat er zou kunnen misgaan. En uiteraard kun je ook zien hoe het afgewerkte stuk er uiteindelijk zal uitzien."

“Teach-indraaien of CNC-bewerken? Met de twee nieuwe Doosan CNC-draaibanken winnen we aan mogelijkheden en flexibiliteit"

TEACH-IN VS. CNC

De twee nieuwe draaibanken zijn CNC- machines. “Dat betekent dat je alles simpelweg programmeert, de gereedschappen meet - deze worden dan automatisch opgeslagen in een gereedschapsbibliotheek - het stuk op een eenvoudige manier programmeert en simuleert, zodat je enkel nog op de startknop moet duwen", aldus Vuylsteke. “De CNC's hebben standaard zelfcentrerende hydraulische klauwplaten met c-as, een automatische toolsetter om gereedschappen te meten, een programmeerbare tegenpunt, allemaal zaken die teach-indraaibanken niet hebben", zegt De Foor.

“Bij CNC wordt alles dus op voorhand geprogrammeerd, wat alles een beetje makkelijker maakt." Ook naar veiligheid toe zijn er enkele belangrijke verschillen. “CNC-draaibanken zijn volledig afgeschermd", zegt De Foor. “Bij teach-in heb je nog altijd een bepaalde vrijheid, die potentiële risico's met zich meebrengt. De draaibanken zijn voorzien van sensoren die automatisch temperatuurverschillen compenseren. Ook qua dynamiek is de CNC-draaibank niet te vergelijken met de teach-in. Zelfs bij enkelstuks zijn de cyclus- en set-uptijden veel korter dan bij de oude teach-indraaibanken. Het is dus logisch dat de rentabiliteit voor kleinere series nog veel hoger zal liggen met de CNC-draaibanken."

draaibankDe toekomst

De toekomst lijkt dus CNC-draaibanken te worden, terwijl teach-in aan belangrijkheid verliest. Of toch niet? “Er zullen altijd teach-indraaibanken verkocht worden, maar wel steeds minder", meent De Foor. “Bij herstellingen, bijvoorbeeld, wordt wel nog vaak teach-in gebruikt." “Ook al het 3D-gebeuren speelt daar een belangrijke rol in", vult Vuylsteke aan. “Een voorbeeld van bij ons in de nieuwbouwsector: meer en meer mensen hebben een 3D-beeld op hun pc. Ze sturen dat via een CAD/CAM-file door naar de machine. Met teach-in kan dat niet. Vroeger had teach-in de voorkeur op CNC-machines, omdat die laatste duurder zijn, vooral voor grote lengtes. Die prijzen groeien echter gestaag naar elkaar toe", besluit De Foor.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Laurens Penninck

Meer weten over

company corner

GERMOND

LODEWIJK DE RAETLAAN 59 , IZEGEM-KACHTEM 8870
Aanbieder technische opleidingenGroothandel gereedschapswerktuigenDraaibankenFreesmachines
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine