Dimensionering van de compressor
Goed begonnen is half gewonnen
Het grootste stuk van de life cycle cost van een compressor gaat naar energieverbruik (79%), en dus niet naar onderhoud (10%) of de investering erin (11%). Het is dus belangrijk om de juiste compressor te kiezen. Het heeft geen zin om te besparen op een goedkopere of minder efficiënte compressor: die besparing weegt absoluut niet op tegen de efficiëntieverliezen tijdens de levensjaren van de compressor.
Huiswerk
Gebruik de juiste technologie en de juist gedimensioneerde compressoren. Zorg voor de aanschaf van een nieuwe compressor dat u alle gegevens kent: wat zijn de verbruikers (druk en verbruik), wat is de persluchtbehoefte, welke minimale werkdruk is vereist, waar bevinden zich de drukvallen in het systeem, wat is de productieplanning enz. Door vooraf uw huiswerk te maken, is het veel eenvoudiger om tot de juiste oplossing en dus de juiste compressor te komen.
Correct dimensioneren
Dat een juiste dimensionering van de compressor belangrijk is, hoeft geen betoog. Een te kleine compressor zal de gevraagde werkdruk niet aankunnen omdat de persluchtvraag te groot is, een te grote compressor zorgt voor te veel onbelaste werkuren of een compressor die te veel zal 'pendelen'. De juiste keuze qua rotorprofiel, interne drukverhouding en dergelijke is dan ook cruciaal in het optimaliseren van het energieverbruik. De juiste dimensionering kan ook berekend worden. Een methode daarvoor is het meten van de stroom van de voedingskabel bij elke compressor. Uit die stroom kan een 'status' van de compressor gemeten worden (belast, onbelast en uitgeschakeld). Met een optelsom van alle statussen wordt een verbruiksprofiel gemaakt en via het softwarepakket van de compressorfabrikant wordt de optimale oplossing berekend. Via de software kunnen er ook simulaties gemaakt worden om zo het besparingspotentieel te verkrijgen. Bovendien moet men niet enkel stilstaan bij de dimensionering van de compressor alleen, maar ook van het hele leidingsysteem, met als vuistregel dat leidingen nooit kleiner mogen zijn dan de uitgang van de compressor.
Is de compressor nog geschikt?
De industriële mobiliteit is nog nooit zo groot geweest als vandaag. Bedrijven groeien spectaculair, verhuizen in een vingerknip en breiden uit alsof het niets is. Dat heeft sterke repercussies op het persluchtnetwerk. Het gebeurt nog al te vaak dat men vertakking na vertakking bijplaatst, om dan plots te moeten vaststellen dat de compressor eigenlijk niet langer geschikt is voor zijn nieuwe taken. Het is dus zaak om u er zich bij elke wijziging van te vergewissen of uw compressor wel nog optimaal is. In vele gevallen is het raadzaam om een grotere compressor in te schakelen of over te schakelen naar meerdere kleine compressoren.
Frequentieregeling kan soelaas bieden
Door de inzet van frequentiegeregelde compressoren is het mogelijk om de kosten van de perslucht te reduceren, maar let wel dat dit niet altijd het geval is. Vooral bij persluchtnetten die niet voortdurend op vollast draaien, kunnen frequentiesturingen interessant zijn. Let wel: de compressor mag dan niet te lang te laag of te hoog belast worden, want zo wordt het energieverbruik net hoger.
Waar staat de compressor?
Daarnaast is ook de positie van de compressor van belang: plaats die in een ruimte die droog, vorstvrij en stofvrij is, en waar er voldoende ventilatie mogelijk is.