HobbyvervenPremium

SCHILDERSTERMEN UITGELEGD

Schilderstermen

Bindmiddel

Bindmiddel is het duurste component van verf. Verven met meer bindmiddel zijn meestal kwalitatiever, maar ook duurder. Glanzende verven bevatten meer bindmiddel dan matte. Aan het oppervlak van glanzende verven zit namelijk meer bindmiddel, waardoor dat gladder is. Hierdoor is de verf sterker en beter reinigbaar.

Hoe matter de verf, hoe meer pigment en hoe minder bindmiddel de verf bevat. De oppervlakte is poreuzer, omdat de pigmenten niet helemaal omhuld zijn door bindmiddel (en er hier en daar ook wat lucht tussen zit), wat de verf dus minder goed onderhoudbaar maakt. Verf met veel pigment en weinig bindmiddel heeft wel een hogere dekkracht. De eerste laag dekt meteen goed, maar de tweede laag egaal aanbrengen is minder evident. Door de poreuze oppervlaktestructuur van de eerste laag wordt de verwerking van de volgende laag een stuk moeilijker. De verf droogt te snel en je krijgt zichtbare strepen en overlappingen in je schilderwerk.

Fixeren

Fixeren doe je om verpoedering en onvaste lagen vast te zetten. Vooraleer over te gaan tot fixeren, maak je de ondergrond vrij van vervuiling. Breng het fixeermiddel rijkelijk aan tot er een verzadiging van de ondergrond optreedt. Dat wil zeggen dat je bij het aanbrengen duidelijk ziet dat de ondergrond geen fixeermiddel meer opzuigt, dus dat de ondergrond verzadigd is. Er zijn hiervoor fixeermiddelen in gel en in waterige, vloeibare vorm beschikbaar.

Isoleren

Isoleren doe je om doorbloedingen en glansverschillen te voorkomen en het helpt ook om vocht in watergevoelige ondergronden tegen te houden. Het beschermt bijvoorbeeld tegen roet- of houtdoorbloeding en vochtvlekken of sluit een watergevoelige ondergrond af.

KITTEN

ACRYLAATKITTEN

  • Overschilderbaarheid: uitstekend
  • Binnen/buiten: meestal binnen, sommige types buiten
  • Elasticiteit: beperkt elastisch, krimp na droging
  • Verwerkbaarheid: zeer goed
  • Toepassing: opvullen van voegen en spleten tussen muur en plint, muur en plafond, muur en raamwerk en tussen muur en deurkozijn

MS-polymeerkitten

  • Overschilderbaarheid: goed
  • Binnen/buiten: binnen en buiten
  • Elasticiteit: sterk elastisch, krimpt niet
  • Verwerkbaarheid: goed
  • Toepassing: opkitten van beglazing, barsten in gevels, opvullen van voegen en spleten tussen: muur en plint, muur en raamwerk en tussen muur en deurkozijn

SILICONE

  • Overschilderbaarheid: niet overschilderbaar, maar verkrijgbaar in veel kleuren
  • Binnen/buiten: binnen en buiten
  • Elasticiteit: sterk elastisch, krimpt niet
  • Verwerkbaarheid: matig
  • Toepassing: opkitten van beglazing, opkitten van sanitair

Plamuurmiddel

Een (plamuur)middel kan in kleine laagdiktes (enkele milimeters en uit te plamuren tot 0 mm) worden aangebracht. Het wordt gebruikt voor het uitvlakken van kleine oneffenheden en het gladmaken van de ondergrond. Voor plamuren worden meestal kant-en-klare pasta’s gebruikt. Een plamuur is fijner dan een vulmiddel en niet geschikt voor grote laagdiktes.

Schuren

Schuren is een van de belangrijkste voorbehandelingsbewerkingen die je dient uit te voeren. Schuren heeft verschillende functies:

  • het verwijderen van slechte verflagen, verweerd hout, roest … Gebruik hiervoor grof schuurpapier of andere schuurmiddelen, zoals schuurborstels, schrapers of ontroestingsmessen;
  • het vlak maken van de ondergrond (oneffenheden, plamuur …). Dat doe je met middelmatig tot fijn schuurpapier;
  • het verzekeren van de aanhechting van de volgende laag door de bestaande verflagen op te ruwen. Gebruik in dit geval fijn schuurpapier of een schuurspons.

Vergeling

Solventgedragen verven op alkydbasis in lichte kleuren zijn gevoelig voor vergeling als er weinig daglicht bij kan (in donkere ruimtes) of door warmte (bijvoorbeeld op radiatoren).

Vulmiddel

Een vulmiddel wordt gebruikt om putjes, gaten en barsten in het pleisterwerk te vullen. Vulmiddelen kunnen worden aangebracht in grote laagdiktes (tot 5 cm). Vullen gebeurt in de praktijk meestal met vulmiddelen op poederbasis. Deze vulmiddelen drogen niet alleen snel uit via de ondergrond en de lucht, maar ook in de kern. Als het product droog is aan de oppervlakte, is het dat ook in de massa. Dat maakt ze erg geschikt om aan te brengen in grote laagdiktes. Poeders worden op de werf gebruiksklaar gemaakt door ze met schoon en koud water te mengen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain

Meer weten over

ALUMINIUM 2024Save the date en koop een ticket voor ALUMINIUM – het platform voor de industrie!Meer infochevron_right
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine