Belang van goede luchtkwaliteit
Vrijwaar je installatie van slechte werking
Bij heel veel toepassingen heeft de kwaliteit van perslucht weinig belang. Zolang de vereiste druk wordt gehaald om de toepassing vlot te laten werken, is er geen enkel probleem voor de gebruiker. Werkgemak is hierbij het enige criterium dat aan perslucht wordt gesteld. Er zijn echter toepassingen waarbij er veel meer eisen aan de geleverde luchtkwaliteit worden gesteld. De levensduur van machines vaart ook wel bij een kwalitatieve perslucht. En last but not least: als het personeel werkt met ademlucht via perslucht, zijn risico’s al helemaal uit den boze.
ONZICHTBARE PROBLEMEN
Niet alleen leiden de geschetste problemen tot een slecht werkende installatie, er zijn ook minder zichtbare, maar daarom niet minder belangrijke gevolgen van een manke installatie. Zo leidt een slechte luchtkwaliteit tot minder goede prestaties en een kortere levensduur van de aangesloten machines, wat op zijn beurt de efficiëntie van de productie onder druk zet ten gevolge van een hogere uitval, een minder goede werking en dus meer stilstand.
Om de kwaliteit van perslucht in een vast stramien te gieten, ontwikkelde men de ISO 8573-1:2010-standaard. Die deelt de perslucht in een aantal klassen in, afhankelijk van de concentratie van vaste deeltjes, het watergehalte en het oliegehalte. Afhankelijk van de applicatie moet er dan geopteerd worden voor een van deze klassen, zoals klasse 7:4:4.
Belang van filtering
Stof
Stof is een voor de hand liggende boosdoener, want deze is steeds in ongevaarlijke vorm aanwezig in de buitenlucht. Als stof echter onder een druk van enkele bars weggeblazen wordt, kan dit tot problemen leiden in de toepassing.
Condensatie
Condensatie is een tweede groot probleem. Door vocht is er kans op snellere corrosievorming. Condens ontstaat als de dauwtemperatuur bereikt wordt. Het gevolg is het ontstaan van waterdamp die neerslaat in de vorm van druppels. Het gebruik van kunststof buizen of geanodiseerde alubuizen (of zelfs hoogkwalitatief rvs) lost het probleem van de corrosie op.
Olievervuiling
Olievervuiling is uiteraard ook een boosdoener. De omgevingslucht kan bezoedeld zijn met resten van olie, of kan zich ook intern in de persluchtinstallatie bevinden (in de vorm van smeringsmiddel in de compressor zelf). Het gebruik van olievrije compressoren zal deze interne verontreinig mogelijks voorkomen, maar een contaminatie van buitenaf is wel nog steeds mogelijk door vervuilde aanzuiglucht. Een olievrije compressor is dus geen synoniem voor olievrije perslucht. Ook vervuiling uit het eigen leidingnet mag niet worden onderschat. Daarom is het van groot belang dat extra filtratie wordt toegepast zodat de perslucht een hoge kwaliteit heeft. Meestal wordt een grotere actiefkooladsorber voorzien om zeker olievrije perslucht te verkrijgen. Deze actiefkooladsorber heeft geen beveiliging voor een eventueel falen van de adsorber. Het voordeel van een adsorber is echter dat de investeringskost laag ligt. Een adsorber zonder voorgeschakelde koeldroger heeft weinig zin, aangezien deze te sterk belast wordt met het condensaat. Daarnaast kan ook worden gebruikgemaakt van een katalysator om een optimale luchtkwaliteit te verkrijgen. De katalysator kan ingebouwd zijn in de compressor. Die zorgt ervoor dat alle koolwaterstoffen, ook diegene die worden aangezogen, groter dan pentaan, worden afgebroken in H2O en CO2. Het is een krakingsproces dat gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 230 °C. Indien er temperatuurgewijs iets misloopt, wordt de katalysator stopgezet en wordt de doorstroming van met olie belaste lucht belet.
Uitlaatgassen
Uitlaatgassen zijn een volgende aandachtspunt. De aangezogen lucht van de compressor kan verontreinigd zijn met allerlei contaminanten uit uitlaatgassen van heftrucks en vrachtwagens. Deze partikels zijn nefast voor de gezondheid van werknemers.