JARO GEREEDSCHAPSMAKERIJ MAAKT ZICH KLAAR VOOR NIEUW HOOFDSTUK
Doosan machine eerste stap in capaciteitsuitbreiding

UIT VERVELING

In 2002 hakte hij de knoop door en was het nieuwe toeleveringsbedrijf Jaro Gereedschapsmakerij geboren, rekenend op mond-tot-mondreclame om voort te groeien. En dat werkte. Al snel kwamen er machines bij, voornamelijk om te frezen, omdat de vraag daarnaar groter is. Op dit moment staat de 350 m² grote werkplaats tot de nok gevuld met zes machines.
STERKTES KLEINE SCHAAL MAXIMAAL BENUTTEN
Van spectaculaire evoluties in de sector heeft de ondernemer weinig gemerkt, behalve de klassieke opmerkingen dat de levertermijnen korter worden en de series kleiner.
Roel Jacobs: "Wij werken op 1 à 2 honderdsten nauwkeurig en voor de meeste toepassingen volstaat dat ruimschoots. Ook in de toekomst zal dat het geval zijn."

Met de laatste opmerking refereert Roel Jacobs opnieuw aan de korte levertermijnen. Eigenlijk is dat een trend die duidelijk in de kaart speelt van een kleiner bedrijf dat zich qua planning, maar ook qua bezetting meestal flexibeler kan opstellen. Dat zie je ook aan de manier waarop de relatief grotere reeksen aantallen tot ongeveer 200 worden aangepakt.
Jaro Gereedschapsmakerij heeft twee vaste werknemers in dienst (waaronder Roel Jacobs zelf). Zij zullen overdag de machines instellen, zodat de machines de betreffende reeksen 's nachts kunnen produceren. Daarvoor doet men een beroep op een vaste partner die in bijberoep de machines laadt en ontlaadt. In principe zou ook een robot dat klusje kunnen klaren, maar daar is de ruimte vooralsnog te krap voor. Overigens, de twee operatoren bedienen alle zes de verspaningsmachines. Ook daar weer zien we de troef van het efficiënt produceren op kleine schaal maximaal benut worden.
GEBREK AAN CAPACITEIT

“Ik had meer capaciteit nodig", geeft de bedrijfsleider als reden van de investering op. “Het is weliswaar een drieassig center, maar met de mogelijkheid tot een vierde in de vorm van een AC-roterende tafel. Die optie zullen we wellicht lichten."
Groter formaat
Het nieuwe bewerkingscentrum heeft een capaciteit van 2.160 x 762 x 650 mm in respectievelijk X-, Y- en Z-richting met een maximale tafelbelasting van 1.800 kg.
“Het formaat was een belangrijk punt omdat ik steeds meer vraag krijg naar grotere stukken. Toen een klant met een onderdeel kwam waar ik een X-koers van 1.800 voor nodig had, viel de keuze op Doosan. Behalve de grote koersen is de bouwwijze vanwege de toegankelijkheid een groot pluspunt. Zonder dat er iets in de weg zit, kun je makkelijk tot bij het midden van de tafel. In vergelijking met andere machines die worden gebouwd voor dit type van grote stukken meestal bedfreesmachines waarbij de y-as eerder achteraan blijft, komt de tafel bij Doosan tot helemaal vooraan. Dat maakt de machine bijzonder geschikt voor het laden en lossen van zware onderdelen.“
De machine is ook zeer stevig. Ze weegt 15 ton. Dat merk je aan het zware, gietijzeren frame dat vanwege de stevigheid overgedimensioneerd is", voegt Andy De Foor eraan toe, die tot de Sales-afdeling van Germond hoort.
Sturing
Bij Jaro staan er zes draai- en freesmachines. Die beschikken allemaal over een sturing van een van de drie belangrijkste fabrikanten. Roel Jacobs kent van ieder de voor- en nadelen. “Ik verkies Siemens. ShopMill heeft voor mij de meest uitgebreide mogelijkheden en is bovendien makkelijk in gebruik. Bij Doosan ben je vrij in de keuze van fabrikant, en ook dat heeft meegespeeld."
Ideale combinatie van hoog toerental met dito vermogen en koppel

“Op zich was dat toerental niet doorslaggevend. Ik wou zelfs liever geen al te hoog toerental omdat de gereedschappen dan uit balans raken en de spindel veel gevoeliger wordt. Aantrekkelijk bij de DNM750L is de combinatie van een relatief hoog toerental met een voldoende groot vermogen en koppel. Die laatste komen handig van pas bij het boren en tappen. Onlangs nog moest ik verschillende gaten boren met een diameter van 35 mm in een stuk SJ355-staal van 60 mm dik. Dat ging vlot in één pas."
De koeling gaat overigens door de spindel met een druk van 20 bar. “Tegenwoordig is 20 bar het minimum", vindt Roel Jacobs. “Zeker bij toepassingen als het boren van diepe gaten heb je dat nodig. En de huidige generatie van snijgereedschappen kan bijna niet meer zonder."
Plaats voor zestig gereedschappen
Het magazijn van de gereedschapswisselaar heeft plaats voor zestig gereedschappen. Ook dat is een belangrijk facet, want voor sommige toepassingen gebruikt men bij Jaro specials. Daar moet je de aparte gereedschappen voor de bewerking van aluminium en inox nog bij optellen. Dan kom je heel snel op een groot aantal snijgereedschappen, zelfs in die mate dat een nog groter magazijn niet eens een overbodige luxe zou zijn. “Maar goed," zucht Roel Jacobs, “zelfs als ik honderd posities ter beschikking had, zouden ze wellicht nog allemaal gevuld zijn."
Roel Jacobs: “Zelfs als ik honderd gereedschapsposities in de wisselaar ter beschikking had, zouden ze wellicht nog allemaal gevuld zijn."
Lineaire geleidingen
Het bewerkingscenter beschikt over lineaire geleidingen. Roel Jacobs: “Die zijn stabiel en precies, en bij het frezen van gaten hebben ze minder last van 'stick slip', een fenomeen dat tot onrondheid leidt. Voor de lagering gebruikt men een combinatie van stalen lagers met keramische kogels. Aan die combinatie ontleent de machine haar grote dynamiek.
CONCLUSIE
