RolbruggenPremium

JARO GEREEDSCHAPSMAKERIJ MAAKT ZICH KLAAR VOOR NIEUW HOOFDSTUK

Doosan machine eerste stap in capaciteitsuitbreiding

Jaro Gereedschapsmakerij heeft net geïnvesteerd in een drieassig bewerkingscentrum van Doosan (geleverd door Germond) en wellicht zal het niet bij die ene nieuwe machine blijven. Het bedrijf floreert namelijk en heeft dringend nood aan meer capaciteit om de groeiende stroom van orders te kunnen volgen. Vandaar dat de zaakvoerder ook aan automatisering denkt. Al die plannen staan echter nog even in de koelkast, want eerst moet het nieuwe en grotere gebouw er komen. Voorlopig was er daarom enkel plaats voor de DNM750L die het aanbod mooi aanvult, nu de toeleverancier ook stukken van ruim 2 m kan bewerken.

UIT VERVELING

Roel Jacobs had eigenlijk nooit het plan opgevat een eigen bedrijf te starten. Hij werkte sinds zijn achttiende bij Melotte en was daar perfect gelukkig. Alleen sloeg vaak de verveling toe na het thuiskomen van de ochtendshift, waardoor hij puur voor het plezier een conventioneel draaibankje kocht en er tijdens zijn vrije tijd mee aan de slag ging. De opdrachten kwamen in eerste instantie van een vriend die werkte bij een bedrijf dat draaidelen nodig had. Toen een aankoper uit datzelfde bedrijf wegging en voor zijn nieuwe werkgever ook zijn onderdelen bij Roel bestelde, ging de bal definitief aan het rollen.

In 2002 hakte hij de knoop door en was het nieuwe toeleveringsbedrijf Jaro Gereedschapsmakerij geboren, rekenend op mond-tot-mondreclame om voort te groeien. En dat werkte. Al snel kwamen er machines bij, voornamelijk om te frezen, omdat de vraag daarnaar groter is. Op dit moment staat de 350 m² grote werkplaats tot de nok gevuld met zes machines.

STERKTES KLEINE SCHAAL MAXIMAAL BENUTTEN

Van spectaculaire evoluties in de sector heeft de ondernemer weinig gemerkt, behalve de klassieke opmerkingen dat de levertermijnen korter worden en de series kleiner.

Roel Jacobs: "Wij werken op 1 à 2 honderdsten nauwkeurig en voor de meeste toepassingen volstaat dat ruimschoots. Ook in de toekomst zal dat het geval zijn."

“Ik geloof ook niet dat de nauwkeurigheidseisen op korte termijn gevoelig zullen worden verscherpt. Wij werken op 1 à 2 honderdsten nauwkeurig en voor de meeste toepassingen volstaat dat ruimschoots. Ook in de toekomst zal dat het geval zijn. En als het volgens het plan toch preciezer moet, dan is dat vaak het gevolg van een ontwerper die op zeker speelt. Belangrijk voor ons is het aanbieden van een correcte prijs-kwaliteit en springen als het moet."

Met de laatste opmerking refereert Roel Jacobs opnieuw aan de korte levertermijnen. Eigenlijk is dat een trend die duidelijk in de kaart speelt van een kleiner bedrijf dat zich qua planning, maar ook qua bezetting meestal flexibeler kan opstellen. Dat zie je ook aan de manier waarop de relatief grotere reeksen aantallen tot ongeveer 200 worden aangepakt.

Jaro Gereedschapsmakerij heeft twee vaste werknemers in dienst (waaronder Roel Jacobs zelf). Zij zullen overdag de machines instellen, zodat de machines de betreffende reeksen 's nachts kunnen produceren. Daarvoor doet men een beroep op een vaste partner die in bijberoep de machines laadt en ontlaadt. In principe zou ook een robot dat klusje kunnen klaren, maar daar is de ruimte vooralsnog te krap voor. Overigens, de twee operatoren bedienen alle zes de verspaningsmachines. Ook daar weer zien we de troef van het efficiënt produceren op kleine schaal maximaal benut worden.

GEBREK AAN CAPACITEIT

Roel Jacobs heeft een optie genomen op een pand van 800 m² met de mogelijkheid om uit te breiden naar ongeveer 2.000 m². Die extra ruimte is meer dan nodig om aan de groeiende vraag van klanten te kunnen voldoen. Samen met de concrete vraag naar grotere stukken ligt het uitpuilende orderboekje ook aan de basis van de investering in het bewerkingscentrum van het model DNM750L van Doosan, het Zuid-Koreaanse merk dat in België wordt verdeeld door machineleverancier Germond.

“Ik had meer capaciteit nodig", geeft de bedrijfsleider als reden van de investering op. “Het is weliswaar een drieassig center, maar met de mogelijkheid tot een vierde in de vorm van een AC-roterende tafel. Die optie zullen we wellicht lichten."

Groter formaat

Het nieuwe bewerkingscentrum heeft een capaciteit van 2.160 x 762 x 650 mm in respectievelijk X-, Y- en Z-richting met een maximale tafelbelasting van 1.800 kg.

“Het formaat was een belangrijk punt omdat ik steeds meer vraag krijg naar grotere stukken. Toen een klant met een onderdeel kwam waar ik een X-koers van 1.800 voor nodig had, viel de keuze op Doosan. Behalve de grote koersen is de bouwwijze vanwege de toegankelijkheid een groot pluspunt. Zonder dat er iets in de weg zit, kun je makkelijk tot bij het midden van de tafel. In vergelijking met andere machines die worden gebouwd voor dit type van grote stukken meestal bedfreesmachines waarbij de y-as eerder achteraan blijft, komt de tafel bij Doosan tot helemaal vooraan. Dat maakt de machine bijzonder geschikt voor het laden en lossen van zware onderdelen.“

De machine is ook zeer stevig. Ze weegt 15 ton. Dat merk je aan het zware, gietijzeren frame dat vanwege de stevigheid overgedimensioneerd is", voegt Andy De Foor eraan toe, die tot de Sales-afdeling van Germond hoort.

Sturing

Bij Jaro staan er zes draai- en freesmachines. Die beschikken allemaal over een sturing van een van de drie belangrijkste fabrikanten. Roel Jacobs kent van ieder de voor- en nadelen. “Ik verkies Siemens. ShopMill heeft voor mij de meest uitgebreide mogelijkheden en is bovendien makkelijk in gebruik. Bij Doosan ben je vrij in de keuze van fabrikant, en ook dat heeft meegespeeld."

Ideale combinatie van hoog toerental met dito vermogen en koppel

De Doosan beschikt over een spindel met oliekoeling die tot 12.000 tpm aankan.

“Op zich was dat toerental niet doorslaggevend. Ik wou zelfs liever geen al te hoog toerental omdat de gereedschappen dan uit balans raken en de spindel veel gevoeliger wordt. Aantrekkelijk bij de DNM750L is de combinatie van een relatief hoog toerental met een voldoende groot vermogen en koppel. Die laatste komen handig van pas bij het boren en tappen. Onlangs nog moest ik verschillende gaten boren met een diameter van 35 mm in een stuk SJ355-staal van 60 mm dik. Dat ging vlot in één pas."

De koeling gaat overigens door de spindel met een druk van 20 bar. “Tegenwoordig is 20 bar het minimum", vindt Roel Jacobs. “Zeker bij toepassingen als het boren van diepe gaten heb je dat nodig. En de huidige generatie van snijgereedschappen kan bijna niet meer zonder."

Plaats voor zestig gereedschappen

Het magazijn van de gereedschapswisselaar heeft plaats voor zestig gereedschappen. Ook dat is een belangrijk facet, want voor sommige toepassingen gebruikt men bij Jaro specials. Daar moet je de aparte gereedschappen voor de bewerking van aluminium en inox nog bij optellen. Dan kom je heel snel op een groot aantal snijgereedschappen, zelfs in die mate dat een nog groter magazijn niet eens een overbodige luxe zou zijn. “Maar goed," zucht Roel Jacobs, “zelfs als ik honderd posities ter beschikking had, zouden ze wellicht nog allemaal gevuld zijn."

Roel Jacobs: “Zelfs als ik honderd gereedschapsposities in de wisselaar ter beschikking had, zouden ze wellicht nog allemaal gevuld zijn."

Lineaire geleidingen

Het bewerkingscenter beschikt over lineaire geleidingen. Roel Jacobs: “Die zijn stabiel en precies, en bij het frezen van gaten hebben ze minder last van 'stick slip', een fenomeen dat tot onrondheid leidt. Voor de lagering gebruikt men een combinatie van stalen lagers met keramische kogels. Aan die combinatie ontleent de machine haar grote dynamiek.

CONCLUSIE

De nieuwe machine staat er sinds november van vorig jaar. Dat is voldoende voor een eerste tussentijdse balans. “Ik kan niets verkeerds over de machine zeggen. Ze werkt precies en ze is zeer stabiel en betrouwbaar", aldus Roel Jacobs. En ook over de samenwerking met Germond is hij tevreden. “Ze bieden een uitstekende service, zijn vlot bereikbaar en komen altijd met een oplossing, zelfs als het over de programmering gaat."
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

It all starts at KThe World's No. 1 Trade Fair for Plastics and RubberMeer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Nieuwe draaibanken bieden de beleyr nieuwe mogelijkheden

Metaalverwerkingsbedrijf de beleyr-engineering uit zele, heeft zich twee nieuwe cnc-draaibanken aangeschaft bij germond nv. en daar is het bedrijf heel tevreden over. "de nieuwe draaibanken besparen ons tijd en geven ons de nodige flexibiliteit", zegt matthieu vuylsteke, een van de zaakvoerders van de beleyr-engineering.

Deepcycleaccu oplossing voor hoge elektriciteitsconsumptie

Wanneer een hoog cyclisch vermogen nodig is als gevolg van een hoge belasting, bieden startaccu's geen soelaas. het is dan aangewezen om een deepcycleaccu te gebruiken. zo kunnen bv. ambulances, dienstvoertuigen en voertuigen met technisch materiaal verzekerd zijn van een optimale werking. in dit artikel gaan we na hoe een deepcycleaccu werkt, wat het verschil is met een conventionele startaccu en hoe die kan worden onderhouden, zodat een lange levensduur gegarandeerd is.

Nieuwe generatie acculaders houdt rekening met laadcyclus

De acculader, een instrument voor elke garage, is het laatste decennia sterk geëvolueerd. dit in de eerste plaats door het enorme aanbod van verschillende accutypes. garages dienen meer rekening te houden met de elektronica van moderne wagens. accu's uit moderne wagens hebben dan ook een zwaar leven. zelfs wanneer de wagen in rust is, moet de accu actief blijven, want diverse componenten dienen onder stroom te blijven staan. de nieuwste generatie van acculaders heeft intelligente interfaces die gebruiksvriendelijk en multifunctioneel zijn. zo zijn er veel verschillende modellen op de markt, elk met een specifiek gebruiksdoel. in dit artikel gaan we dieper in op deze intelligente acculaders en hun techniek.

Accugereedschap wordt steeds krachtiger

Waar vroeger altijd netstroom nodig was om elektrisch gereedschap te laten werken, gebeurt dat nu steeds vaker met een accu. accupacks worden krachtiger en wegen steeds minder, zodat ze meer comfort bieden aan de vakman die de machines hanteert.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine