3D Delta Week
leer, netwerk en ontdek in 3D-productie
Praktisch
20 tot 24 juni 2022
Brainport campus, Eindhoven (Nederland)
Vier organisaties uit de Benelux (Brainport Eindhoven, Flam3D, Jakajima en Mikrocentrum) organiseren jaarlijks samen een nieuw concept in de 3D-productie. Een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing, op het kruispunt van 3D-printing, Model Based Definition, PLM, VR en 3D-software. Het evenement verenigt én versterkt verschillende belangrijke 3D-activiteiten uit de Benelux. Lokale en internationale spelers organiseren hun evenement, workshop of conferentie in die week om zo samen een sprong voorwaarts te maken in kennis, ervaring en netwerk voor alle deelnemers.
EVENEMENT: 3D PRODUCTION DAYS
Tijdens de 3D Delta Week zullen ook de 3D Production Days plaatsvinden in het Klokgebouw in Eindhoven. Dit evenement van Mikrocentrum combineert de RapidPro-beurs, het MBD Solutions Event, Virtual (R)evolution en de Smart Maintenance Conference. "Met de 3D Production Days willen we bedrijven uit de hightech- en maakindustrie helpen om hun productieomgeving van de toekomst sneller te ontwikkelen", klinkt het.
Lees meer...
AM-potenties ontdekken tijdens de 3D Delta Week
Met een vertraging van een jaar start op 21 juni de eerste editie van de 3D Delta Week. Een nieuw initiatief in de Benelux, dat in de toekomst internationaal uitstraling moet krijgen. De initiatiefnemers willen namelijk de Lage Landen op de internationale kaart zetten als het om 3D-manufacturing gaat. Tegelijkertijd moet het binnen de Benelux-grenzen partijen in beweging brengen.
Het idee is afgekeken in Eindhoven, waar de Dutch Design Week elk najaar een massa bezoekers trekt naar de tientallen evenementen. Bij de 3D Delta Week ligt de focus op 3D-manufacturing, uiteraard met een sterke nadruk op 3D-printen, maar het is niet enkel dat. Het initiatief komt van Mikrocentrum, Flam3D, Brainport Eindhoven en Jakajima, matchmaker voor innoverende partijen in de hightechindustrie.
Behalve dat deze vier partijen de aandacht van buitenlandse partijen zoeken, beogen ze met de 3D Delta Week ook de samenwerking tussen de verschillende actoren in de Benelux op gang te brengen. “Er zijn veel clusters en verbanden in de regio actief, maar ze werken naast elkaar. Dat willen we doorbreken”, legt Kris Binon uit, directeur van Flam3D.
Dat moet op termijn een boost geven aan de hightechmaakindustrie in de volle breedte in Vlaanderen en Nederland. En de derde ambitie kun je nog het beste omschrijven als het informeren van de hightechmaakindustrie in Nederland en Vlaanderen over de stand van zaken met betrekking tot 3D-productie.
"Er zijn veel clusters en verbanden actief in de Benelux, maar ze werken naast elkaar. Dat willen we doorbreken"
Maken gaat naar 3D
Dat 3D-produceren verder reikt dan 3D-printen komt nog het beste tot uitdrukking in het nieuwe evenement 3D Production Days dat Mikrocentrum lanceert. “Van idee tot eindproduct komt alles samen, met digitalisering als rode draad, want de wereld gaat van 2D naar 3D”, zei Els van de Ven, manager Evenementen bij Mikrocentrum bij de aankondiging vorig jaar. “Wij tonen de vertaalslag van idee via Model Based Definition naar een eindproduct en slim onderhoud.”
Vier bestaande evenementen gebundeld
Het nieuwe evenement bundelt vier bestaande evenementen van Mikrocentrum: RapidPro, Model Based Solutions event, Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance congres (22 en 23 juni, Eindhoven). In alle fasen van maak- en onderhoudsproces van een product of machine speelt het 3D-model – lees digitalisering – een rol.
- In de presentaties van het MBD Solutions Event gaat het om de vertaalslag van de PMI-data die aan het CAD-model worden toegevoegd naar het automatisch verwerken hiervan in de vervolgstappen in de productie. De papieren 3D-tekening verdwijnt hierdoor op den duur. Deze ontwikkeling is in Nederland enkele jaren geleden ingezet door ASML.
- Projectmanager MBE (Model Based Enterprise) Leo Broers gaat in zijn presentatie in op de brug die MBD slaat naar hergebruik van CAD-data stroomafwaarts in de keten.
- Egbert-Jan Sol, programmadirecteur Smart Industry bij TNO houdt de keynote lezing over het gebruik van de digitale tweeling en gaat met name in op de AAS-standaard die internationaal in ontwikkeling is om data over het ontwerp, productie en gebruik te bundelen.
- De Vlaamse hogescholen VIVES, Thomas More en Odisee onderzoeken momenteel waar bij de Vlaamse kmo's de knelpunten liggen voor de toepassing van MBD. Ook onderzoeken ze de uitwisselbaarheid van de verschillende data. Op het MBD Solutions Event vernemen bezoekers al een tussenstand.
- RapidPro schetst dit jaar nog meer de ontwikkeling van 3D-printen als prototypingtechnologie naar een productietechnologie van eindonderdelen.
- Materialise-CEO Fried Vancraen schetst in zijn keynotelezing de bijdrage van 3D-printen aan meer duurzaamheid.
AM R&D Day
België en zeker de KU Leuven gelden als de bakermat van 3D-metaalprinten. De laatste jaren vindt er ook aan de Nederlandse universiteiten steeds meer onderzoek naar additive manufacturing plaats. Veel van dit onderzoek en ontwikkeling is echter onvoldoende bekend bij partijen die er hun voordeel mee kunnen doen.
Daarom trapt 3D Delta Week af op 21 juni met de AM R&D Day. Flam3D brengt kennisinstellingen én onderzoeksafdelingen van bedrijven samen met geïnteresseerde gebruikers. De onderzoekers pitchen hun researchprojecten die ze willen delen. Vragende organisaties kunnen daarop aanhaken.
Ontdek de kansen van AM
De 3D Delta Week is ook bedoeld om de hightechmaakindustrie meer inzicht te geven in de kansen die additive manufacturing biedt. De masterclass 'Scalable production for high volume am-applications for health' is hier een goed voorbeeld van. Vanuit verschillende invalshoeken worden de mogelijkheden geschetst, maar ook de valkuilen om implantaten en andere medische producten additief te gaan produceren.
Heel praktisch wordt het op de slotdag bij Materialise. Het Vlaamse AM-bedrijf organiseert op 24 juni een vipdag op het hoofdkantoor in Leuven. Na een presentatie over de nieuwste AM-technieken en voorbeelden van AM voor serieproductie, is er ’s middags een rondleiding door de fabriek en wordt er dieper ingegaan op de rol van software en de betekenis van design.