Eerste multitasker voor hogedrukgieterij
Germond bewijst zich als betrouwbare partner bij Pedeo

Met zijn eerste freesdraaibank haalt hogedrukgieterij Pedeo uit Oudenaarde nieuwe technische mogelijkheden met minder opspanningen in huis, passend bij de algemene complexiteit van de stukken. Dankzij de geïntegreerde robotarm voor het laden en ontladen hoeft er bovendien geen operator meer constant bij de machine te staan. Dat is het pad dat gekozen werd om de actuele uitdagingen het hoofd te bieden. Daarbij bewees Germond zich als verdeler van Brother als een betrouwbare partner.
Specialist in hogedrukgieten
Hogedrukgieten is een productieproces waarbij met behulp van een mal heel precies erg complexe onderdelen kunnen worden gegoten. De korte cyclustijden in combinatie met het feit dat het om dunwandige stukken gaat – lees: weinig materiaal – maakt dit tot een bijzonder economische techniek, zeker bij grotere seriegroottes. Pedeo heeft zich daarin gespecialiseerd en hanteert daarbij een duidelijke strategie die het midden houdt tussen een strakke focus en een breed, open vizier.
Gefocust maar tegelijk heel breed
"De focus schuilt in onze keuze voor kleinere onderdelen: niet groter dan een A4-blad, met een gewicht van vaak niet eens een kilogram. Geografisch beperken we ons tot een straal van circa 1.000 km, wat niet wegneemt dat we leveren aan 27 landen. Nabijheid in taal en cultuur spelen een rol, omdat wij zeer vroeg in het proces instappen, wanneer het product nog in de fase van ontwikkeling zit", duidt managing director Piet D’Haeyer.
"Tegelijkertijd streven we naar een zo groot mogelijke diversiteit van sectoren. Onze klanten vind je in de automobiel, machine- en apparatenbouw, telefonie, verlichting, luchtvaart …"
Pedeo in een notendop
• Jaar van oprichting: 1949
• Vestigingsplaats: Oudenaarde
• Activiteiten: hogedrukgieterij
• Personeel: 70 medewerkers
• Jaarlijkse omzet: circa 11 miljoen euro
Customer intimacy
Die klanten trekken in hun respectievelijke sectoren aan de touwtjes. Als marktleiders wordt dan ook telkens in hun richting gekeken voor innovatie. De hogedrukgieterij helpt dat mee mogelijk te maken door van heel dichtbij mee te denken en dikwijls als co-engineer op te treden. Bij bedrijven van dit kaliber ligt de lat heel hoog. Niet alleen op het vlak van meetrapporten, certificaten en andere administratieve besognes; Pedeo moet via zijn technische expertise klanten sterker maken.
"Totaaloplossing op maat van onze bijzondere behoeften"
"Van ons wordt verwacht dat we met de best mogelijke totaaloplossing komen, wat we met een Engelse term customer intimacy noemen. Om dat waar te maken, moet je je klant heel goed kennen, want het houdt zo veel meer in dan klantvriendelijkheid. Bovendien moet je hele organisatie daarmee gealigneerd zijn. Dat veronderstelt heel veel competentie van je team, maar ook van de partners met wie je samenwerkt", stelt D’Haeyer.
Uitdagingen bij het verspanen

Een van die partners is Germond. De productieafdeling telde hier al verschillende freesmachines van het merk Brother. Bij Pedeo beperken de verspaanactiviteiten zich tot het afwerken of finisseren van de gietstukken. Het gaat dus om licht werk, waarbij snelheid van groot belang is. De technische kenmerken van de Brother-machines sluiten daar goed bij aan.
"Door onze geschiedenis samen weet Germond precies wat we nodig hebben. Typisch voor gietstukken zijn dus de dunne wanden, maar die maken het verspanen aan hoge toerentallen en dito voedingen onmogelijk. De trillingen zouden de onderdelen kunnen vervormen. En misschien nog een grotere uitdaging vormt de klemming. De som van al die elementen leidt tot een heel specifiek eisenpakket", zegt Steven Sansen, process engineer CNC bij Pedeo.
Eerste multitasker
Recent heeft Pedeo geïnvesteerd in zijn eerste freesdraaibank, opnieuw van Brother. De keuze viel op de M200X3, inclusief een geïntegreerde BV7-870-robot voor het automatisch laden en ontladen van de machine.
Deze vijfassige machine biedt het bedrijf nieuwe technische mogelijkheden, met als resultaat dat de eindkwaliteit nog een beetje kan worden opgekrikt. Dat uit zich bijvoorbeeld in een hogere haalbare rondheid, omdat in deze configuratie de klauwen in de machine kunnen worden uitgefreesd. Als speciale optie werd gekozen voor een roterende doorvoer, zodat de hydraulische klemming te allen tijde automatisch kan worden aangestuurd.
Franky Grammens, commercial director bij Germond: "De combinatie van het multitasken met een robot maakt van de machine een totaaloplossing die we samen met de mensen van ADOPT id hebben uitgewerkt op maat van Pedeo. Daarin schuilt onze meerwaarde. Onze verspaanspecialisten hebben bovendien geholpen bij het vinden van de juiste parameters en gereedschappen om af te komen van de lange spanen en de problemen die daarmee gepaard gaan."
De kracht van simulatie
De specialisten van ADOPT id namen de post-processing voor hun rekening, met de integratie van NX - het CAD-CAM-pakket van Siemens - in de Brother-omgeving en volgens de behoeften van Pedeo. Dit resulteerde in een digital twin, waarin rekening is gehouden met de volledige samenstelling van het afgewerkte gietstuk, de opspanning en de volledige kinematica van de machine. Eens je met vijf assen te maken hebt, moet je immers de stap zetten naar offline programmering en vooral simulatie.
Met name de simulatiemogelijkheden binnen NX stemmen Sansen gelukkig. "Vroeger konden we pas beginnen aan de programmering nadat het gietstuk klaar was en we er een klemming voor hadden ontwikkeld. Nu verloopt dat volledig parallel en kunnen we op voorhand fouten detecteren. Een wereld van verschil", weet hij.

Sam Staelens, accountmanager bij ADOPT id, pikt daarop in: "Soms sleutelt men aan de machine het programma nog een beetje bij. Die aanpassingen worden in de volgende simulatie gewoon meegenomen, doordat de correctie in de NC-code zelf gebeurt."
Overigens, om de programmering van de beladingsrobot te vergemakkelijken, heeft Germond bij wijze van service een basisprogramma geschreven met diverse functionaliteiten waarop men bij Pedeo voor elk nieuw onderdeel dat op de nieuwe machine wordt gemaakt, kan terugvallen. Om nog maar eens de waarde van een goed partnership te onderstrepen.