NIEUWE VEILIGE ONTBRAAMMACHINE
Deliconstruct investeert in Loewer DiscMaster 4TD ontbraammachine
Het draait goed bij Deliconstruct in Ruiselede. Het bedrijf, dat zich specialiseert in enkelstukken en kleine series, houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden, plooien en lassen. Sinds kort mag daar ook ontbramen bij gezet worden. Deliconstruct kocht recent een Loewer DiscMaster 4TD 1.500 mm-ontbraammachine bij D'hulster. “We kregen namelijk de vraag van enkele klanten om de gesneden stukken af te ronden", vertelt plant manager Stefaan Cornelis. “De machine is niet alleen gemakkelijker om te gebruiken, het is ook veiliger voor de werknemers."
Deliconstruct Metaalverwerking
- Oprichting: 1998
- Vestiging: Ruiselede
- Vennootschapsvorm: BVBA
- Zaakvoerder: Lieven Depraetere
- Sector: Machinebouw
- Afzetmarkt: België, Verenigde Staten, Europa
- Personeel: 30
- Activiteiten: plooien, lasersnijden, lassen en nabewerking van enkelstuks en kleine series
GESCHIEDENIS
Deliconstruct Metaalverwerking uit Ruiselede werd opgericht in 1998 door zaakvoerder Lieven Depraetere. Oorspronkelijk als een fabrikant van kachels, maar al snel ging het bedrijf de richting van de toelevering uit. Vandaag beschikt Deliconstruct over dertig werknemers en houdt het zich voornamelijk bezig met het produceren van stukwerk en kleine series voor verschillende klanten.
Verschillende klanten
Een van die klanten is Spiessens Machinebouw uit Tielt, een andere firma van zaakvoerder Lieven Depraetere. “Een slimme zet, want wij kunnen heel snel leveren aan het zusterbedrijf. Als ze morgen iets nodig hebben, leveren wij dat ook", aldus Stefaan Cornelis, plant manager bij Deliconstruct. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog tal van andere lokale én internationale klanten.

Plant manager bij Deliconstruct
"Met de nieuwe ontbraammachine wordt onze afzetmarkt weer wat groter en kunnen we ook in de toekomst blijven groeien"
Kleine series
Het West-Vlaamse bedrijf is technisch in staat om grote series te produceren, maar kiest bewust voor stukwerk en kleine series. “Dat is onze sterkte en dat doen we graag. Iedere dag, ieder uur krijgen we een andere opdracht, waardoor er een enorme variatie is. Grote series zijn eerder de specialiteit van MSM in Moldavië, een derde bedrijf van onze zaakvoerder", aldus Cornelis.
Activiteiten
De activiteiten van Deliconstruct zijn divers. Plooien, lasersnijden, lassen en constructiewerk of montage. Sinds kort kan het bedrijf ook inox werkstukken parelstralen. Overigens merkt Cornelis dat klanten steeds veeleisender worden. Zo kregen ze geregeld de vraag om gesneden stukken af te ronden, zodat de kans op kwetsuren vermindert. Daarom besloot Deliconstruct om te investeren in een ontbraammachine. “Zo wordt onze afzetmarkt weer wat groter en kunnen we blijven groeien", meent de plant manager. De Loewer DiscMaster 4TD 1500 mm werd geleverd door D'hulster.

ONTBRAAMMACHINE
Het proces
Het principe van machinaal ontbramen valt eenvoudig uit te leggen. In de machine zitten vier schuurborstels: twee vooraan en twee achteraan. Die borstels maken een circulaire beweging en kunnen zich ook zijdelings verplaatsen. De werkstukken die moeten worden ontbraamd, worden op een doorvoertapijt gelegd. De druk van de schuurschijf en de antisliplaag van het doorvoertapijt volstaan om het stuk op zijn plaats te houden. De afgewerkte stukken kunnen aan de achterkant van de machine uitgehaald en gesorteerd worden.
Momenteel kunnen bij Deliconstruct werkstukken vanaf een dikte van 0,3 mm worden bewerkt. Alle parameters op de machine zijn eenvoudig instelbaar en kunnen door de operator gevolgd worden op het controlepaneel. Zo krijg je voor elk werkstuk het gewenste schuurresultaat, ongeacht het te bewerken materiaal (aluminium, rvs, inox …), de dikte van het werkstuk of de hoogte van de braamvorming. Naast de doorvoersnelheid kan ook de rotatiesnelheid van de voorste en de achterste schijven worden ingesteld.
De geleverde machine is uitgerust met een optionele magneetstrook. Die wordt gebruikt in combinatie met de oxideverwijderborstels om zo de blauwverkleuring (laserhuid) op binnen- en buitencontouren van het werkstuk weg te nemen.

Juiste borstels voor juistE materiaal
Afhankelijk van het type materiaal van het werkstuk, moet het juiste schuurmateriaal worden aangebracht op de borstels. “Dat is makkelijk te vervangen en er staat ook op de machine genoteerd welke materialen er gebruikt moeten worden voor inox, aluminium of staal", aldus Cornelis. “Zo heb je onder andere vlakschuurschijven om de opstaande bramen weg te schuren, komborstels om de kanten te breken en lamellenschuurborstels."
VOORDELEN
Cornelis toont zich tevreden met de Loewer DiscMaster. “De machine biedt heel wat voordelen. Zo is ze makkelijk te gebruiken en is er weinig tot geen onderhoud vereist. We zorgen er ook voor dat altijd dezelfde operator de machine bedient, zodat er geen fouten voorkomen. Hier bij Deliconstruct werken we met plaatmaterialen met diktes van 1 mm tot 20 mm. Die hoogte stellen we manueel in door aan het handwiel te draaien. De machine geeft dan de hoogte aan", vertelt Cornelis. “Een ander voordeel van de ontbraammachine is dat de afronding niet enkel uitwendig gebeurt, maar ook inwendig. Als er bijvoorbeeld gaten in het product zijn, worden die ook mee afgerond."
"De machine biedt heel wat voordelen. Zo is ze makkelijk te gebruiken
en is er weinig tot geen onderhoud vereist."
VEILIGHEID
“De Loewer DiscMaster 4TD 1500 mm biedt niet alleen ergonomisch comfort, maar is ook veilig", klinkt het. “Naast de ontbraammachine staat een ontstoffingsinstallatie. Tijdens het ontbramen komt namelijk veel fijn stof vrij in de machine. Het stof, dat anders wordt ingeademd bij het openen van de deuren, wordt afgezogen. Ze komen terecht in een waterbad in de machine, waardoor er geen enkel gevaar meer is voor eventuele brand door vonkende deeltjes. Ook eventueel ontploffingsgevaar bij het schuren van aluminium wordt zo vermeden." De machine is onderhoudsarm en moet slechts af en toe gekuist worden en het fijn stof geledigd.
“Dankzij de ontbraammachine is ook het risico op ongevallen sterk verminderd", voegt Cornelis toe. “Vroeger moesten we werken met een haakse slijper. Het probleem daarmee was dat je deze met twee handen moet vasthouden. Het werkstuk ligt dan in veel gevallen los. Bij grotere werkstukken was dat niet zo erg, maar bij de kleinere vormde dat een probleem. Dan moest je met één hand de haakse slijper vasthouden en met één hand het werkstuk. Dan gebeuren er ongevallen. Met de ontbraammachine is dat risico verdwenen."

ergonomisch comfort, maar is ook veilig.
BESTE PRIJS-KWALITEIT
Als metaalverwerkend bedrijf toegespitst op toelevering wordt er veel gewerkt voor machinebouwers. De vraag om lasergesneden stukken af te ronden is dan ook uit die hoek gekomen. “De ontbraammachine van D'Hulster was daar ideaal voor", legt Cornelis uit. “Voor ons is het eindresultaat het belangrijkste. We hebben bij verschillende fabrikanten en leveranciers getest, en D'hulster kwam er het beste uit op het gebied van prijs-kwaliteit. Bij sommige leveranciers hadden we meerdere machines nodig voor verschillende werkstukken. Bij D'hulster ging dat allemaal met dezelfde machine."
TOEKOMST
Door de aanschaffing van de ontbraammachine kon Deliconstruct zijn activiteiten uitbreiden. Hoe ziet Cornelis de toekomst van Deliconstruct? “De mogelijkheden om het bedrijf verder te laten groeien zijn er, maar we vinden, zoals de rest van de sector, momenteel geen gepast technisch geschoold personeel. We staan nochtans open voor alle mensen die interesse hebben, werken samen met de VDAB en geven zelfs interne opleidingen."
"Daarnaast hebben we ook een nieuw ERP-pakket geïnstalleerd. Met dat nieuwe pakket kunnen we eenvoudiger programmeren naar de behoeften van het bedrijf en eenvoudiger documenten koppelen aan producten. De aankoop en productie zijn met dit pakket nauwkeuriger op te volgen. Zo worden we efficiënter, wat goed is voor de groei van het bedrijf", besluit Cornelis.