Oliën & smeermiddelenPremium

GAS-TO-LIQUID (GTL) VAN SHELL:
BASISOLIE VOOR VELE TOEPASSINGEN

Shell is een belangrijke smeerolieproducent die haar eigen basisolie ontwikkelt en produceert. Met wereldwijd drie speciale onderzoekscentra op het gebied van smeermiddelen werkt het bedrijf continu aan verdere ontwikkeling om producten nog beter af te stemmen op de eisen en wensen van de eindgebruiker. Dat de smeeroliespecialist hierbij niet over één nacht ijs gaat, blijkt onder meer uit een ontwikkeling die in totaal 35 jaar in beslag nam en leidde tot de zogenaamde gas-to-liquids (GTL) oliën en brandstoffen. Een olie die als basis dient voor diverse producten waaronder de transformatorolie Diala S4 ZX-I. De prestaties van deze olie, in vergelijking met alternatieven, liegen er niet om.

SITUERING

GTL-olie is een product dat wordt geproduceerd uit gas; in dit geval methaan (aardgas). Dit methaan wordt in drie stappen omgezet naar een GTL-basisolie. In de eerste stap reageert het natuurlijke gas met zuurstof tot synthese gas; dit gas wordt in de tweede stap via een Fischer-Trops proces omgezet naar vloeibare wasachtige koolwaterstoffen. In de laatste stap worden deze producten in een kraakproces (hydrocracking) opgewaardeerd naar verschillende producten waaronder transportbrandstoffen, basisoliën en grondstoffen voor de chemische industrie.

TRANSFORMATOROLIE

De basisoliën zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld naar nieuwe producten, waarvan de transformatorolie Shell Diala S4 ZX-I als eerste op de markt is geïntroduceerd.

Gestelde eisen

Om de relevantie van de unieke eigenschappen van GTL-oliën te begrijpen is het goed om te weten welke eisen aan een transformatorolie worden gesteld. Transformatorolie vervult namelijk verschillende functies. Ten eerste isoleert hij samen met een papieren medium de koperen wikkelingen van de transformator en daarnaast speelt hij een belangrijke rol in de koeling van de wikkelingen. Omdat de transformatoren zelf vele tientallen jaren meegaan, is het belangrijk dat de betreffende transformatorolie eveneens een lange levensduur heeft om de onderhoudskosten te beperken. Daarnaast mag de olie de kwaliteit van het papier niet aantasten en moet bovendien over uitstekende isolerende en koelende eigenschappen beschikken.

Voordelen

De nieuwe GTL-oliën voldoen op alle vlakken aan de eisen die een transformator aan zijn olie stelt:

  • de GTL-basisolie is vrij van zwavel waarmee de risico's van kopercorrosie zijn geminimaliseerd;
  • door de hoge weerstand tegen oxidatie en geringe neiging tot zuurvorming wordt veroudering/degradatie van de olie tegengegaan. Dit betekent dat de olie een langere levensduur heeft dan voorgaande generaties (transformator/motor/turbine) oliën;
  • de GTL-olie heeft een hoog vlampunt en geringe neiging tot verdamping, waardoor de olie beter inzetbaar is in geval van hogere werktemperaturen;
  • door het unieke productieproces is een consistente kwaliteit van een stabiele chemische samenstelling verkregen en is deze kwaliteit wereldwijd beschikbaar.

Gebaseerd op de basiseigenschappen van de GTL-oliën kent de specifieke transformatorvariant Shell Diala S4 ZX-I nog meer belangrijke voordelen:

  • het is het een pure GTL basisolie met 0,2% antioxidant. Er zijn dus géén PCB's, DBDS of andere additieven toegevoegd;
  • Shell Diala S4 ZX-I voldoet aan IEC 60296:Ed 4 2012 (specificaties en testmethoden voor ongebruikte minerale isolerende oliën) en overtreffen deze norm;
  • de viscositeittoename bij lage temperaturen is gering (ca. tweemaal gunstiger t.o.v. standaard minerale transformatorolie bij -30 °C) waardoor de olie zeer goede koelende eigenschappen heeft en geen problemen oplevert bij een koude start;
  • de transformatorolie is geschikt gebleken om te mengen met de gangbare minerale transformatoroliën en is beter biologisch afbreekbaar dan conventionele minerale oliën. Daarbij biedt hij een hoger vlampunt, een lagere dichtheid en verbeterde thermische eigenschappen;
  • tot slot is de olie niet alleen beproefd in Shell-laboratoria maar ook getest (en goed bevonden) door onder meer het onafhankelijke laboratorium Laborelec in België. Daarbij voldoet hij aan de eisen van toonaangevende transformator fabrikanten zoals ABB, Siemens, Alstom en SGB.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

It all starts at KThe World's No. 1 Trade Fair for Plastics and RubberMeer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Gas-to-liquids procestechnology

De gas-to-liquids technologie maakt het mogelijk om koolwaterstofproducten te maken uit aardgas. in dit proces worden korte aardgasmoleculen afgebroken en gecontroleerd gesynthetiseerd, 'geknipt en geplakt' tot langere uniforme moleculen. de moleculen die het oplevert, hebben een grotere consistentie en uniformiteit dan die resulterend uit het conventionele raffinageproces uit ruwe aardolie. het proces levert een alternatieve dieselbrandstof op die schoner verbrandt, met minder uitstoot en zonder schadelijke componenten als zwavel, metalen of aromaten.

De toekomst van onze energie volgens shell

Begin maart organiseerde shell lubricants voor het eerst het 'trends & technology symposium', een dag voor klanten en relaties waarin de klimaatproblematiek direct werd gerelateerd aan het energieverbruik. en waarmee het dus ook een zaak is voor een bedrijf als shell. “wij staan achter het klimaatakkoord en we willen graag onze bijdrage leveren aan het verlagen van de co2-emissies om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan“, wist marjan van loon, president-directeur van shell nederland, te vertellen. energietransitie dus. van fossiel naar duurzaam. een flinke uitdaging voor een olie- en gasbedrijf.

Shell brengt sector samen

Shell maakt er sinds jaar en dag haar missie van om niet enkel de producten, maar ook de nodige kennis aan de man te brengen. het middel bij uitstek hiervoor blijkt het tweejaarlijkse technology forum, waar tal van smeertechnische onderwerpen worden aangesneden. voor de editie 2017 mocht shell ruwweg 150 klanten en eigen specialisten verwelkomen, het recept bij uitstek voor een uitstekende kruisbestuiving rond alles wat oliën en smeermiddelen aangaat. locatie van dienst was het shell technology centre aan het ij in amsterdam-noord, een impressionant labo dat recent nog (nvdr: in 2015) aanzienlijk werd uitgebreid.

Transitie door de ogen van abc olie

Abc olie uit tilburg viert dit jaar zijn eeuwfeest. samen met shell, met wie abc olie intussen reeds 60 jaar samenwerkt, maakt directeur geert-jan van ierland zich op voor een duurzame toekomst. al maant hij in deze materie ook aan tot het nodige realisme.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine