Aanbod snijgereedschap sterk afhankelijk van doelgroep
Ook presentatie varieert sterk
Het aanbod aan snijgereedschap is zeer gevarieerd. Stel uw assortiment daarom zeker af op uw doelgroep. In de DIY-zaak plaatst u het bij de bijbehorende machines, in de professionele bouwhandel brengt u een overzicht van alle gereedschap in een rek of kast. Opdat uw klant het bos door de bomen blijft zien, voorzien de producenten in POS-materiaal en presentatiesystemen, -kasten en -displays, die ze indien gewenst samen met u optimaal vullen volgens een schappenplan.
BOREN

Hout- en metaalboren
Zowel voor hout als metaal gebruiken DIY’ers meestal standaard-HSS-boren. Ofwel is deze boor gewalst (HSS-R), ofwel is ze geslepen uit een volle staaf (HSS-G). In dat laatste geval is de boor nog scherper en gaat ze ietwat langer mee. Als vakhandel moet u meer speciale boren aanbieden, aangezien professionals steeds vaker verschillende bouwstoffen verwerken. De vakman boort ook heel vaak met titaanboren in metaal, omdat die heel scherp blijven en heel lang meegaan. Of met de nog betere HSS-Cobaltboren, vandaag ook meer gevraagd door DIY’ers. Om in steen en beton te boren, koopt uw klant doorgaans SDS-Plus- of SDS-Max-boren. Trappenboren zijn speciaal ontwikkeld om gaten met een grote diameter te maken in dun plaatmateriaal, zoals kunststof, polyester, staal en rvs.
Enkele veelvoorkomende diameters
Houtboren dient u vooral aan te bieden in enkele standaarddiameters, bijvoorbeeld van 3 tot 40 mm voor de speedboren en van 3 tot 30 mm voor de spiraalboren, zowel voor de professional als de DIY’er. Metaalboren komen in heel veel diameters voor, van 0,1 tot wel 100 mm, maar de meest gebruikte gaan tot 13 mm. SDS-Plus-boren komen voor in de maten 3-4 tot 32 mm (meest courante zijn 6, 8, 10 en 12 mm). SDS-Max-boren gaan dan weer van 8-12 tot 50-52 mm.
ZAAGBLADEN
Volgens type materiaal
Er zijn zowel universele zaagbladen als bladen om een specifieke bouwstof mee te verzagen. Volgens de toepassing bestaan de bladen uit verschillende materialen en vertonen hun tanden een andere geometrie.
Volgens type machine
Ook kunnen we de bladen vaak onderscheiden volgens het toestel waarvoor ze geschikt zijn: cirkelzaagmachines, stationaire zaagmachines, decoupeer- en reciprozagen … Voor haakse slijpers worden meestal doorslijpschijven gebruikt (bakeliet of diamant) en afbraamschijven.
Enkele veelvoorkomende types schijven

Op een haakse slijper gebruiken doe-het-zelvers heel vaak een blad van 115 mm. Professionals gaan eerder voor 125, 150, 180 en 230 mm, omdat deze langer meegaan. Vaklui in de industrie kiezen tegenwoordig wel vaak voor 180 in plaats van 230 mm, zodat ze met een lichtere machine kunnen werken.
Doorslijpschijven in bakeliet zijn er in verschillende diktes. Met bakelietschijven van 1,0 mm (0,8 mm voor profs) dik verzaagt uw klant inox. Klassieke metaalschijven hebben een dikte van bijvoorbeeld 3,0-3,2 mm. Afbraamschijven, om mee te schuren, zijn bijvoorbeeld 6,0-6,4 mm dik.
Op decoupeer- en reciprozagen komen vaak harde bladen met mogelijk diamant, om bijvoorbeeld door hout met nagels te raken. Bij dit type zaagbladen is vooral de lengte belangrijk. Doe-het-zelvers zoeken meestal decoupeerzaagbladen met een diepte van 60-65 mm. Professionals kiezen eerder een zaagdiepte van 140 mm.
TAPPEN EN SNIJKUSSENS
Standaardtappen of -snijkussens zijn vervaardigd uit HSS- of HSS-G-staal, maar daarnaast zijn er zeker ook kussens en tappen in HSS-Cobalt, hardmetaal, met een coating of genitreerd.
FREZEN
2-3-, 4-, 6-snijders worden zelden door de doe-het-zelver gebruikt, maar wel vaak door de professional. Waar de vakman en DIY’er alsmaar vaker naar vragen, zijn volhardmetalen frezen in allerlei vormen, met een schacht van 6 mm. Verder bestaan er ook frezen met een schacht van 8 mm, vooral voor professionals. Ze worden gebruikt in slijpmachines met een hoog toerental. Er duiken ook sets op voor de handel, met hardmetalen stiftfrezen voor de fijnbewerking in de gangbaarste vormen en afmetingen. De breukvaste kunststof box beschermt de gereedschappen tegen vervuiling en beschadiging.
Verschillende types volgens toepassing

Frezen kunnen we onder meer onderscheiden volgens hun toepassing: voor het frezen van voegen, groeven, tegels, messing, meubeldeuren, panelen, V-groeven, sponningen, om af te ronden of af te schuinen, gleuven en profielen aan te brengen … Met slijpkoppen freest men beton en harde steensoorten, baksteen en abrasieve steensoorten en non-ferromaterialen. Kopieerstiftfrezen zijn dan weer geschikt om ophogingen zoals lasnaden te egaliseren. Ze worden speciaal gebruikt bij het repareren van snij- en stansmessen in de gereedschappen- en matrijzenbouw.
VERZINKERS
Ook dit gereedschap bestaat zowel in HSS als HSS-Cobalt, volhardmetaal en werktuigstaal. Verzinkers met een cilindrische of conische schacht en een tophoek van 60 of 90 graden zijn veelgevraagd, zowel bij doe-het-zelvers als professionals. De verschillende kegelverzinkboren maken het schuinkanten en verzinken en het ontbramen van verschillende materialen in de industriële omgeving mogelijk.
ENKELE INNOVATIES
Nieuwe producten
Een gesproken fabrikant bracht recent een nieuwe trappenboor op de markt, gecoat met TiAlN (50% titaan, 50% aluminium en nitride). Daardoor bereikt de boor volgens de producent een hoge snijsnelheid, want zeer temperatuurbestendig, en gaat ze extra lang mee. Een ander merk lanceerde handschuurblokken om hoeken, randen, kleine oppervlakken en moeilijk bereikbare plekken van tegels enzovoort te bewerken.

Spaangeleideklok voor op frees
Tijdens het frezen verzamelen er zich heel wat spanen en stof op het werkstuk, waardoor het gereedschap mogelijk sneller verslijt. Daarom ontwikkelde een bedrijf een spaangeleideklok, die uw klant op de frees moet monteren. Door die klok ontstaat er een sterke luchtverplaatsing tijdens het frezen, die het stof en de spanen uit de sponningen en groeven omhoogblaast, het afzuigsysteem in.
Meer renderende freesvertanding

Een andere producent ontwikkelde dan weer een nieuwe, materiaalspecifieke vertanding voor zijn stiftfrezen. Volgens hem verhoogt de tandgeometrie het spaningsrendement op bepaalde metalen tot 100%.
Werken op kwaliteit
Een fabrikant slijpt zijn gereedschap vakkundig en bewust traag, om zeker tot nauwkeurig materieel te komen, met een zo lang mogelijke levensduur. Ook nadat gereedschap gebruikt is, kan de producent het opnieuw slijpen, zodat de gebruiker steeds over kwalitatief materieel beschikt.
Ook andere zaken kunnen een kwaliteitsverschil opleveren, zoals de geometrie van de koppeling van een SDS-Plus- en SDS-Max-boor.
De wijze waarop de boorpunt geslepen is, bepaalt dan weer hoe makkelijk men een boor kan centreren, net als de boorsnelheid. Die laatste hangt ook af van de geometrie van de spiraal: hoe meer die de stofafzuiging bevordert, hoe sneller uw klant kan boren.
STEL AANBOD SAMEN VOLGENS DOELGROEP
Doe-het-zelfzaak
Een DIY’er heeft vooral een goed aanbod in HSS-, HSS-G- en HSS-Cobaltboren nodig, in standaardmaten, naast een beperkter assortiment van het andere snijgereedschap. Voeg daar universele zaagbladen aan toe, net als bladen voor tegels en één voor beton of harde steensoorten. Bied ook

onder meer te onderscheiden volgens hun toepassing
nkele producten met diamant aan, bijvoorbeeld drie diamantschijven.
Professionele bouwhandel
Richt u zich eerder tot professionals, dan moet u het DIY-aanbod stevig uitbreiden, met boren met een grotere werklengte en meer diameters, maar meer verschillende tappen, snijkussens, trappenboren en verzinkers, samen met gatzagen/kernboren. Hetzelfde geldt voor de zaagbladen: ook hier biedt u meer verschillende types. Neem ook meer diamantsnijgereedschap in uw aanbod op.
PRESENTATIE
In de doe-het-zelfzaak zet u snijgereedschap het best zo dicht mogelijk bij de bijbehorende machines, zodat uw klant dit toebehoren met een grote marge makkelijk vindt en dus veel koopt. In de vakhandel brengt u een overzicht van het gereedschap in een rek/kast en stockeert u de voorraad in een ladekast.
Overzichtelijk
Het is cruciaal dat uw klant door het bos de bomen blijft zien. Fabrikanten helpen daarbij onder meer door snijgereedschap en verpakkingen een kleurencode mee te geven. Zo weet de klant snel voor welke toepassing het gereedschap geschikt is, welk materiaal hij ermee kan verwerken …
Wat ook het overzicht helpt bewaren, is het POS-materiaal van de fabrikant. Een producent brengt bovendien QR-codes aan op zijn kasten, waarmee de klant informatie op maat krijgt op zijn smartphone. Daarnaast moet uw personeel uw klanten goed wegwijs kunnen maken in het aanbod, want dat is zeer gevarieerd.


Plaatsbesparend
Meerdere fabrikanten bieden bovendien overzichtelijke presentatiesystemen, -kasten en -displays, al dan niet af te sluiten. Mogelijk kunt u de producten daarin deels achter elkaar hangen. Zo biedt u een maximum aan artikelen op één m². Indien gewenst, tekent de fabrikant een schappenplan op maat uit.
Andere verpakking DIY-professional
Een DIY-verpakking vertoont mogelijk meer foto’s, die voor professionals ziet er vaak technischer uit. Mogelijk bevat een verpakking door doe-het-zelvers ook minder eenheden van het product, in vergelijking met die voor de vakman. Zo drukt de fabrikant de prijs voor de niet-professionele klusjesman of -vrouw.
Met dank aan: Bosch, Carat, De Arend, Garnotec, Klingspor, Metabo, Pferd-Ruggeberg, Prof Praxis, SVB