EnergiePremium

Elektriciteit op maat dankzij batterij-opslag van energie

Het batterij-opslagsysteem voor elektriciteit van 30 megawatt, dat Fluence gebouwd heeft voor Gore Street Energy Storage Fund in Porterstown in Ierland
Fluence bouwde voor Gore Street Energy Storage Fund in Porterstown (Ierland) een batterij-opslagsysteem voor elektriciteit van 30 megawatt

Door de opmars van zonne- en windenergie en de elektrificatie in de industrie is er steeds meer behoefte aan grote batterijsystemen die vraag en aanbod van elektriciteit in balans kunnen houden. Deze systemen zullen straks integraal onderdeel uitmaken van de elektriciteitsvoorziening, is de overtuiging van Marek Kubik, managing director van Fluence, wereldmarktleider in energie-opslagproducten en -diensten opgericht door technologieconcern Siemens en het Amerikaanse energiebedrijf AES.

"De prijs van batterijen is in tien jaar tijd met 90% gedaald, waardoor een investering sneller loont"

Elektriciteitsnet in balans

Marek Kubik, managing director van Fluence
Marek Kubik, managing director van Fluence

Fluence levert batterijsystemen voor de opslag van elektriciteit op maat, die zijn opgebouwd uit ‘Fluence Cubes’, kubusvormige modules van 2,5 x 2,5 x 2,5 meter, gecombineerd met systemen voor koeling, besturing en veiligheid. Als original equipment manufacturer (OEM) koopt Fluence de batterijcellen van lithiumijzerfosfaat (LiFEPO4) of nikkelmangaankobalt (NiMnCo) rechtstreeks in bij verschillende Tier 1-fabrikanten. De oplaadbare cellen worden met elkaar verbonden en samengepakt in modules en vervolgens in stellingen ondergebracht. De batterijsystemen kunnen desgewenst met behulp van een omvormer van gelijkspanning naar wisselspanning plus een transformator laagspanning, middenspanning en hoogspanning leveren.

De elektrische wagen als thuisbatterij
8 artikels
Alles over energiestockageOntdek ons digitaal magazine over energiestockage
Lees magazinechevron_right

De toepassingen verschillen. “In de Verenigde Staten is er vaak behoefte om zonne-energie overdag op te slaan om die ’s avonds te kunnen gebruiken. In Europa gaat het er vooral om vraag en aanbod van stroom op het elektriciteitsnet in balans te houden”, verklaart Kubik.

Verder kunnen de batterijsystemen oude noodaggregaten, die op fossiele brandstoffen draaien, vervangen. De batterijsystemen zijn doorgaans in staat 1 à 2 uur stroom te leveren en in de Verenigde Staten soms wel 4 tot 6 uur.
Fluence levert 80% tot 90% van zijn systemen aan energiebedrijven en netbeheerders die stroomuitval door storingen willen voorkomen, of fluctuaties van de spanning of frequentie van de elektriciteit als gevolg van pieken in de vraag willen vermijden. Minder dan 10% van de systemen gaat naar commerciële bedrijven, zoals datacentra en industriële bedrijven. Ze dienen daar als noodstroomvoorziening, helpen de kwaliteit van de stroom op peil te houden of slaan energie op als er weinig vraag naar is en de energieprijzen relatief laag zijn en leveren energie als er veel vraag naar is en de prijzen hoog zijn. 

In juli 2022 heeft het Ierse energiebedrijf ESB een batterijsysteem voor opslag van energie in gebruik genomen in Aghada, vlakbij Cork in Ierland. Dit systeem, met een vermogen van 19 megawatt
In juli 2022 nam het Ierse energiebedrijf ESB een batterijsysteem met een vermogen van 19 megawatt in gebruik

 

Het batterijsysteem voor energie-opslag in Inchicore, behoort samen met die in Aghada tot vijf systemen, waarmee het Ierse energiebedrijf ESB over twee jaar in totaal 300 megawatt aan opslagcapaciteit wil hebben. De verwachting is dat de elektriciteit in Ierland tegen 2030 voor 80% uit groene elektriciteit zal bestaan.
De verwachting is dat de elektriciteit in Ierland tegen 2030 voor 80% uit groene elektriciteit zal bestaan. Energiebedrijf ESB wil in 2024 in totaal 300 megawatt aan opslagcapaciteit hebben

 

Rendabele investering?

Of een investering in een batterijsysteem rendeert, hangt volgens Kubik van de situatie af. “In de Benelux is er veel interesse voor vier-uur-batterijsystemen, omdat je hiermee vraag en aanbod veel gemakkelijker in balans kunt houden dan met een gascentrale. Als je bijvoorbeeld een vraagpiek van vier uur in de avond hebt doordat mensen hun elektrische auto inpluggen, dan kan een batterijsysteem dit opvangen zonder dat er een fossiele energiecentrale hoeft te worden bijgeschakeld.”

Hij legt uit dat een batterijsysteem in 100 milliseconden kan inschakelen en zijn volle vermogen bereiken, terwijl een gasturbine altijd op minimaal 40% van zijn capaciteit moet blijven draaien om vervolgens in enkele minuten te kunnen opschakelen. “Met batterijsystemen hoeven er geen energiecentrales online te blijven, waardoor er meer ruimte ontstaat voor zon- en windenergie en dat bespaart kosten.”

Hij wijst erop dat de prijs van batterijen in tien jaar tijd met 90% is gedaald, zodat een investering daarin sneller loont. “In het Verenigd Koninkrijk bouwden we zo’n zes jaar geleden het eerste batterij-opslagsysteem met een vermogen van 10 megawatt. Nu leveren we systemen met een veel groter vermogen. Die hebben samen met de systemen van andere partijen in het Verenigd Koninkrijk een vermogen van in totaal 1.500 megawatt. Dat geeft wel aan dat er voor al die systemen, waarvoor doorgaans geen subsidies beschikbaar zijn, toch een businesscase is”, legt Kubik uit. 

Het besturingssysteem van Fluence biedt verschillende mogelijkheden voor het beheer en controle van de batterij-opslag. Zo kan ingesteld worden, dat de batterijen niet laden op piekmomenten wanneer de elektriciteitsprijs hoog is
Het besturingssysteem van Fluence biedt verschillende mogelijkheden voor het beheer en controle van de batterij-opslag. Zo kan ingesteld worden dat de batterijen niet laden op piekmomenten wanneer de elektriciteitsprijs hoog is

 

Batterijen als energiebuffer

Kubik voorziet dat batterij-opslag van energie een vast onderdeel van de elektriciteitsvoorziening zal worden. “Voorheen hadden we geen opslag, behalve in de vorm van brandstoffen. Nu schakelen we langzamerhand over op zonne- en windenergie, waarvan het aanbod per seizoen tot op zekere hoogte voorspelbaar is, maar dagelijks varieert. Om goed met dit variabele energie-aanbod te kunnen omgaan, hebben we batterijen nodig”, aldus Kubik.
Ook verschijnen er steeds meer elektrische auto’s, bussen en vrachtauto’s op de weg. Als ’s avonds iedereen zijn auto-accu’s wil opladen, piekt de vraag naar stroom. “Dat kun je opvangen met batterijsystemen die als energiebuffer fungeren.”

Verder willen industriële bedrijven hun processen zoveel mogelijk elektrificeren, zodat ze meer groene energie kunnen inzetten en minder CO2 uitstoten. “Stoom- of gasturbines bijvoorbeeld, die compressoren aandrijven, kun je vervangen door elektromotoren die je gemakkelijk kunt in- en uitschakelen. Hierbij kunnen batterij-opslagsystemen helpen om goed om te gaan met de beperkingen van de stroomvoorziening op basis van zonne- en windenergie en stelt het een bedrijf in staat de CO2-uitstoot sterk te verminderen. In het algemeen geldt dat een investering in een batterijsysteem waarde oplevert door kostenbesparingen elders”, besluit Kubik. 

Het Fluence IQ Digital Platform helpt de waarde van zonne-, wind- en energieopslag te maximaliseren, ook voor systemen van andere partijen

Het Fluence IQ Digital Platform helpt de waarde van zonne-, wind- en energieopslag te maximaliseren, ook voor systemen van andere partijen

 

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Erik te Roller

Meer weten over

ALUMINIUM 2024Save the date en koop een ticket voor ALUMINIUM – het platform voor de industrie!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Ammonia as key enabler of the energy transition

Shifting to renewable energies requires a fundamental change in the energy and chemical industries. batteries will play a key role in short term storage, while chemical vectors will be essential for seasonal storage and distribution. the chemical ...

Hou batterijen in optimale conditie

Als we de batterij beschouwen als het 'hart' van de elektrische autosystemen en we weten dat hedendaagse voertuigen meer dan ooit afhangen van elektronica, komt snel het besef dat de batterij steeds in optimale conditie moet zijn. daarom is het nodig om professionele apparatuur te gebruiken bij het testen, laden en vervangen van de batterij. wij helpen u door het kluwen van accutesters, 'memory savers', diagnoseapparatuur en laders.

Batterij essentieel onderdeel van automotive elektronica

De eerste voertuigen met start-stopsystemen betreden nu volop de aftermarket, terwijl oem's momenteel al de vierde generatie van dergelijke systemen monteren. in de eerste montage zitten er in een voertuig met start-stopsysteem andere batterijen, aangezien conventionele exemplaren moeilijk het voortdurende heropstarten aankunnen. voor welke automotive batterijen die cyclische belasting evenwel geen probleem vormt, kunt u lezen in dit artikel.

Vitens optimizes energy consumption of critical pumps

As a company that places global responsibility at the heart of its long-term vision, vitens is committed to creating a sustainable water ecosystem by 2030. to this end, vitens is investing in innovative solutions, using data smartly to improve its operational performance.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine