Digitale technologie kan voor CO2-reductie zorgen

Digitale technologieën kunnen de CO2-uitstoot van ons land met 10 à 12 procent doen dalen. Dat is de conclusie van 'Digital4Climate', de eerste Belgische studie die daarover wetenschappelijke cijfers aanreikt.
De studie werd uitgevoerd in opdracht van Agoria, de werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven, in samenwerking met organisatieadviesbureau Accenture. De resultaten werden voorgesteld op een persconferentie met spilfiguren uit verschillende sectoren en federaal energieminister Tinne Van der Straeten.
POTENTIEEL
Het rapport onderzocht het potentieel voor koolstofreductie met behulp van digitale technologieën in België. Daarvoor werden de effecten van vijftien digitale oplossingen, waaronder onder meer AI, IoT, simulaties en connectiviteit, in de vier meest CO2-intensieve sectoren gemeten: industrie, gebouwen, mobiliteit en logistiek en de energiesector.

VIER CO2-INTENSIEVE SECTOREN
INDUSTRIESECTOR
De industriesector is verantwoordelijk voor 29 procent van de Belgische CO2-uitstoot. De procesindustrie heeft daarin het grootste aandeel. Net daar zit dan ook het meeste reductiepotentieel en kunnen volgens de studie digitale technologieën zoals digital twin, artificiële intelligentie, Internet of Things en simulatie en analyses de CO2-emissies reduceren met 3,4 tot 4,2 megaton CO2, of zo'n 10 tot 12,3 procent van de totale uitstoot van de sector.
Virtuele simulaties van producten en processen zoals digital twin (een virtuele representatie die dient als de digitale tegenhanger van een fysiek object of proces), maken het mogelijk om de werkelijkheid virtueel te modelleren, met tal van voordelen op het vlak van efficiëntie en CO2-reductie.
Virtuele simulaties hebben tal van voordelen op het vlak van efficiëntie en CO2-reductie
BOUWSECTOR
De bouwsector, de sector met de grootste voetafdruk, kan 8,3 tot 10,8 procent van zijn uitstoot reduceren met voornamelijk Building Management System (BMS) voor gebouwen en Building Information Modeling (BIM) in de constructie.
De energiesector kan 12 tot 14,5 procent koolstofreductie realiseren met digitale technologieën die een katalysator zijn voor de transitie naar groene energie.
Digitale technologieën kunnen volgens de studie ook in onze mobiliteit en logistiek een besparing opleveren van 10,6 tot 14,2 procent van de totale uitstoot van de sector.
De belangrijkste factoren zijn het terugdringen van de behoefte aan transport, onder andere door meer thuiswerk, het optimaliseren van de bestaande modaliteiten aan de hand van intelligente verkeerssystemen – door dataconnectiviteit kunnen treinen bijvoorbeeld beter anticiperen op een rood licht – en minder vrachtvervoer door bijvoorbeeld autonome schepen op de waterwegen.

Voorbeelden
Op de persconferentie werden enkele voorbeelden gegeven van hoe digitale technologie concreet kan zorgen voor koolstofreductie. Bij CNH Industrial Belgium, een bedrijf dat landbouwmachines vervaardigt, worden de machines bijvoorbeeld eerst volledig digitaal ontworpen, zodat er al heel wat tests op die 'digital twins' kunnen worden gedaan zonder dat er telkens een nieuw prototype van de band moet rollen.
Andere voorbeelden waren meer op de bedrijfswerking zelf gericht: bij Alvance Aluminium, dat halffabrikaten maakt voor de automotive- en bouwsector, is uitval van de productielijn bijvoorbeeld een grote uitdaging.
Het bedrijf installeerde sensoren om aan proactief onderhoud te kunnen doen, waardoor er een energiebesparing van 7% werd gerealiseerd – een grote stap in een zeer energie-intensief bedrijfsproces.
HOEVEEL REDUCTIE?
De CO2-uitstoot in België bedroeg in 2019 zo'n 116,5 megaton. Die uitstoot zal volgens de studie tegen 2030 dalen met 10,4 tot 13,3 megaton door het inzetten van digitale oplossingen in die vier sectoren.
Als België wil voldoen aan het Europese 'Fit for 55', een doelstelling van de Europese Unie om tegen 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te hebben verminderd, dan zou de totale CO2-uitstoot in ons land moeten terugvallen tot 87 megaton. Volgens het rapport van Agoria kan digitale technologie alvast zorgen voor zo'n 30% van die vermindering.
Volgens het rapport van Agoria kan digitale technologie zorgen voor 30% van de 55% vermindering van de broeikasgasuitstoot tegen 2030
VOETAFDRUK DIGITALE SECTOR
De digitale voetafdruk van de digitale sector zelf zou dalen van 2,8 megaton CO2 naar 2,2 tot 2,6 megaton CO2 door verbeterde energie-efficiëntie van de sector en de dalende CO2-intensiteit van het Belgische elektriciteitsnet. Elke nieuwe technologie is telkens een stuk duurzamer dan de vorige: het 5G-protocol werkt bijvoorbeeld efficiënter dan het 4G-protocol, glasvezel is efficiënter dan koper, enzovoort.
Wanneer er rekening wordt gehouden met het engagement van de telecomoperatoren en datacenters om tegen 2030 enkel hernieuwbare energie te gebruiken, vermindert de voetafdruk van netwerken en datacenters nogmaals met 48 procent.

Wanneer er rekening wordt gehouden met het engagement van de telecomoperatoren en datacenters om tegen 2030 enkel hernieuwbare energie te gebruiken, vermindert de voetafdruk van netwerken en datacenters nogmaals met 48 procent
CONCRETISEREN
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer voor bedrijven. Ondernemingen die de digitale en groene transitie omarmen, krijgen meer en meer positieve 'duurzaamheidspunten' bij hun klanten en verkrijgen zo een competitief voordeel.
Dé boodschap van de Digital4Climate-studie is dan ook: 'Omarm de groene en digitale transitie'.
Daarbij is samenwerking cruciaal, zo luidde het op de persvoorstelling. Een ecosysteem zorgt voor de grootste CO2-reductie. Overheden, bedrijven én burgers moeten samenwerkingen om de klimaatdoelstellingen te halen.
De overheid werd dan ook opgeroepen om digitale programma's in de steigers te zetten, zodat niet alleen de 'early adopters' mee zijn met de digitale transformatie, maar de volledige private sector.
Duurzaamheid als basisgedachte

Bovendien moet ook binnen de bedrijven zelf iedereen mee zijn met het verhaal, klonk het. Verandering is vaak heel moeilijk, maar als élke werknemer bij zijn of haar beslissingen de duurzaamheidsgedachte in het achterhoofd heeft, is er veel mogelijk.
Overheid
"Wat we vanuit de overheid nog beter moeten doen is de 'brainpower' van bedrijven combineren met 'decisionpower' om zo samen vooruit te kunnen gaan", zei energieminister Tinne Van der Straeten. "Ook standaardisering is iets dat we nog onderschatten. Het zou bijvoorbeeld logisch moeten zijn dat elke laadpaal die geïnstalleerd wordt ook 'slim' is. Maar we installeren nog altijd 'niet-slimme' laadpalen."
"Ik ben op zich voorstander van dynamische energieprijzen. In tijden van hoge energieprijzen is dat geen evidente boodschap – net daarom moeten we nog meer werken aan ontzorging, brede partnerschappen en een positief investeringskader. We moeten elkaar voortduwen."
CONCLUSIE
De klimaatverandering is een problematiek zonder precedent. Door cijfers aan te reiken wil Agoria bedrijven inspireren om aan de slag te gaan met de 'best practices' om zo hun uitstoot te verminderen. De conclusie? Er is heel veel mogelijk, maar we moeten samenwerken – op alle vlakken.