3d printersPremium

3D-printen van voeding wordt steeds meer levensvatbaar

Gastronology toont marktgerichte oplossing

Onlangs vond de jaarlijkse Flanders' FOOD-inspiratiedag plaats in Mechelen. In één van de inspirerende sessies gaf Peter Nieuwkerk van Gastronology een boeiende uiteenzetting over het 3D-printen van groenten. In de eerste plaats gericht op mensen met kauw- en slikproblemen, is deze technologie in snel tempo aan het ontwikkelen.

3D-printen voeding 1
Tijdens een demo werd een roosje broccoli geprint op labschaal. Intussen werkt men hard om het printproces verder op te schalen

Inspirerende technologieën

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Flanders' FOOD haar inspiratiedag, met heel wat presentaties en sessies die de vinger aan de pols houden van innovaties binnen de voedingsindustrie. Het 3D-printen van voeding is zo'n innovatieve technologie die al enige tijd de sector begeestert, maar voorlopig weinig concrete resultaten bood.

Daar is recent verandering in gekomen, met bedrijven die effectief geprinte voeding verkopen. Hierbij gaat het voorlopig om diverse soorten groentepuree die via een spuitkop in een bepaalde vorm worden geschikt. In het geval van het Nederlandse Gastronology gaat het onder meer om puree van broccoli, wortel, aardappel, rode biet... Deze producten zijn in Nederland momenteel al te koop.

Doelpubliek en ambities

Toch zal je deze geprinte groenten niet snel in de supermarkt tegenkomen. Gastronology mikt immers op een specifiek publiek: mensen met kauw- en slikproblemen (dysfagie). Voor hen wordt voeding in ziekenhuizen of woon- en zorgcentra doorgaans gemixt in blenders, waardoor ze een amorfe pap voorgeschoteld krijgen. Dit is niet alleen qua uitzicht en eetervaring onaangenaam, maar smaakt meestal niet zo goed.

Peter Nieuwkerk van Gastronology wil deze kwestie aanpakken door kwalitatieve groenten aan te bieden in de vorm van 3D-geprinte puree. Tot op zekere hoogte geen probleem om te slikken dus - de producten zijn IDDSI niveau 4 - én het uiteindelijke product ziet er een pak smakelijker uit. Het oog wil ook wat en hiermee worden personen met dysfagie niet langer een volwaardige eetervaring ontzegd. Hoewel het 3D-printen ook toelaat om kinderen te enthousiasmeren om groenten te eten dankzij leuke geprinte figuurtjes, zijn patiënten met dysfagie de hoofdfocus van bedrijven zoals Gastronology.

Gastronology werkt samen met verschillende zorg- en kennisinstellingen in Nederland. Het doel is om de technologie in de praktijk uit te testen en verder te ontwikkelen. Uiteindelijk is het niet de bedoeling om 3D-printers te leveren aan zorginstellingen, maar om een volledig afgewerkt en geoptimaliseerd product te verkopen, in de vorm van een makkelijke en snelle oplossing.

3D-printen voeding 2
Het 3D-printen laat toe om erg creatief te zijn met recepturen én vormen

Pureren en printen

Aangezien mensen met kauw- en slikproblemen doorgaans moeite hebben om de nodige nutriënten tot zich te nemen, moeten dergelijke geprinte groenten van de nodige kwaliteit zijn. Het gaat dan ook niet om een chemisch goedje dat kunstmatig wordt gecreëerd, maar Gastronology print producten die bestaan uit 95% verse groenten. Deze groentemixen worden ingekocht en vervolgens printklaar gemaakt. Hierbij worden enkele ingrediënten toegevoegd die ervoor zorgen dat het eindproduct zeker niet in de mond blijft plakken.

Wat het printen zelf betreft, gaat het om een vrij simpel principe. De spuitkop beweegt in 3 richtingen (x, y en z) om zo de puree uit de spuitkop op de juiste plaats af te zetten. Uiteindelijk wordt zo vanaf de basis een solide figuur gevormd die lijkt op bestaande groenten. Deze geprinte producten worden vervolgens ingevroren en verpakt. Op deze manier kan men een doos kopen met daarin individuele porties, die moeten ontdooid worden. Dit gebeurt best op het te serveren bord zelf, aangezien de ontdooide puree niet geschikt is om op te verplaatsen. Dat ontdooien is best een heikel punt, want er mag zeker geen vlies ontstaan bij het opwarmen én het product moet uiteraard egaal warm zijn.

3D-printen voeding 3
Op de verpakking staat aangegeven dat het voedsel betreft dat geschikt is voor IDDSI niveau 4 (zeer dikvloeibare consistentie, zonder brokjes)

Toekomstperspectieven

Het 3D-printen van voeding laat toe om het eindproduct helemaal aan te passen qua smaakprofiel. Zo zijn er heel wat mensen die om verschillende redenen lijden aan smaakverlies of -vervorming. De receptuur van geprinte voeding kan echter fundamenteel aangepast worden om hiermee rekening te houden. Bepaalde elementen kunnen verwijderd of juist extra toegevoegd worden. Het resultaat is een product dat mogelijk niet lekker is voor de gemiddelde mens, maar wel 'normaal' smaakt voor zij met deze problemen. Gepersonaliseerde recepturen zijn voorlopig nog toekomstmuziek, vooral omdat het volledige proces (smaakanalyse, aanpassen receptuur en printen) nog te complex en duur is.

Op labschaal voeding printen is al geruime tijd een optie, maar tot voor kort was het maar weinig rendabel. Groenten in een mooie vorm printen vraagt immers redelijk wat tijd, waardoor het een duur proces wordt. Het is hierbij steeds een afweging tussen snelheid en detail. Op labschaal kan men maximaal 25 gram printen per minuut, wat veel te traag is om voldoende te produceren. Daarnaast vormen ook de vereiste hygiëne en de consistentie van het product uitdagingen.

De belangrijkste ontwikkeling van de voorbije jaren is absoluut het opschalen van de printprocessen. Tegenwoordig is dit printen mogelijk op quasi industriële schaal, aan 1.600 gram per minuut. Het blijft uiteraard een product waar heel wat bewerking aan vooraf gaat en het is dus niet bepaald goedkoop. Er wordt wel verwacht dat deze prijzen alleen maar zullen dalen naarmate het printen sneller verloopt. Verder lopen er experimenten om ook vlees- en visproducten te printen. Dat lijkt er nog niet meteen aan te komen, maar het potentieel moge duidelijk zijn.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door dr. Alexis Daveloose

Gerelateerde artikels

Industrie 5.0 staat centraal tijdens symposium Flanders Make

Het jaarlijkse symposium van Flanders Make bood weer heel wat stof tot nadenken. De vele boeiende presentaties werden gekoppeld aan diverse demo's die recente innovaties illustreerden. Centraal stonden vragen gerelateerd aan Industrie 5.0.

Investeren in eigen 3D-printer of printwerk outsourcen?

Er wordt veel gesproken over de ongekende mogelijkheden van het 3D-printen van metaal. En inderdaad, metaalprinten kent unieke eigenschappen die moeilijk te evenaren vallen met andere productietechnieken. Het grootste voordeel is ongetwijfeld de ontwerpvrijheid: de kost van het produceren is op zich vrij onafhankelijk van de vorm van het product. Complexiteit brengt weinig of geen extra kosten met zich mee. Dat maakt natuurlijk meteen ook dat voor heel complexe stukken additieve productie een uitgelezen voordeel biedt. Die ontwerpvrijheid zorgt er bovendien voor dat je heel gemakkelijk aanpassingen kan maken in je ontwerp - je kan oneindig variëren door kleine aanpassingen in het ontwerp aan te brengen. Diezelfde ontwerpvrijheid staat ook 'smart designs' toe, ontwerpen die assemblage vermijden of wegnemen: bij andere technologieën is het produceren van verschillende deelonderdelen voor een bepaald object vaak ontstaan uit noodzaak of een beperking, inherent aan de technologie....

Metaal printen als corebusiness

Er wordt veel gesproken over de voordelen en mogelijkheden van 3D-printen, maar het is niet altijd even eenvoudig dit in de praktijk te brengen. K3D was er als een van de eersten bij om een 3D-metaalprinter aan te schaffen.

Brainport Eindhoven deelt toekomstvisie over 3D-printen

Ruben Fokkema van Brainport Eindhoven ziet dagelijks de toegevoegde waarde van 3D-printen voor de industrie. Hij legt uit hoe belangrijk het is voor elk bedrijf om op zijn minst de kansen te analyseren.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

Metallerie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.