Van visuele communicatie tot machinebouw
3D-printing
Op de internationale vakbeurs Drupa was Massivit 3D Printing Technologies een van de schaarse aanbieders van 3D-printtechnologie. Het Israëlische bedrijf lanceerde in Düsseldorf de Massivit 3000 grootformaat 3D-printer en noteerde naar eigen zeggen vijftien nieuwe bestellingen voor de nieuwe printer.

De Massivit 3000 wordt door de machinefabrikant geprofileerd als "een meer betaalbare 3D-printoplossing". Met de nieuwe 3D-printer kunnen displays geproduceerd worden voor entertainmentactiviteiten, marketing-, retail- en reclamecampagnes. De printer combineert een hoge productiesnelheid met een printvolume van 1,2 x 1,5 x 1,8 m. De Massivit 3000 is gebouwd op de vertrouwde Gel Dispensing Printing (GDP)-technologie die tot op heden in veertig landen is geïnstalleerd.
Opvallende objecten op de stand
Bij Massivit kijken ze tevreden terug op Drupa. Het beursgenoteerde bedrijf tekende in Düsseldorf vijftien orders voor de Massivit 3000-printer ter waarde van drie miljoen dollar. De 3D-printers zullen tegen het einde van 2024 worden geleverd.
"Drupa was een uitstekend platform voor onze lancering van de Massivit 3000", zegt Erez Zimmerman, de CEO van het bedrijf. "De Massivit 3000 stelt bedrijven in de reclame- en marketingsector in staat om zeer snel grootschalige objecten te printen. Deze geprinte items kunnen worden gebruikt als point-of-purchase displays, etalages en billboards."
Op de Drupa-stand waren opvallende objecten te zien die de vele mogelijkheden van de 3D-printtechnologie voor visuele communicatie aantonen. Van een megagrote fluostift, over damesschoenen met hoge hakken, kegels, ijsjes, het kan allemaal.

AM in de klassieke maakindustrie

Massivit maakte na Drupa ook bekend dat het twee strategische bestellingen heeft binnengehaald. Zo heeft het Canadese Bombardier een Massivit 1800-printer besteld voor de productie van prototypes en interieuronderdelen voor zijn lucht- en ruimtevaartdivisie. Bij de tweede bestelling gaat het om een Massivit 5000 voor Navistar - een Amerikaans vrachtwagen- en busbedrijf dat onderdeel is van Volkswagen.
Daaruit blijkt dat de klassieke maakindustrie meer en meer zijn toevlucht neemt tot Additive Manufacturing (AM) om bepaalde prototypes of onderdelen te produceren. Ook de Zwitserse machinebouwer Bobst, actief in de verpakkingswereld, gaat aan de slag met 3D-printtechnologie. Het bedrijf reikt jaarlijks een ‘Inventor Award’ uit aan een veelbelovend project van een personeelslid. Dit jaar was de prijs voor Tim Lair, Additive Manufacturing Engineer bij Bobst Mex in Zwitserland. Lair ontwikkelde een afdichting op basis van verschillende modules die zijn geproduceerd met 3D-printtechnologie.

VUB zoekt oplossingen voor metaalvermoeiing bij 3D-geprinte metalen
Ook de onderzoekswereld zit niet stil als het over 3D-printing gaat. Additive Manufacturing (AM) van metalen biedt volgens de universiteiten mogelijkheden voor het fabriceren van complexe, lichtgewicht structuren, met aangetoonde gewichtsreducties van 30 tot 60 procent in demonstratietoepassingen. Voor die toepassingen waarbij metaalvermoeiing een kritische factor is, zijn die waarden nog niet haalbaar, zo blijkt. “Om het volledige potentieel van AM te benutten, de economische impact te maximaliseren en het faalmechanisme beter te begrijpen, is meer onderzoek nodig naar de parameters die metaalvermoeiing veroorzaken”, stelt de VUB. Het FORTAM-project heeft tot doel om het potentieel van 3D-metaalprinten te ontplooien en de toegevoegde waarde ervan in Vlaanderen en daarbuiten te versterken. “Het project focust op structureel belaste metalen onderdelen, geproduceerd via unieke hybride additieve/subtractieve productietechnieken beschikbaar op de VUB”, zegt projectleider prof. Dieter De Baere. “Het doel is om de oppervlakteruwheid, de geometrische nauwkeurigheid en de vermoeiingslevensduur van de geprinte onderdelen significant te verbeteren.”