Maak zelf een houtopbergkar
Afvalhout bestaat niet voor doe-het-zelvers. Restjes kunnen later nog van pas komen voor een of andere klus. Het is echter niet zo evident om al dat resthout netjes op te bergen in je werkruimte. Een houtopbergkar brengt dan redding.


PANELEN OP MAAT
Het betonplex kan je laten uitzagen in een doe-het-zelf-zaak, maar dat kan je evengoed zelf doen met een cirkelzaag of een tafelzaagmachine. Let er wel op dat je de zaag in de juiste hellingshoek instelt bij het uitzagen van de schuine zijden. Voor panelen met schuine zijkanten stel je het zaagblad in op 5°.
Hou er ook rekening mee dat de bovenkant van het zaagblad telkens voldoende boven het uit te zagen paneel moet komen. Op die manier voorkom je splintervorming. Nummer je panelen om de latere montage te vergemakkelijken.
FREESBEWERKINGEN
Leg de werkstukken zeker vast met enkele lijmklemmen als je gaat frezen. Leg ook wat rubberen onderleggers tussen de panelen en de werkbank, om het verschuiven van de platen te voorkomen. Zet de frees telkens in met de rechte zijde. Zo laat de frees zichzelf heel eenvoudig geleiden langs de regel.
Voor een mooie afwerking zet je de frees niet in op de groef zelf, maar er net vóór. Krijg je toch splinters? Dat los je heel gemakkelijk op door met je bovenfrees nogmaals langs de groef te gaan, deze keer in tegengestelde richting.
BOVENFREES iNSTELLEN
Teken de gewenste freesdiepte eerst op een blokje hout. Dat gebruik je dan voor het instellen van de frees. Draai de hoogte-instelling los. Druk dan, met het plankje, de bodem van je frees in, tot de freeskop op het afgetekende niveau komt. Vervolgens draai je de hoogte-instelling weer vast.


AFMETINGEN OVERZETTEN OP TAPE
De kar wordt gemaakt uit betonplex. Dit houttype is uiterst stevig, maar het gladde oppervlak laat echter niet toe om er afmetingen op af te tekenen met een potlood. Om dit op te lossen, gebruik je eenvoudigweg schilderstape.
Ook bij het vastzetten van de panelen komt de tape van pas: om de ligging van een achterliggende plank te weten te komen, kan je de positie eveneens verduidelijken met tape. Zo weet je meteen waar je moet boren of schroeven.
VOORBOREN
Het oppervlak van de betonplaten is vrij glad. De kans bestaat dat, indien je meteen wil vijzen, de schroef dan uitglijdt. Dat valt te verhinderen door de gaten telkens voor te boren.
Maak zeker gebruik van zelftrekkende schroeven. Die zijn te herkennen aan de lijnen op de schroefkop. Dergelijke vijzen trekken zichzelf automatisch in het hout en zorgen ervoor dat je ze mooi kan laten verzinken.
BOOR RECHT INZETTEN
Bij het vastschroeven van een schuine wand is het van belang dat de boormachine uiterst horizontaal wordt ingezet. Anders zouden de schroeven die er later in bevestigd worden, boven of onder het hout kunnen uitsteken. Dat oogt niet alleen slordig, het zou de constructie ook minder stevig maken.
PANELEN VASTKLIKKEN
Na het uitfrezen van de groeven in de bodemplaat en in de rechtopstaande wandplaat klik je beide panelen in elkaar vast. Dat vastklikken is uiteraard niet voldoende.
Beide platen moeten ook nog aan elkaar vastgeschroefd worden. Om te weten waar je moet schroeven, kan je in de uitgefreesde groef al eens voorboren. Als de panelen ineengeschoven zijn, zie je dankzij die boorgaten goed waar de schroeven bevestigd moeten worden.
OPBERGVAKKEN
Ook voor de diverse opbergvakken geldt dat je de tussenschotten of legplanken er eerst gewoon in schuift en dat je ze daarna vastzet met schroeven. Vergeet ook hier niet voor te boren.
AFDEKPLATEN
De opbergvakken worden afgesloten met een afdekplaat. Ook hier geldt opnieuw dat je de gaten even voorboort alvorens te schroeven.
WIELBASIS
Er zijn vier latten voorzien in het zaagplan die dienen om onder aan de bodemplaat een wielbasis te creëren. Om die vast te zetten, mogen er gerust kleinere schroeven gebruikt worden. Om de wielen vast te maken, gebruik je zelftrekkende schroeven met ijzeren rondellen.
ZWARE BALLAST
Voor deze kar zijn er wielen gebruikt met een dynamisch draagvermogen tot 160 kg. De zwenkwielen zijn gemaakt uit grijze niet-strepende rubber banden. De banden zijn niet alleen stevig, maar zullen bij oneffenheden van het grondoppervlak geen herrie maken.
MONTAGE WIELEN
Bij de montage van de wielen komen lijmklemmen opnieuw van pas. Je hebt meteen je handen vrij voor het vastschroeven. Voorboren is hier niet echt nodig. De zelftrekkende schroeven hebben een zeer sterke punt die zich zeer makkelijk laat vastzetten.