Verwijderen van asbestPremium

“BTW-VERSCHIL TUSSEN NIEUWBOUW EN RENOVATIE IS ABSURD"

Bart De Malsche (Qubo) pleit voor btw-eenheidstarief in de bouwsector

Om als bedrijfsleider in de bouwsector steeds een zicht te hebben op nieuwe tendensen en evoluties, kun je verschillende paden bewandelen. Bart De Malsche van bouwbedrijf Qubo opteerde ervoor om te zetelen in het directiecomité van Bouwunie. Zo weet hij welke thema's over pakweg tien jaar hot zullen zijn, en kan hij zaken aankaarten die hij als pijnpunten ervaart, zoals het 21%-btw-tarief voor de nieuwbouw.

VIJFTIG WONINGEN PER JAAR

Qubo werd in 1991 opgericht door Albert De Malsche, de vader van de twee huidige gedelegeerd bestuurders, Bart en Tom De Malsche. “Mijn vader werkte aanvankelijk met vier metsers," begint Bart De Malsche zijn verhaal, “en zijn normen en waarden vormen nog steeds de fundamenten van onze bouwonderneming." Op dit moment telt Qubo een vijftigtal werknemers die elk jaar ongeveer net zoveel woningen realiseren. “We hebben weinig last van verloop of demotivatie. Als er al eens iemand vertrekt, wordt die veelal vervangen door iemand die de groep zelf aanbrengt. Dat is ook een van de redenen waarom onze missie uithangt in de keuken en de werkplaats. Als iemand van onze mensen ergens op café over zijn werk vertelt, wil ik dat hij toch de waarden kent die bij ons centraal staan."

Langetermijnrelaties met onderaannemers

Naast eigen werknemers schakelt Qubo een niet onbelangrijk deel onderaannemers in. “Dat zijn vaste partners die quasi 70% van hun tijd voor ons aan de slag zijn", geeft De Malsche mee. “De ruwbouw en de ventilatie realiseren we vooral met eigen werknemers, maar we investeren ook in onze onderaannemers. Zo zullen we hen niet naar een werf terugsturen om een plintje aan te sluiten op een keuken. Dat doen we met eigen mensen. We betalen hen ook correct en marktconform. Liever dat en een langetermijnrelatie met hen uitbouwen dan op korte termijn steeds weer nieuwe onderaannemers te moeten zoeken."

Organisatiefreaks

Bart De Malsche is economist van opleiding en probeerde van een moeilijk product iets eenvoudigs te maken. “Dat hebben we gekoppeld aan specialisatie. Met Qubo realiseren we uitsluitend eengezinswoningen en we werken met vaste procedures. Kleinere appartementsblokken kunnen we ook volgens onze vaste manier van werken realiseren. Renovaties zitten niet in ons gamma, en wel om een goede reden. We willen onze klanten zekerheid kunnen bieden omtrent planning, uitvoeringstermijn en prijs. Alles wordt op voorhand dus zo nauwkeurig mogelijk vastgelegd, tot en met de plek van een buitenkraantje, om tijdens de uitvoering zo veel mogelijk discussies te vermijden. Om al die redenen zijn - vaak onvoorspelbare - renovaties niets voor ons."

“VLAANDEREN IS NIET VOLGEBOUWD"

Qubo realiseert enkel nieuwbouwwoningen, en dat binnen een straal van één uur rijden rond Hamme. De Malsche gaat dan ook niet akkoord met de stelling dat Vlaanderen intussen volgebouwd is. “Er is nog heel veel ruimte beschikbaar, maar daarom gaat het niet altijd om braakliggende bouwgronden. Hiertegenover staat bijvoorbeeld een woning van veertig jaar oud op een perceel waarop probleemloos twee halfopen en een gesloten bebouwing gezet kunnen worden. Zo zijn er heel veel in Vlaanderen. Die kleinere woningen beantwoorden dan probleemloos aan het compacter wonen en kunnen rekening houden met alle bestaande normen. Het ruimtegevoel wordt gecreëerd door een achterliggende weide, terwijl er tegelijk geen grote tuin onderhouden moet worden. Mogelijkheden zijn er dus genoeg."

WETGEVING

Opportuniteiten in plaats van bedreigingen

De Malsche ziet de vaak veranderende wetgeving niet als een bedreiging, maar wel als een opportuniteit. “We proberen steeds sneller dan de anderen de nieuwe normen of reglementen toe te passen. Als bedrijfsleider zie je nu eenmaal beter overal nieuwe mogelijkheden. Stel dat men hier naast ons kantoor een nieuw voetbalstadion wil bouwen. Dan kun je ofwel protesteren en zwarte vlaggen hangen, ofwel denk je eraan om een horecazaak te starten, zodat je een graantje kunt meepikken. Het is allemaal een kwestie van ingesteldheid."

Btw-tarief

Een open mind qua nieuwe wetgeving impliceert evenwel niet dat De Malsche zomaar akkoord gaat met alle vigerende wetten. “Ik kan me mateloos storen aan de verschillende btw-tarieven voor nieuwbouw en renovaties. Veel bestaande woningen zijn het niet waard om gerenoveerd te worden, maar door het btw-tarief van 6% wordt het wel gestimuleerd. Aan gerenoveerde woningen worden bovendien nauwelijks energie-eisen gesteld, terwijl bouwers van nieuwe woningen vaak geconfronteerd worden met onbetaalbare spitstechnologie. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Bovendien zijn er 32 gemeenten in Vlaanderen waar er wel 6% geldt voor afbraak en nieuwbouwwoningen. Het is niet toevallig dat er politieke zwaargewichten in die gemeenten wonen. Maar de logica achter die regeling is ver te zoeken."

LID DIRECTIECOMITE BOUWUNIE

Om een en ander aan te kaarten, maakt Bart De Malsche ook deel uit van het directiecomité van Bouwunie en van de algemene raad van het WTCB. “Ook dat beschouw ik als een regelrechte opportuniteit. Zo zie je de problematieken namelijk in een bredere context. Het geeft zuurstof en een zicht op de richting die de bouwsector uitgaat. Momenteel heeft iedereen het over energiezuinigheid, terwijl we het over twintig jaar vooral over recyclage zullen hebben. Die inzichten krijg je door een zitje in dergelijke organisaties."

“Verder kun je via dergelijke verenigingen en federaties natuurlijk ook de onlogische zaken, zoals de btw-regeling, aankaarten. Als klein bouwbedrijf laten we onze stem in deze bij Bouwunie horen, en zij vertalen dat dan te gepasten tijde richting de politiek."

KLANTEN KIEZEN VOOR ZEKERHEID

Ook al heeft Qubo de economische crisis gevoeld, heel veel last heeft het bedrijf er volgens De Malsche niet van gehad. “We hebben onszelf ook nooit heel grote en onrealistische groeidoelstellingen gesteld", verklaart hij. “We groeien in die mate dat ons bedrijf dat aankan. Zo zijn we geleidelijk geëvolueerd van zeven naar vijftig woningen per jaar. Onze ploeg van vijftig werknemers is nagenoeg ideaal. We zouden die sterk kunnen uitbreiden en zo nog meer huizen bouwen, maar dat leidt niet noodzakelijk tot een betere rentabiliteit. Je wordt zelfs stukken kwetsbaarder bij een laagconjunctuur. We hebben gemerkt dat klanten in tijden van crisis kiezen voor zekerheid. En op dat vlak biedt een familiale onderneming waarin 'het ambacht' nog centraal staat, meer vertrouwen dan een anonieme mastodont van een firma."

CONSERVATIEF QUA TECHNIEKEN

De Malsche draait al sinds 1993 mee in de bouwsector en ervaart de aandacht voor energiezuinige technieken als een van de belangrijkste evoluties uit de sector. “Je wordt om de oren geslagen met steeds nieuwere technieken die steeds verder gaan. Toch zijn wij op dat vlak eerder conservatief. En dat is niet onlogisch. Zo bouwden we met Qubo de woning van Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder bij Bouwunie. Tien jaar later heeft men haar woning opnieuw bestudeerd qua energiezuinigheid, met daarnaast de betaalde energiefacturen. Daaruit blijkt dat ze maar 40% verbruikt van wat de EPB-software had aangegeven dat ze zou verbruiken. Daaruit besluit ik dat al die theoretische berekeningen over terugverdientijden helemaal verkeerd zitten. Vergelijk het met de autosector: Tesla bezitters lachen met wie aan de pomp staat te tanken, maar hebben bij hun aankoop het prijsverschil wel dubbel en dik betaald."

MOOIE TOEKOMST

Ook De Malsche kan niet ontkennen dat sleutel-op-de-deurfirma's vroeger geen al te beste naam hadden. “Maar dat is inmiddels gekeerd", zegt hij. “Vroeger was een sleutel-op-de-deurwoning een veredelde sociale woning, maar ik ben ervan overtuigd dat we vandaag de dag de beste woningen op de markt realiseren, die dan ook nog eens passen in het landschap. Een pastoriewoning kan heel mooi zijn, net als een modern gebouw. Zet ze allebei naast elkaar, en dat vloekt. Wij realiseren totaalprojecten die je als particulier gewoonweg niet kunt verwezenlijken."

“De individuele aannemer zal steeds meer opschuiven richting de renovatiemarkt, terwijl wij de nieuwbouwmarkt voor onze rekening zullen nemen."

Rentabiliteit verhogen

Grootse plannen met Qubo zijn er voorlopig niet, maar een verdere groei is zeker niet uitgesloten. “Het belangrijkste is dat we voortwerken aan onze rentabiliteit. We willen met dezelfde mensen niet harder, maar wel slimmer werken. De foutenkost in de bouwsector wordt geraamd op 10%. Als wij dat kunnen terugdringen naar 8%, dan bezorgt ons dat per definitie een concurrentieel voordeel. We moeten ons immers wapenen tegen de buitenlandse firma's, die vandaag veelal nog in onderaanneming werken, maar op termijn ook wel eens hoofdaannemer zouden kunnen worden."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

It all starts at KThe World's No. 1 Trade Fair for Plastics and RubberMeer infochevron_right
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine