Optimale droging laat sneller werken toe
We staan er niet altijd bij stil maar in een standaard nieuwbouwwoning bevinden zich liters vocht: uit onderzoek blijkt dat al snel om 3.000 à 5.000 liter te gaan. Professionele bouwdrogers zullen dit vocht snel en efficiënt verminderen, zodat u sneller en beter uw taken kunt uitvoeren. De optimale combinatie met verwarming en/of ventilator versnelt dit proces nog.

Waarom drogen?
Vocht in een woning zal ooit op natuurlijke wijze opdrogen, maar dat proces verloopt langzaam. Zeker vanaf de herfst is het in ons vochtige klimaat tergend lang wachten voor dat gebeurt. Die tijd hebben we helaas niet, want het moet vandaag meer dan ooit vooruitgaan op de werf. Er zijn bovendien meerdere taken in het bouwproces die beter onder droge omstandigheden kunnen plaatsvinden, zoals onder meer:
- chapewerken,
- schilder- en behangwerken,
- plaatsen van gipskartonplaten.
Mochten we dit soort taken onder te vochtige omstandigheden doen, dan is er een risico op slechte chapekwaliteit, kromtrekkende vloeren of gipskartonplaten, verfproblemen of snel loslatend behangpapier. De inzet van een bouwdroger is een optimale manier om oppervlaktes en bouwmaterialen te ontvochtigen zodat ze snel en kwalitatief kunnen worden bewerkt.

Hoeveel drogen?
Om te bepalen welk toestel u nodig heeft, is er in principe geen 'rocket science' vereist. In theorie spelen er weliswaar heel wat factoren mee die de ontvochtigingstijd bepalen: de temperatuur, de luchtvochtigheid, het volume van de ruimte, hoeveel personen er in de ruimte aan het werk zijn, hoe vaak de deuren en ramen open- en dichtgaan, en noem maar op. Omdat er geen kat is die tijd heeft om al deze factoren op te meten, laat staan in te voeren in een of andere onlineconfigurator om de ideale bouwdroger te bepalen, wordt dat ook niet gedaan. Als veel makkelijker alternatief wordt er in de praktijk gewoon in functie van het te behandelen volume een geschikte oplossing gekozen. Fabrikanten bieden drogers aan met meerdere capaciteiten: wie een standaard woning moet drogen kan dan beroep doen op het kleine model, is het een grotere villa of andere woning dan kan eenvoudig overgeschakeld worden op een toestel met meer vermogen. De fabrikanten en verhuurders staan u graag bij in deze keuze.
Voor u start met drogen is het aangewezen om altijd bij te verwarmen
Ideale verwerkingstemperatuur
Een droger op zich is een goed idee, maar soms moeten de omstandigheden een duwtje in de rug krijgen. Bouwmaterialen bezitten altijd een ideale verwerkingstemperatuur, met zowel een maximum- als minimumwaarde. Voor materialen als pleister ligt het minimum bijvoorbeeld vaak rond 6 °C. Als je onder die temperatuur duikt – wat in de winter wel vaker voorkomt – dan heeft een bouwdroger op zich weinig zin, want het vocht kan minder goed onttrokken worden aan dit materiaal bij deze temperaturen.

Bijverwarmen aangewezen
Daarom is het nodig om altijd bij te verwarmen voor u start met drogen. In principe wordt daarvoor een minimum van 10 °C als vuistregel gebruikt. Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht, dus in principe kan het weinig kwaad om zelfs nog ietsje hoger te verwarmen.
Gebruikt u ontvochtigers effectief in combinatie met kachels, dan is ook de plaatsing van de kachel ten opzichte van de ontvochtiger van belang. Té dicht is niet aan te raden, anders zal de droger rechtstreeks de warme lucht van de kachel opzuigen. Anderzijds is het wel belangrijk dat de kachel net wel de droge lucht van de bouwdroger aanzuigt. Zo wordt de droge lucht van de bouwdroger extra opgewarmd door de kachel en krijgt men als resultaat warme, droge lucht. Als we weten dat warme lucht altijd zal stijgen en vervolgens koude lucht zal dalen, dan zullen de bovenste verdiepingen ook beter gedroogd worden, zoals afgebeeld hieronder.

Meerdere types verwarmingen
Weet ook dat er meerdere types verwarmingen bestaan, die ook in meer of mindere mate vocht vrijgeven. Olie- en gasgestookte kachels geven vrij veel vocht af: bij verbranding van 1 liter gas komt er bijvoorbeeld 0,78 liter water vrij.
Elektrische uitvoeringen hebben dat probleem minder en stoten bovendien geen verbrandingsgassen uit die ongezond zijn voor medewerkers en tot verkleuringen van stucwerk kunnen leiden. Sommige fabrikanten geven ook aan dat de warmteopbouw bij elektrische kachels geleidelijker verloopt, wat het risico op krimpscheuren vermijdt.
Daar staat natuurlijk tegenover dat er niet altijd elektriciteit beschikbaar is op de werf. In dat geval kan men overschakelen op mazout en het toestel eventueel buiten de woning laten draaien. Met flexibele slangen kan de warme lucht dan naar binnen gebracht worden. Let wel dat er hierbij ramen en/of deuren moeten opengezet worden om de slangen naar binnen toe te leiden waarbij er altijd energie verloren zal gaan, omdat er zo natuurlijk ook koude lucht van buiten naar binnen komt.
Een heteluchtkanon kan ook binnen de ruimte worden geplaatst met een tijdelijke schoorsteen, die de rookgassen naar buiten afvoert. De verwarmingstoestellen kunnen worden uitgerust met een thermostaat, wat in deze dure energietijden zeker geen overbodige luxe is.
Let er in elk geval op dat u een modern verwarmingstoestel huurt dat betrouwbaar en energiezuinig is en dat de verhuurder u voorziet van alle benodigde toebehoren, zoals luchtkanalen en brandstoftanks.

Niet overdrogen
Kan je té veel drogen? Ja, helaas. En het komt veel meer voor dan we denken. Iedereen heeft wel al situaties gezien op werven waar meerdere drogers naast elkaar staan te werken, om het "wat sneller vooruit te laten gaan". Een zekere capaciteit is inderdaad positief voor het droogproces, maar trop is te veel. Te veel droogcapaciteit is om twee redenen zonde: ten eerste is het 'overkill', want een verdubbeling van het aantal drogers betekent niet per definitie een halvering van de resulterende droogtijd. Een tweede reden is dat er een risico is op té droge lucht. Dat vergroot net de kans op krimpscheuren. Kwalitatieve toestellen zullen evenwel een luchtvochtigheid van niet lager dan 35–40% leveren (wat vergelijkbaar is met een warme zomerse dag), een vochtpercentage dat nooit krimpscheuren zal veroorzaken.

Ventilatoren de oplossing
Moet het bouwproces toch wat sneller gaan, overweeg dan eerst om een ventilator in te zetten, zodat de vochtige lucht goed aangetrokken wordt vanuit alle hoeken van het gebouw. Dat werkt bovendien eveneens in de andere richting, want ook de droge lucht wordt mooi gelijkmatig verdeeld in het gebouw, waardoor je een egale droging verkrijgt. Een bijkomend pluspunt van de ventilator is dat de verdamping van het bouwvocht stukken sneller zal verlopen door de hoge luchtverplaatsing. Het rendement van de bouwdroger kan volgens fabrikanten met 40% toenemen dankzij de inzet van een ventilator. Het is wel zeer belangrijk om de ventilator steeds langs het te drogen oppervlak te laten blazen en nooit er rechtstreeks op.
Dankzij de inzet van een ventilator kan het rendement van de bouwdroger met 40% toenemen
Ook hier is een optimale keuze van de capaciteit niet zo moeilijk. De kleinste uitvoeringen beschikken over een luchtopbrengst vanaf 1.500 m3 per uur, voor grote gebouwen kan makkelijk tot enkele tienduizenden m3 per uur gegaan worden. Ze kunnen ook aangesloten worden op luchtslangen, zodat ook moeilijk bereikbare ruimtes toch voldoende aan- en afvoer verkrijgen.

Absorptiedrogers
We vermelden ook nog graag de adsorptiedrogers, die vooral ingezet worden in ruimten waar lage temperaturen heersen of waar extreem lage luchtvochtigheden vereist worden.
Met dank aan Andrews Sykes, Dryfast en Euro Rent
Mobiele elektrische verwarmingsketel
Een mobiele elektrische verwarmingsketel zal vooral voor cv-installateurs als muziek in de oren klinken, want zij kunnen dit type toestel zeer breed inzetten:
• tijdelijke noodinstallatie bij storing, onderhoud of renovatie van cv-installatie,
• levering van warmte daar waar warmte-afdracht via water noodzakelijk is,
• versnelde gecontroleerde droging van dekvloeren ter bevordering van het eerder kunnen leggen van tegels,
• verwarming van gebouwen.
Sommige toestellen beschikken over een instelbare thermostaat die een geleidelijke stijging van de temperatuur toelaat, wat ook voor andere bouwtaken essentieel kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij een dekvloer van zandcement of anhydriet moet drogen. Het gebruik van dit toestel is bovendien inpandig mogelijk, omdat er geen uitlaatgassen gegenereerd worden. Het grote voordeel van de inzet van dit toestel is uiteraard de sterke reductie van tijdsdruk op bouwplaatsen om deadlines te halen.