NIEUW OPLEIDINGSCENTRUM Academy Zuid
Theorie, praktijk en ... onderhoud

Specialist in hijswerkzaamheden en zwaar transport Mammoet beschikt al twintig jaar over een eigen 'Academy' waar het bedrijf zijn eigen mensen opleidt in onder andere het veilig bedienen van heftrucks, hoogwerkers en verreikers. In december 2021 is in Geleen een nieuwe vestiging geopend die zich ook sterk richt op het opleiden van externe partijen. Daarbij komt niet alleen de bediening aan bod, maar ook het onderhoud.
Eigen mensen opleiden
Mammoet is voor velen bekend als het bedrijf dat vooral hele grote en zware producten transporteert, zoals delen van bruggen, pontons, windturbines ... En dit niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.
Omdat Mammoet in zijn mensen een van de belangrijkste, cruciale succesfactoren ziet, heeft het bedrijf in 2002 in Hoogvliet een eigen Academy opgericht. Hier worden eigen medewerkers opgeleid en gecertificeerd voor het werken met onder meer kranen, verreikers en heftrucks. Daarbij komt theorie aan bod, worden praktische vaardigheden geoefend en worden ook soft skills bijgebracht.
"Niet alleen wijzelf, maar ook onze klanten moeten veilig kunnen omgaan met onze apparatuur"
Philip Grootenboer is manager Training & Development en vertelt: "We zijn ooit klein begonnen met één trainer. Inmiddels werken we hier met een compleet team van collega's, onder wie vier trainers. In de voorbije twintig jaar zijn we ook breder gaan opleiden, door bijvoorbeeld uit te breiden met operationeel leiderschap voor onze eigen mensen. Daarnaast zijn we opleidingen gaan standaardiseren en richten we ons ook op de markt buiten Mammoet. Onze klanten moeten immers eveneens veilig kunnen omgaan met onze apparatuur."
Academy Zuid
Het idee voor een tweede opleidingslocatie komt van Ricko Lüdke. Hij werkt als kraanmachinist bij Mammoet en geeft aan: "Je merkte dat Hoogvliet voor bepaalde delen van Nederland relatief ver weg is. Ik vond het met 20 jaar ervaring als machinist op de teller een goed tijdstip om mijn kennis te delen met de nieuwe generatie. Dit, gecombineerd met het feit dat Hoogvliet best wat extra ruimte kon gebruiken en dat wij onder meer bedrijven op Chemelot bedienen, leidde al snel tot de locatie Geleen om een nieuwe 'Academy Zuid' te vestigen."
Het idee werd omgezet in concrete stappen en in december werd de locatie officieel geopend. Manager Operations Willart Dreesen: "We doen op deze locatie in principe hetzelfde als wat de trainers in Hoogvliet doen, maar omdat het wat kleiner is, doen we alles zoveel mogelijk zelf. Ook koffiezetten."

Inhoud en onderhoud
Op de locatie in Geleen worden nieuwe mensen opgeleid en gecertificeerd en worden ook bestaande medewerkers bijgeschoold. Het gaat daarbij om TCVT-opleidingen en bijscholingen en SSVV-opleidingen voor onder meer heftrucks, hoogwerkers en verreikers. Nieuw op te leiden mensen brengen drie of vier dagen op de Academy door. Bijscholen gebeurt meestal in één dag, waarbij 's morgens de theorie wordt opgefrist en in de middag de praktische vaardigheden worden beoordeeld.
"Naast kennis over de machine zelf en zaken als wet- en regelgeving, worden de mensen ook opgeleid op het vlak van onderhoud. Zeker bij de meer complexe machines waar stilstand veel geld kost, is het belangrijk dat de operator zelfstandig het eerstelijnsonderhoud kan uitvoeren en eenvoudige storingen kan oplossen", weet Lüdke.
"De operator moet zelfstandig het eerstelijnsonderhoud kunnen uitvoeren en eenvoudige storingen kunnen oplossen"
"Want natuurlijk hebben we als Mammoet een grote onderhoudsafdeling, maar het is niet de bedoeling dat monteurs – die niet dik gezaaid zijn en het bovendien altijd druk hebben – voor elk probleem moeten opdraven. Operators worden aangeleerd om eerst zelf na te denken en de nodige controles uit te voeren alvorens een monteur te bellen."
Digitale ondersteuning
De aandacht richt zich bij de trainingen onder meer op de basisprincipes van de toegepaste pneumatische, hydraulische en elektrische systemen in de hijs- en transportmiddelen. Visuele inspecties vormen eveneens een belangrijk onderdeel.

Lüdke: "Wanneer een machine in storing raakt, helpt het vaak al om alleen al goed te kijken en je eigen verstand te gebruiken. Zijn alle kabels of slangen aangesloten, heeft alles voeding of zijn er beschadigingen te zien? Daarbij is het een groot voordeel dat tegenwoordig foutmeldingen relatief eenvoudig zijn uit te lezen en ook dan is het een kwestie van in eerste instantie logisch na te denken. Wat betekent zo'n storingsmelding? Kun je de oorzaak achterhalen en dan wellicht ook oplossen?"
Dreesen vult aan: "Zelfs wanneer je het niet zelf kunt oplossen, is het de bedoeling dat je als machinist of operator eerst zoveel mogelijk informatie verzamelt. Bij contact met Mammoet kun je deze bevindingen delen, waarop de afdeling Onderhoud vaak goed kan inschatten of het probleem op afstand is op te lossen of dat er inderdaad een specialist naartoe moet. Bovendien heeft de betreffende monteur dan vaak al een idee over een mogelijke oorzaak en welke materialen en gereedschappen hij moet meenemen; er even van uitgaande dat de storing inderdaad ter plekke kan worden opgelost en het niet noodzakelijk is om hem voor groter onderhoud naar Geleen te verplaatsen."
Veiligheid

Zowel met betrekking tot het gebruik als het onderhoud aan de machine heeft Mammoet wereldwijd een expliciete focus op veiligheid. Niet zo vreemd, als je werkt met zulke grote machines, massa's en krachten. In het kader van onderhoud is de stelregel dat je alleen handelingen mag verrichten waarvan je weet dat je ze veilig kunt doen, omdat je voldoende kennis van zaken hebt. Anders: gewoon afblijven.
Lüdke: "Een bijzonder punt van aandacht is de hogedrukhydrauliek, waar onze machines vaak op werken. Het is belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat de olie bij kleine lekkages met zeer hoge druk uit het systeem kan spuiten, waarbij een lichamelijk letsel kan ontstaan. We maken onze mensen ervan bewust dat bij dit soort incidenten of letsels er direct actie moet worden ondernomen richting medische hulp en dat er soms ook daar nadrukkelijk moet worden aangegeven dat ingrijpen noodzakelijk is. Niet iedere arts is namelijk op de hoogte van dit soort letsels en weet hoe hij hiernaar moet handelen."
Focus op externEN
Inmiddels draait de Academy Zuid al enkele maanden en het gaat goed. Een derde van de cursisten is werkzaam op Chemelot en verder willen de mannen zich de komende tijd richten op het binnenhalen van nog meer externe cursisten.
Dreesen: "We hebben zo'n honderd operationele collega's binnen Mammoet Zuid. Wanneer je hen elke twee jaar een bijscholing moet geven, dan ben je niet dagelijks gevuld, dus willen we meer. Mogelijkheden zien we onder meer in het uitbreiden van het aanbod."

Zo heeft Mammoet in 2018 bijvoorbeeld de pilot training voor de ECOL (European Crane Operator License) verzorgd. Deze opleidingsstandaard is een initiatief van brancheorganisaties, producenten, kraanbedrijven en vakverenigingen uit de hijsindustrie, waaronder ESTA, VVT, Liebherr, HZC en Mammoet. Zij hebben gezamenlijk de stichting opgericht om zo een einde te maken aan de veelheid aan certificaten die in de verschillende Europese landen gelden, wat het niet eenvoudig maakt om over de grens je werkzaamheden uit te voeren.
Grootenboer: "Het initiatief groeit. De training is beschikbaar in verschillende talen, wordt door steeds meer landen erkend en mag zich verheugen in een toenemend aantal trainingslocaties. Het is uiteindelijk de ambitie dat alle mensen met een ECOL zonder aanvullende trainingen binnen de EU aan de slag kunnen, en dat zij dit 'bewijs' ook kunnen gebruiken om hun competenties aan te geven bij sollicitaties."