BATEN & ZOON KIEST MET LASERSNIJDEN VOOR MEER FLEXIBILITEIT
Instapmodel Trumpf maakt laser sneller interessant
In vergelijking met andere plaatbewerkings-technologieën is het lasersnijden best duur. Heel wat kleinere bedrijven die de machine niet volcontinu kunnen inzetten zagen daardoor af van de investering, uit vrees dat ze niet rendabel genoeg zou zijn. Dat betekende meteen een belangrijke groep aan bedrijven die verstoken bleef van de voordelen van de technologie, zoals de grote flexibiliteit en hoge afwerkingsgraad. Specifiek voor deze plaatbewerkers heeft Trumpf daarom de TruLaser 1030 geïntroduceerd, een instapmodel met een aantal standaardelementen minder, maar voor het overige alle noodzakelijke features om kwalitatief te kunnen snijden. Een ideale oplossing voor Baten & Zoon.

met alle noodzakelijke features om kwalitatief te kunnen snijden
EEN NAAM IN DE VOEDINGSSECTOR
Zoals veel familiebedrijven is ook Baten & Zoon bescheiden begonnen als een eenmanszaak die alleen lokaal actief was. In dit geval spreken we over de grootvader van huidig zaakvoerder Bjorn Baten, die meer dan veertig jaar geleden als smid aan de slag was om producten als hekken en trappen voor de buren te maken. In die tijd leefde de dorpsmentaliteit nog heel erg, maar bij Baten & Zoon beseften ze dat je je horizon moet verruimen als je een bedrijf voor de lange termijn wil uitbouwen. Daarom werd na verloop van tijd het vizier op de voedingssector gericht, in de eerste plaats op slagerijen. Naarmate de ambities van het bedrijf groeiden, werd ook het kaliber van de klanten groter. Vandaag is Baten & Zoon thuis bij zowat elke (grote) slachterij van het land, en zelfs daarbuiten.
De producten gaan van kleine materialen als haken, pikken en tafels naar complete slachthuisinrichtingen met grote, zelfontworpen rekken tot en met heuse railsystemen. Zaakvoerder Bjorn Baten: “Het gaat dus bijna altijd om maatwerk. Zowat elk project start daardoor met een verkennend gesprek ter plaatse over wat de klant precies wil en een gedetailleerde opmeting. Daarna tekenen we zelf de installaties uit. De vleesindustrie is een aparte sector die gespecialiseerde kennis vereist. Met name de eisen op het vlak van hygiëne liggen heel hoog. Dat betekent bv. dat alles afgelast moet worden en dat er geen enkele buis open mag blijven. Met onze ervaring weten we waar we rekening mee moeten houden. Als de offerte wordt goedgekeurd, kan de productie beginnen. We nemen ook zelf de installatie voor onze rekening.”
In het atelier van Baten & Zoon, dat overigens pas volledig is vernieuwd met onder meer een nieuw dak, brug en verwarming, kun je een excenterpers vinden, verschillende plooimachines en een plaatschaar. Daarnaast wordt er ook gelast en het bedrijf beschikt over een eigen zandstraalcabine, wat zeker in de regio van Ninove vrij uitzonderlijk is. Sinds vier maanden staat er nu ook een lasersnijmachine. Die laatste nemen we onder de loep.
MEER FLEXIBILITEIT NODIG
Tot voor kort werd voor het snijden ofwel beroep gedaan op de plaatschaar, ofwel op de lasersnijmachine van een plaatselijke toeleverancier. Maar dat biedt weinig flexibiliteit, op verschillende vlakken. “Ten eerste willen de klanten almaar sneller bediend worden,” zegt Bjorn Baten. “In die omstandigheden voelt het weinig comfortabel aan dat je ook qua timing afhangt van een externe partij. Bovendien geef je alleen maar stukken extern waarvan je helemaal zeker bent dat je ze in die dimensies nodig hebt, dat wil zeggen zonder eventuele last-minute, kleine aanpassingen. Als je zelf over een lasersnijmachine beschikt, hoef je daar allemaal geen rekening mee te houden.”
Mede-zaakvoerder Baki çark haalt nog een paar andere redenen aan voor de investering. “Onze producten vragen vaak om boringen. Maar soms hadden we meer dan één poging nodig om de gaten exact te positioneren en die tijd hebben we niet. Een laser is veel nauwkeuriger, en de afwerkingsgraad ligt hoger als je de snede vergelijkt met die van een plaatschaar, die veel meer last heeft van de torsie van de platen. Onder meer daardoor krijg je af te reken met bramen zodat we steevast in een extra nabehandeling moesten voorzien. Bovendien worden met een laser plots ook afgeronde hoeken mogelijk. Zeker in onze sector is dat belangrijk, zodat je jezelf niet kunt kwetsen.”
BETAALBAAR INSTAPMODEL

Een lasersnijmachine heeft dus veel troeven, daarvan was iedereen overtuigd, maar het prijskaartje vormde toch lange tijd een belemmering, temeer omdat de machine niet volcontinu gebruikt zou worden. Het instapmodel van Trumpf bood een uitweg. Voor een investering van om en bij de 500.000 euro, afhankelijk van de gekozen configuratie (vermogen laserbron, nozzlewisselaar of niet, voorbereid op automatisering of niet …), heb je een performante machine met alle voordelen die de lasertechnologie van Trumpf biedt.
Luc Declerck van verdeler V.A.C. Machines benadrukt dat je ondanks de lagere prijs niets aan snijkwaliteit inboet. “De TruLaser 1030 fiberlasersnijmachine wordt in Zwitserland op hetzelfde platform gebouwd als de 3030- en 5030-machines, en dat resulteert in dezelfde levensduur en nauwkeurigheid van 0,1 mm. Ook de snijtechnologie is dezelfde: net als de andere modellen werkt de machine volgens de eenkopstrategie waardoor je alle diktes en materialen met dezelfde snijkop kunt snijden."
"De 1030 beschikt tevens over een botsingbeveiliging van de snijkop, die bovendien beschermd is door een glas om ervoor te zorgen dat de lenzen niet vuil worden. De Brightline-technologie ontbreekt evenmin. Toch wel belangrijk, want met die technologie past Trumpf de diameterfocus aan de dikte van de plaat aan. Bij dikker materiaal zal de focusdiameter groter zijn, wat resulteert in een bredere snijvoeg. Die voeg zorgt er op zijn beurt voor dat de gesneden stukken makkelijk uit het skelet gehaald kunnen worden.”
Wat is er dan anders? Luc Declerck: “Het instapmodel heeft een aantal standaardelementen minder. Het bedieningsscherm is bijvoorbeeld kleiner. Daarnaast worden de slakken niet automatisch afgevoerd via een tapijt, maar opgevangen in een bak die dagelijks manueel moet worden geledigd. Deze oplossing volstaat voor klanten die niet iedere dag snijden. Misschien de grootste wijziging is dat de aandrijfmotoren minder krachtig zijn en de versnellingen dus trager in vergelijking met andere machines van Trumpf. Maar ‘trager’ is in deze wel heel relatief. Men gaat van een positioneersnelheid van 170 m/min naar 140 m/min, nog altijd meer dan snel genoeg dus om productief te kunnen snijden.”

van producten, van kleine materialen als haken en pikken, tot complete slachthuisinrichtingen
CONCLUSIE
De machine werd opgeleverd in juni en voldoet zonder meer aan de hoge verwachtingen. “Dankzij de lasersnijmachine kunnen we nu veel flexibeler werken. In vergelijking met de plaatschaar zijn de snedekwaliteit en nauwkeurigheid ook sterk verbeterd”, aldus Baki çark. Die flexibiliteit is trouwens niet alleen toe te schrijven aan de troeven van de lasertechnologie in het algemeen, de specifieke functionaliteiten eigen aan Trumpf zitten daar voor veel tussen.
Bjorn Baten: “Heel interessant voor ons is de drop-and-cutfunctie. Daarbij filmt een camera de restplaat. De contouren daarvan verschijnen op het beeldscherm en daarop kun je de te snijden stukken projecteren en probleemloos verschuiven naar de plaats die je wil. Een dergelijke functie is handig als je zoals ons veel met enkelstuks te maken hebt, die je tussendoor moet snijden omdat je ze snel nodig hebt. Nu maken we snel een tekening, we sturen die door naar de operator, hij programmeert de machine en snijdt het stuk. De operator hebben we speciaal voor het lasersnijden aangeworven.”
De machine biedt ook vanuit commercieel oogpunt nieuwe mogelijkheden: vandaag snijdt men ook al voor derden. De eerste stappen in de wereld van de toelevering zijn gezet, en er zullen er waarschijnlijk nog volgen. Bjorn Baten: “We hebben al een mailing voorbereid. Daarin kondigen we niet alleen aan dat we nu die mogelijkheid hebben, we zetten er ook in de verf dat we de bestellingen zelf kunnen leveren. We beschikken over een eigen wagenpark die we in de toekomst als bijkomende service willen uitspelen.” Wat een nieuwe machine al niet op gang kan brengen …
Baten & Zoon in een notendop
Vennootschap: bvba
Vestiging: Ninove
Zaakvoerders: Björn Baten en Baki çark
Oprichting: 1974
Omzet: ca. 4 miljoen euro
Personeel: 15
Afzetmarkt: Vlees- en voedingsindustrie in de Benelux