Wendbaar in alle veiligheid en maximaal overzicht bij transport
Waarom de zijlader meer is dan een alternatief voor de heftruck
Bij het (interne) transport van goederen wordt meestal een vorkheftruck gekozen. Maar als het gaat om lange stukken, zoals balken of profielen, dan voelt diezelfde vorkheftruck contra-intuïtief: de stukken liggen dwars op het toestel en zorgen voor hoofdbrekens. Dan werk je beter met een zijlader, maar de zijlader heeft daarnaast nog andere kenmerken en troeven.

Lange geschiedenis
De zijlader is al langer geen noviteit meer. Ze bestaan eigenlijk al sinds de 19e eeuw, voor toepassingen op scheepswerven, de staalindustrie en de houtsector. Later werden de machines steeds meer op maat van de klant of sector ontwikkeld. In 1965 was er de eerste tweewegzijlader, in 1990 zag de eerste meerwegzijlader het levenslicht. Vandaag is er een uitgebreid assortiment aan zijladers, op maat van ieders wensen en noden.
Types
Welk type zijlader nodig is, wordt in grote mate bepaald door het gewicht van de last – met hefcapaciteiten die gaan van 2,5 tot 50 ton – en of de zijlader gebruikt wordt voor indoor- of outdoortoepassingen.
Aandrijving
Zijladers werken met ofwel een elektrische aandrijving, ofwel thermisch, op diesel of LPG. Bij exclusief indoorgebruik is de keuze voor een zijlader op brandstof te mijden vanwege de emissies - hoewel die zijladers een grotere hefcapaciteit hebben. Ook zijladers moeten namelijk voldoen aan de emissienormen. Vandaag is dat Stage V, wat inhoudt dat dieselmotoren overgeschakeld zijn naar commonrail motoren, die zorgen voor een efficiëntere verbranding, en dus minder uitstoot.

Opbouw
Een zijlader is vrij specifiek opgebouwd, met enkele aspecten die duidelijk zijn ontwikkeld voor zijn toepassingen. Zo lijkt het vreemd dat twee wielassen geen verdere opbouw hebben. Maar je ziet meteen de bedoeling bij de belading van de zijlader; de last komt op die twee assen en ligt zo uitermate stabiel op de machine. Ontwerpers wilden niet raken aan die stabiliteit en ontwierpen het hefmechanisme dan ook zodanig dat het uitschuift om een last te kunnen behandelen.
Hefmechanisme
Hoewel er zeker nog modellen met hefkettingen bestaan, heffen de meeste modellen tegenwoordig hydraulisch. Dat zorgt namelijk voor een krachtige doch gevoelige en dus nauwkeurige bediening. Bovendien scheelt het kettingvrij werken in onderhoud of herstellingen; hydraulische leidingen zijn vrij robuust en onderhoudsvrij.
Opties
Afhankelijk van het model kun je een kantelend vorkenbord of kantelende mast hebben voor een stabielere behandeling. Verder heeft de zijlader een logische opbouw met een cabine met ROPS/FOPS en met een 360° zicht, voor een maximaal overzicht. Andere opties: een extra grote cabine, open of gesloten, verwarming, audio … alsook camera- en personendetectiesystemen.

Overal inzetbaar
Bij zijladers ligt de last in de lengterichting op de machine die deze langszij behandelt en vervoert. De lange last geniet van een grote stabiliteit tijdens het transport, gezien die op het (brede) chassis van de machine rust. Sommige modellen hebben ook een chassis dat zich automatisch nivelleert, zodat de basis van de machine ook op ongelijke ondergronden steeds waterpas staat.
Daarnaast is een zijlader uitermate wendbaar. Tal van modellen zijn zo uitgerust, dat ze indien nodig hun wielen 90° of meer kunnen draaien, waardoor ze verschillende rijrichtingen kunnen rijden en ze hun lading dus zowat overal veilig naartoe kunnen brengen. De draaicirkel van de machine is klein - voornamelijk bepaald door de lengte van de last.
Plaatsbesparing
Om met een conventionele heftruck een last uit een schap te halen of een last op een schap te plaatsen, moet de bestuurder dat rek kops benaderen. Daarbij moet het gangpad breed genoeg zijn om die heftruck de nodige beweegruimte te geven.
Met een zijlader, daarentegen, hoeft de bestuurder niet te manoeuvreren omdat die de schappen in een magazijn zijlings kan benaderen. In een gangpad hoeft die enkel heen en weer te rijden. Het gangpad hoeft niet veel breder dan de zijlader zelf te zijn – en smallere gangpaden in een magazijn leveren heel wat ruimtewinst op. Die gewonnen ruimte laat zich gebruiken voor meer opslag of extra productiecapaciteit. Ook tijdens het transport zelf vereist de zijlader minder plaats dan een conventionele heftruck. Lasten met een lengte van 3 m zijn al haast niet meer mogelijk met de traditionele heftruck, tenzij je je poorten en gangpaden breder maakt - en dus productie- of opslagruimte opoffert.

De prijs van een zijlader
Afhankelijk van het type kan de investering in een zijlader wel groter zijn dan bij een conventionele heftruck. Maar daarbij moet je steeds het grotere plaatje voor ogen houden: je rijdt veiliger rond met lange lasten waardoor de kans op schade aan goederen, de omgeving of het toestel zelf drastisch daalt, en die lasten kun je sneller vervoeren. Je bespaart ook op mogelijke verbouwingskosten omdat je poorten of doorgangen niet moet verbreden. Bovendien is er de plaatsbesparing, die je om kunt zetten in ofwel meer opslag op dezelfde ruimte ofwel de uitbreiding van de productieruimte (en dus een hogere omzet). Door hun polyvalentie kun je zijladers ook in meerdere toepassingen inzetten, waardoor de eventuele investering in een tweede toestel niet meer nodig is.
Besturing
De besturing van een zijlader heb je vrij snel onder de knie. In een tweewegzijlader sta of zit je in de rijrichting en bedien je de vorken langs de zijkant.
Bij de multidirectionele zijlader zit of sta je wel vaak in de richting van de vorken, waardoor je bijgevolg zijwaarts rijdt. Dat vormt echter geen hindernis aangezien je hier ook de rijrichting kunt kiezen. Bovendien kun je er ook mee in krab rijden. Zo is de machine geschikt om gebruikt te worden in ‘block-stacking’ toepassingen.
Meer dan alternatief
Ondanks alle troeven die de zijlader in huis heeft, blijft het bizar dat het concept nog steeds vrij onbekend blijft en lijkt het gros van het doelpubliek de zijladers niet te kennen. Als bedrijven de zijlader al kennen, dan staat die ook geboekt als ‘alternatief voor’ de heftruck. Bijgevolg staat die op de lijst van mogelijke investeringen lang niet even hoog als de heftruck.
Verkeerde perceptie
Daarnaast heeft men vaak een verkeerd beeld van de zijlader: ook bij gemengde cargo (zowel lange ladingen als gepallettiseerde goederen) heb je wel degelijk baat bij een zijlader. Tal van modellen combineren immers de functies van heftruck en zijlader in één toestel.