RobotiseringPremium

KLEINE FIRMA AUTOMATISEERT VAN BIJ DE START

Handling system opereert tussen twee freesmachines

Is automatisering enkel voorbehouden voor grote bedrijven met dito series? Niet als je het Gerrie Peters van het Nederlandse GP Tooling & Engineering vraagt. Bij de oprichting van zijn eigen firma zette hij meteen een robot naast zijn freesmachine, die deze belaadt en ontlaadt met werkstukken op pallets. Ondertussen werd er nog een tweede freesmachine in deze werkcel geïntegreerd. “Zo kunnen we snel tussen de stukken wisselen, hebben we korte doorlooptijden en kunnen we hier bovenal maximaal produceren", stelt Peters.

De werkstukken komen onder meer terecht in de halfgeleider-, automobiel-, voedings-, medische en optische industrie
De werkstukken komen onder meer terecht in de halfgeleider-, automobiel-, voedings-, medische en optische industrie

JONG EN KLEIN

GP Tooling & Engineering is ondergebracht in een fabriekspand in Dinxperlo, pal op de grens van Nederland en Duitsland. Het is een jong en klein bedrijf. Zaakvoerder Gerrie Peters richtte de onderneming pas op in 2017 en runt die vandaag met slechts één extra medewerker in dienst. Hun enige activiteit op dit moment: frezen.

De eerste opdrachtgevers in hun orderboek zijn o.m. actief in de halfgeleider-, automobiel-, voedings-, medische en optische industrie. Daartoe beschikt 'GP' over een bescheiden machinepark, dat evenwel van bij de start geautomatiseerd is. Het is namelijk zijn overtuiging dat dit een voorwaarde is, wil je vandaag nog kunnen concurreren met andere spelers wereldwijd.

GEAUTOMATISEERDE WERKCEL

“Bij mijn voormalige werkgever, een machinebouwer voor de semiconductorindustrie, had ik reeds een jarenlange ervaring in het frezen opgedaan", begint Peters.

“Daar heb ik destijds ook een compleet automatisatieproject opgezet, waarbij ik het idee had opgevat om een werkstuk eenmalig op een pallet op te spannen en zo door de verschillende processtappen te sturen. Van het elektrodefrezen tot aan het draadvonken. Diezelfde strategie wou ik nu ook in mijn eigen onderneming gaan toepassen. Daarom ben ik hier meteen gestart met een drieassige Mikron VCE 1000 Pro freesmachine van Georg Fischer en een - eveneens drieassige - Workmaster handlingrobot met twee vorken van System 3R."

"Die robot bevindt zich in een afgeschermde werkcel, waarin ook drie magazijnzuilen met telkens vier palletplaatsen en het beladings- en ontladingsstation staan opgesteld. Hiertussen is er een koppeling met onze CAD/CAM-software, zodat we van daaruit kunnen bepalen wanneer welke stukken gemaakt zullen worden. De robot kan tussen de magazijnposities draaien vanuit zijn vaste, centrale plek, over een hoek van 300°. Bij het beladen en ontladen van de machine blijven de pallets steeds in hun horizontale positie", demonstreert hij.

In de werkcel draait de robot tussen de beide freesmachines, met daartussen de drie magazijnzuilen en het beladings- en ontladingsstation
In de werkcel draait de robot tussen de beide freesmachines, met
daartussen de drie magazijnzuilen en het beladings- en ontladingsstation

Flexibiliteit

Die beide drieassers zijn op zich per definitie niet erg flexibel, maar toch ziet de zaakvoerder dit net als de grootste sterkte van zijn firma.

“Doordat we zo kleinschalig zijn, kunnen wij er snel een opdracht tussen nemen en kunnen we dus snel schakelen. We hebben de drie-assige freesmachines daarbij helemaal naar onze hand gezet, zodat we die toch ten volle kunnen benutten. Zelfs de meest complexe stukken met meerdere vlakken kunnen wij hierop vervaardigen, door mijn materiaalkennis en door creatief na te denken.“

“De palletgrootte is daarbij groter dan de standaardafmetingen: 500 bij 700 mm in plaats van 400 bij 400 mm, met een maximale belading van 150 kg. Die beslaat daarmee zo'n 75% van de freestafeloppervlakte. Hierdoor kunnen we hier vrijwel alle nodige werkstukken op zo'n pallet opspannen; van groot tot klein, of meerdere kleintjes gecombineerd. Ook de beschikbare ruimte in de cel wordt hiermee maximaal benut, door de robot en de grote pallets", weet de zaakvoerder.

Betrouwbaarheid

Compactheid was hierbij een eerste belangrijke voorwaarde. Daarnaast moest de robot ook snel en betrouwbaar zijn, omdat die natuurlijk onmisbaar is in deze bijzondere productiesituatie. Valt die uit, dan ligt de hele werking stil.

“De keuze voor System 3R, in de Benelux verdeeld door Ertec, is grotendeels gebaseerd op opgebouwd vertrouwen uit het verleden. Op mijn vorige werkplek hadden we er namelijk ook zo één staan en daar waren we toen ook al tevreden over", gaat Peters verder.

Gerrie Peters: “De robot moest vooral compact en betrouwbaar zijn, om zo onze flexibiliteit te verhogen”
Gerrie Peters: “De robot moest vooral compact en betrouwbaar zijn, om zo onze flexibiliteit te verhogen”

 

Toekomstgericht

“Tot slot heb ik bij die keuze ook ineens de toekomst in het achterhoofd gehouden. Hoewel we vrijwel alle werk aankunnen met de drie-assers, kan dat ongetwijfeld vaak efficiënter met een vijfassig bewerkingscentrum. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid dan ook onze volgende investering. Het handlingsysteem moet dan wel in dat plaatje blijven passen, misschien op een rail", denkt hij luidop na.

“Wil je kunnen concurreren, dan moet je automatiseren"

SPIEGELBEELD

Die oefening is nu al enigszins gemaakt, want ondertussen is er een tweede freesmachine aan de werkcel toegevoegd. Die is identiek als de eerste, maar dan in spiegelbeeld.

Productiviteit

“Zo bevinden de sturing en de deuren zich ook hier aan de voorkant van de machine, maar de spaanafvoer hebben we aan de andere kant laten inbouwen", toont Peters.

“Door die opstelling kan dezelfde robot nu dus nog een extra machine beladen en ontladen. Hierdoor zijn we nu nog flexibeler en is onze productiviteit fors verhoogd. Zo hoeven we namelijk nooit meer te wachten en kunnen we continu op beide machines bezig zijn. De ene zetten we in voor kleine, tussentijdse opdrachten, terwijl we op de andere grotere series kunnen laten lopen. En valt er één machine uit door een storing, dan hebben we nog altijd de andere", legt hij uit.

“7 dagen op 7 en 24 uur op 24, met zo weinig mogelijk menselijke interventie: dat is van bij de start onze bedoeling geweest. In diezelfde optiek willen we overigens ook het meten en de nabewerkingen zo veel mogelijk in hetzelfde proces laten verlopen, waarbij het werkstuk dan dus telkens in de freesmachine blijft."

Bij het beladen en ontladen van de machine blijven de pallets steeds in hun horizontale positie
Bij het beladen en ontladen van de machine blijven de pallets steeds in hun horizontale positie

EVALUATIE

“Net zoals bij de freesmachines hebben we ook de robot laten modificeren, met de grotere pallets. De leverancier stond daarbij open voor mijn ideeën en zo ontstond een interessante wisselwerking, waarbij we ook het complete productieproces en de machineveiligheid samen bestudeerd hebben. Die bereidwilligheid is voor mij een belangrijk punt geweest bij de investeringen", vertelt de zaakvoerder.

“Ondertussen staat onze productie hier helemaal op punt en kunnen we op een flexibele manier kwalitatief werk afleveren aan onze klanten. Daarbij komt voor mij steeds meer tijd vrij voor de verkoopactiviteiten, zoals het uitsturen van offertes en de opvolging daarvan, zodat ik ons klantenbestand de jongste maanden sterk zag uitbreiden. Ik zie deze werkcel dan ook maar als een voorzichtige start; we zitten hier gebeiteld voor de toekomst", meent Peters.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Wouter Verheecke

Gerelateerde artikels

Zijn kleine kerncentrales beter dan grote?

Het nederlandse kabinet kiest voor de bouw van vier grote kerncentrales. de provincies gelderland, overijssel en flevoland richten zich echter op de komst van minikerncentrales, ook wel smr’s genoemd (small modular reactors). dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van deze kleine kerncentrales.

Combineer it- & ot-mensen in uw digitaliseringsproces

Uw karretje aanhaken aan de vierde industriële revolutie is vaak niet zo eenvoudig als het klinkt. daarom kunnen bedrijven een beroep doen op een partner als innovation unplugged. deze belgische firma is onderdeel van de cronos groep en heeft wereldwijd klanten die ze helpt bij hun fysieke en digitale convergentie. motion control had een gesprek met stichters jan vanderzande en piotr scheibe over digitalisatie, disruptie en de ‘survival of the most adaptable’.

Ceo vds group zoekt nog verdere versterkingen

Ook de bouwsector ontsnapte niet aan (de eerste golf van) de coronacrisis. op enkele dagen tijd zag de vds group al haar werven stilgelegd. toch liet de heropstart niet al te lang op zich wachten.

Indentificatie cruciaal bij vervanging start-stopaccu

Om emissies nog meer terug te dringen, rusten autofabrikanten hun wagens uit met start-stopsystemen. in het reële stadsverkeer kan deze besparing oplopen tot 15%. waar dat in eerste instantie voorbehouden bleef voor de duurdere modellen, is de technologie vandaag gemeengoed geworden. meer dan de helft van de wagens die in europa uit de toonzaal rijdt, heeft een start-stopsysteem aan boord. dat heeft alles te maken met een tweede (goedkopere) batterijtechnologie, en met de steeds strengere eisen rond co2-uitstoot. auto's kunnen nu zowel met agm- als met efb-batterijen zijn uitgerust, en dat heeft gevolgen voor de werkplaats.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine