Hoe kies je een leidingzoeker?
Een leidingzoeker of muurscanner is onmisbaar wanneer je zonder schade aan leidingen of kabels voor verankering in muren en plafonds wil zorgen. We helpen je op weg bij de keuze van je toestel.
Materialen te detecteren
Welke materialen je met een muurscanner kan detecteren, is uiteraard een primaire factor bij de keuze van het juiste toestel voor je klussen. Afhankelijk van hoe geavanceerd je toestel is, kan het niet alleen stroomdraden of (non-ferro) metalen detecteren maar ook hout en kunststoffen.
Kalibratie
Je moet een dergelijk toestel altijd kalibreren voor je je wand scant. Doet je toestel dit automatisch, dan is dat nog zo gemakkelijk.
Nauwkeurigheid
Fabrikanten van leidingzoekers geven in de handleiding de meetafwijking in mm of het nauwkeurigheidsmarge in procenten mee. Heb je een meetafwijking van 1 mm, dan kan een dieptemeting van 10 mm in werkelijkheid tussen de 9,9 en 10,1 mm liggen. Hoe lager deze waarde, hoe dichter bij de werkelijkheid.
Wanneer je de scanner over een muur beweegt, wil je uiteraard zo exact mogelijk weten hoe breed de leiding of de stijl is, waar het midden is, hoe diep die in de muur zit, waar die begint en waar die eindigt ... Bij de geavanceerdere toestellen is de nauwkeurigheidsmarge globaal gezien een stuk kleiner dan bij de goedkopere toestellen.
Detectiediepte
Meestal staat in de handleiding ook de maximale detectiediepte of het meetbereik, uitgedrukt in cm of mm. Een toestel kan een algemene detectiediepte aangeven, maar meestal verschilt dat bereik naargelang het materiaal.
Houd er ook rekening mee dat de dikte en de samenstelling van de muur of het plafond, en de gebruikte materialen een invloed hebben op de nauwkeurigheid. Kies voor werkzaamheden achter dikke muren dus zeker niet voor een scanner met een te geringe detectiediepte.
Display
Een leidingzoeker beschikt altijd over een display waarop je alles kan meevolgen: het gedetecteerde materiaal, hoe diep het zit, van waar tot waar het loopt. Meestal is dat tegenwoordig een verlicht leddisplay voor maximale afleesbaarheid. Daarnaast zal een wandscanner meestal ook een geluidssignaal afgeven wanneer hij iets detecteert.
Ergonomie
Wanneer je de situatie achter een volledige muur in kaart wil brengen, en je er langduriger mee moet werken, sta je best ook eens stil bij de ergonomie van het toestel dat je beoogt. Ligt het makkelijk in de hand of is er eventueel een riempje waar je je hand kan doorsteken? Heeft de scanner een soft grip? Allemaal zaken die het werken met een leidingzoeker aangenamer kunnen maken, of het nu voor een enkel gaatje boren of het scannen van een volledige muur is.
MEER WETEN:
> Alles over wandscanners
> Hoe gebruik je een leidingzoeker?