Hoe gebruik je een leidingzoeker?
Als je moet boren in een muur, dan weet je best of er geen sanitaire of elektrische leidingen door lopen. Voor een stevige verankering in een holle wand, is het dan weer handig om te weten waar het latwerk loopt. Een leidingzoeker of muurscanner schenkt snel klare wijn, zodat je geen schade veroorzaakt. Maar hoe werkt zo'n toestel? We leggen het uit.
Wat is een leidingzoeker?
Een wandscanner of leidingzoeker is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij zowel kleine opknapwerkjes zoals een kader of een legplank ophangen, als grotere renovatieprojecten. Denk aan een slaapkamer of hobbyruimte die je wil aanpakken, en waar veel (stevige) verankeringen in muren en plafonds aan te pas komen. Nog een handige toepassing is het blootleggen van stopcontacten die overpleisterd werden - een vaak voorkomend probleem bij renovatie.
Functies van een leidingzoeker
Het belangrijkste doel van een muurscanner is om verborgen materialen of structuren in de muur te detecteren, zodat je snel kunt bepalen waar je veilig kunt boren, spijkeren of schroeven zonder schade aan te richten. Zeker wanneer je geen of onvolledige plannen hebt van de woning, kan het een uiterst nuttige aanschaf zijn.
Schade voorkomen
De meeste leidingzoekers zijn erop voorzien om elektrische leidingen, sanitaire leidingen en verwarmingsbuizen te detecteren. Je wil uiteraard niet met je boormachine op een stroomvoerende kabel botsen, of per ongeluk een lek boren in een wateraanvoerleiding.
Standaardmodellen kunnen zowel ferrometalen zoals ijzer, gietijzer en (roestvrij) staal als non-ferrometalen zoals koper of aluminium achter een wand detecteren. Geavanceerdere modellen kunnen bij stroomvoerende leidingen ook het voltage en/of het ampèrage van de kabel weergeven.
Voor het terugvinden van sanitaire leidingen en verwarmingsbuizen, bestaan er ook wandscanners die al dan niet watergevulde kunststof en alupex leidingen kunnen detecteren.
Stevig verankeren
De meeste leidingzoekers bieden ook de mogelijkheid om houten structuren achter een muur te ontwaren. Dit is vooral handig wanneer je een fotokader, een schilderij, een legplank of een kast wil bevestigen aan een holle gipswand.
Als je door het gipskarton in het latwerk kan bevestigen, heb je een stevigere verankering dan enkel aan de gipswand zelf, tenzij je uiteraard aangepaste pluggen gebruikt die specifiek bedoeld zijn voor holle (gips)wanden. Ook dan kan je met behulp van een muurscanner achterhalen waar zich precies een holle ruimte achter de voorzetwand bevindt, door het houten of metalen latwerk te detecteren.
Hoe gebruik je een leidingzoeker?
Het gebruik van een leidingzoeker is over het algemeen simpel: inschakelen, instellen welk materiaal je wil detecteren en ermee over de wand of het plafond bewegen tot je het te detecteren materiaal tegenkomt. Beweeg niet te snel en houd het toestel tegen het te scannen oppervlak. De scanner zal bij detectie meestal een geluidssignaal geven, en je zal kunnen aflezen op het display of en waar het materiaal achter de wand of het plafond zit.