AUTOMATISCHE PLOOIROBOTS LEVEREN CONSISTENTERE KWALITEIT
Amada biedt oplossing voor capaciteitsprobleem bij Vroman
Iets meer dan een jaar geleden gingen we voor het eerst op bezoek bij Vroman in Moeskroen. De Henegouwse toeleverancier van plaatwerk had toen net geïnvesteerd in een nieuwe fiberlasersnijmachine in combinatie met een automatisch platenmagazijn. Tijdens ons bezoek werd snel duidelijk dat Vroman een bedrijf is in volle groei. De orders lopen ook vandaag nog steeds vlot binnen en de volgende investering kon dus niet lang uitblijven. In dat opzicht kocht Vroman twee automatische plooirobots van Amada. Reden genoeg voor een tweede bezoek aan het familiebedrijf, deze keer in het bijzijn van onze videoredacteur.
SNELLE GROEI
In 1986 besloot zaakvoerder Geert Vroman zijn eigen plaatbewerkingsbedrijf uit de grond te stampen. “Ik wilde helemaal vanaf nul beginnen. Ik kocht een stuk grond in Moeskroen en van zodra het gebouw er stond, ging ik aan de slag. Doorheen de jaren bouwden we heel wat ervaring op en specialiseerden we ons in plaatbewerking, na de aankoop van enkele plooibanken en ponsmachines.”
Die specialisatie bleek al snel erg succesvol te zijn en dus moest het bedrijf zich uitbreiden. Het machinepark werd uitgebreid en er werden nieuwe gebouwen gezet. “Onze snelle groei en de moeilijkheden bij het vinden van geschikt technisch geschoold personeel, hebben er uiteindelijk toe geleid dat we onlangs ook enkele plooirobots aankochten bij Amada”, vertelt Vroman. Doel was in de eerste plaats het productieproces te automatiseren, maar eveneens verder te moderniseren, stabieler en bedrijfszeker te werken en de productie op te schroeven.
SAMENWERKING MET AMADA
De samenwerking tussen Vroman en Amada vindt zijn oorsprong in de aankoop van een inpersmachine enige tijd geleden. “Tijdens de gesprekken na de aankoop van die machine had Geert Vroman het al over de plooiproblemen die hij dagelijks ondervond”, vertelt Laurent Depaepe, sales engineer bij Amada. “Ze hadden helaas reeds enkele slechte ervaringen met robots en waren in eerste instantie niet van plan een nieuwe robot aan te kopen. Een demonstratie van onze plooirobots kon hen echter op andere gedachten brengen.”
“Hierna zijn we eigenlijk niet lang meer blijven twijfelen. We bezochten nog een klant van Amada die een plooirobot had aangekocht en besloten de sprong te wagen”, aldus Vroman. “Vrij snel na de aankoop van de eerste plooirobot stelden we vast dat ons capaciteitsprobleem nog steeds niet was opgelost. Niet alleen de aantallen, maar ook de grote variatie aan stukken die we produceren, noopten ons tot de aankoop van een tweede robot.”
NIEUWE TOESTELLEN
Amada EG-AR
Vroman investeerde aanvankelijk in een Amada EG-AR plooicel. “We begonnen met een plooirobot voor kleine en complexe stukken, omdat we daar destijds het meest nood aan hadden. Die plooicel beschikt over een veelzijdige robotautomatisering, wordt servo-elektrisch aangestuurd, werkt nauwkeurig en levert vooral productiviteitsvoordelen op. En dat allemaal op een betrouwbare manier. Alle stukken zijn steeds exact hetzelfde, wat de kwaliteit van onze producten garandeert. Een grote troef als toeleverancier”, verklaart Geert Vroman. De robot kent een maximale plaatafmeting van 300 x 300 mm en een draagvermogen tot tien kilogram. Hij beweegt over een vloerrail parallel aan de machine en beschikt over een automatische gereedschapswisselaar.
De plooicel hanteert het werkstuk gedurende het gehele buigproces in alle bewerkingsstations. Hij doet ook alle vervolgbewegingen en voorziet daarnaast ook de processtappen die bij handmatige bediening niet mogelijk zouden zijn. De achteraanslag is uitgerust met een systeem van tastsensoren die de positie van het werkstuk voor het plooien in zowel de x- als de y-richting registreert en bij tolerantieafwijkingen corrigerend ingrijpt. Het beladen van de machine kan vanuit verschillende posities gebeuren en de bewerkte producten worden door de robot opgestapeld of in kratten of op een gesynchroniseerde transportband gelegd. “Hoe handig dat toestel ook bleek, ons orderboek bleek nog steeds overvol en we vonden niet voldoende operatoren die geschikt zijn, dus benaderden we Amada opnieuw.”
Amada HG ARs
Bij de keuze van de tweede buigcel was het snel duidelijk dat er voor een groter model moest gekozen worden. “Vroeger werd eenzelfde plooirobot aangezien als middel om kleine en grote stukken te plooien, maar de problematiek van kleine stukken is niet dezelfde als die van grote stukken”, verduidelijkt Depaepe. “Ook Amada besefte dat vrij snel en heeft daarom zijn aanbod gesegmenteerd. Zo konden wij Vroman de Amada HG ARs plooirobot aanbieden, ter aanvulling van de EG AR. Deze plooicel heeft namelijk een draagvermogen tot twintig kilogram en kent een maximale plaatafmeting van 1000 x 800 mm.”
Ook hier wordt een zes-assige robot toegepast die zich eveneens over een rail op de vloer langs de pers beweegt en zo op verschillende posities materiaal kan beladen en ontladen. In plaats van twee zijn er in dit geval drie achteraanslagen; twee stuks voor het positioneren van een onderdeel qua diepte en een derde als aanslag in de dwarsrichting. Indien nodig, wordt zowel in de X- als de Y- richting automatisch gecorrigeerd. “Nog een belangrijk voordeel aan zulke toestellen is de hoekcorrectie”, vertelt Vroman. “Een lasersensor meet de hoek tijdens het plooien en stelt automatisch bij waar nodig. Aangezien iedere plaat anders is qua dikte, is het een groot voordeel dat die aanpassing automatisch gebeurt. Het levert namelijk heel wat tijdwinst op.”
“Net zoals bij de EG-AR is een automatische gereedschapswisselaar beschikbaar, die de gereedschappen bij wijzigingen automatisch wisselt en nauwkeurig positioneert waardoor een positiecontrole overbodig wordt. Op deze manier worden insteltijden tot een minimum gereduceerd”, besluit Depaepe

Robot vs. manuele operator
“De twee robots die we bij Amada kochten, draaien hier dag en nacht. Ze werken op zich niet sneller dan een manuele operator, maar zijn wel zeven dagen op zeven aan een continu en consistent ritme in de weer”, aldus Vroman. “Die permanente productie en ook gegarandeerde, constante kwaliteit van het eindproduct, leveren toch wel grote voordelen op ten opzichte van een manuele operator. Al heeft zo’n plooirobot steeds beperkingen qua gewicht en afmeting en zullen bepaalde producten steeds manueel moeten gebeuren. Een manuele operator is dus zeker nog onmisbaar.”
Eén geheel
“Wanneer een bedrijf vroeger een buigcel aankocht, gebeurde het vaak dat de plooibank bij merk A werd gekocht en de robot bij merk B. Alles programmeren kon toen urenlang duren, wat geen probleem is bij het produceren van grote series, maar bij kleinere reeksen (van bijvoorbeeld 50, 100, 150 stuks) weegt de programmeertijd niet meer op tegen de tijdwinst van de automatisatie van dergelijke productie”, verklaart Depaepe. “Vandaag wordt alles samen geleverd: zowel de plooibank, robot, periferie en software. Een plooirobot vormt één geheel. Alles wordt offline geprogrammeerd en doorgestuurd naar de robot via het CAD/CAM-systeem. Hierdoor kan er snel gereageerd worden op een nieuwe bestelling of een productiewijziging en kunnen ook kleinere reeksen op een eenvoudige manier geprogrammeerd worden.”
TOEKOMST
Locatieverandering
“Het kan goed zijn dat we binnenkort nog extra robots zullen nodig hebben. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Amada ook lasrobots produceert, dus in de toekomst is dat zeker het overwegen waard”, voorspelt Vroman.
“Het probleem is nu in de eerste plaats de beschikbare ruimte. We hebben simpelweg geen plaats meer. In dat opzicht kochten we twee stukken grond van 20.000 m² in Steenput (Estaimpuis) en plannen er een gebouw van 10.000 m² neer te zetten. Daarbij is het de bedoeling alles in één lijn te bouwen. Nu staan de gebouwen door de snelle uitbreiding namelijk niet efficiënt opgesteld. Ik vermoed dat we tot 10% kunnen uitsparen binnen het productieproces, door alles te stroomlijnen. Daarnaast zullen we blijven investeren in nieuwe machines en technologie.”
Automatisch magazijn
Het plan is om op de nieuwe locatie ook een geautomatiseerd magazijn te voorzien. “Ik beschik momenteel al over één kolom waar platen automatisch uit de rekken gehaald en naar de machine gebracht worden, maar tegenwoordig bestaan er volledige magazijnen die automatisch werken. Indien alles goed gesorteerd wordt en het magazijn opgedeeld wordt in nieuwe en gesneden platen, kan zo goed als alles automatisch verlopen. Dat zou voor ons enorm tijdbesparend zijn en een productie van zeven dagen op zeven garanderen”, besluit Vroman.