“MACHINEBOUW OP MAAT IS EEN PROCES VAN CONTINU INNOVEREN"
IMA kijkt ambitieus naar de toekomst

DRIE ELKAAR VERSTERKENDE BUSINESSUNITS
IMA is in 1987 gegroeid uit de mechanica, en is door de jaren heen geëvolueerd tot een volwaardige machinebouwer. “We dekken nu alle facetten van de machinebouw af, en hebben daartoe drie businessunits gedefinieerd: prototyping, automation en tooling", begint salesdirector Joris Ceyssens.
Prototyping, automation en tooling

MARKT
De salesdirector beschouwt het bedrijf als een 'atypische machinebouwer', omdat men er tot op heden louter op maat van de klant werkt. “We spreken dan ook een heel specifieke markt aan. Wij zijn er voor die producenten die hun oplossing niet vinden in standaardmachines, of waarbij die standaardmachines te ingrijpend zouden moeten worden aangepast door de reguliere fabrikant. Onze klanten zijn voornamelijk multinationals die actief zijn in bijvoorbeeld de automobiel-, bouw-, elektronica-, voedings- of farmaceutische industrie. 'U het product, wij de machine' is daarbij ons bedrijfsmotto. Maakbedrijven kennen hun eigen producten door en door, maar hun afnemers worden alsmaar veeleisender. Wij leveren de techniek en technologie waarmee onze klanten meerwaarde kunnen realiseren voor hun klanten."
WERKWIJZE

“Een fysieke stock van eerder gebouwde machines leggen wij niet aan, maar onze ervaring in diverse industrieën geeft ons wel de mogelijkheid om de eerder opgedane kennis te recupereren en creatief ten dienstete stellen van volgende klanten. Het succesvol ontwikkelen en bouwen van prototypes als kernactiviteit van een onderneming is best wel straf", klopt hij zichzelf op de borst. “Wie wel een stock of een serieactiviteit heeft, kan de pieken en dalen immers beter opvangen en zo wat rust brengen in de organisatie."
PERSONEEL
Deze specifieke werkwijze is enkel mogelijk met behulp van hooggekwalificeerde medewerkers. “Zowel onze mechanische ontwerpingenieurs, software-ingenieurs, hardware- designers als monteurs moeten over overkoepelende technische vaardigheden beschikken, leergierig zijn en zeker ook probleemoplossend gericht kunnen denken", geeft Ceyssens aan.
Investeren in opleidingen
“Doordat we op maat van onze klanten werken, moeten we ons ook merkonafhankelijk opstellen, wat bijvoorbeeld betekent dat onze programmeurs met verschillende PLC-platformen overweg moeten kunnen. Om op de hoogte te zijn van de laatste stand der techniek, moeten de medewerkers zich bovendien continu bijscholen. Een essentiële investering, die evenwel leidt tot nieuwe projecten en dus wel rendeert", oordeelt hij. “Hierdoor vragen we van onze medewerkers weliswaar een flexibele houding, maar dankzij hen hebben we ons kunnen specialiseren in het complexere maatwerk", vervolgt Ceyssens.
TOEKOMST
Groeiende markt

Internationalisering
Volgens Ceyssens is IMA lokaal één van de grotere machinebouwers. “Een vergelijking maken is weliswaar moeilijk, precies omdat elke machine bij ons anders is. In ieder geval mogen we wel stellen dat we heel wat competenties in huis hebben, die we in de toekomst misschien ook internationaal kunnen inzetten", denkt de salesdirector luidop. “Onze specifieke kennis en ervaring zie ik als een sterk exportproduct."
Vierde pijler?
“Het huidige businessmodel heeft zijn deugdelijkheid bewezen in de voorbije 29 jaren, maar als ambitieuze onderneming is het ook belangrijk om dit model in vraag te stellen", vindt Ceyssens. “Maatschappelijke, economische en technologische trends worden talrijker en volgen elkaar steeds sneller op, wat maakt dat ook wij voor de uitdaging staan om onszelf opnieuw te gaan vinden. We denken er dan ook over na om toch enige repetitiviteit in onze activiteiten in te bouwen als een vierde, seriematige pijler. Hoe ons bedrijf ook zal evolueren, service verlenen en een grote toegevoegde waarde leveren, zullen er altijd wel blijven inzitten", besluit de salesdirector.