VonkerosiePremium

Draadvonken slimmer dankzij AI

Besturingstechnologie verbetert draadvonkproces

De innovaties bij het draadvonken zitten tegenwoordig vooral in zaken die niet direct zichtbaar zijn, maar wel een grote invloed hebben op het eindresultaat, de bediening van de machine én aanvullende eisen die hightech bedrijven stellen. Het gaat ook hier om meer dan de machinetechnologie alleen.

Artificiële intelligentie

Ook – of misschien wel juist – bij erodeertechnologie beginnen fabrikanten steeds meer artificiële intelligentie (AI) toe te passen. Eigenlijk doen ze dit al langer, maar tegenwoordig wordt nadrukkelijker de link gelegd tussen bepaalde nieuwe functies en die kunstmatige intelligentie.

Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de nieuwste software die, in combinatie met sensoren, het proces beter bewaken en data genereren voor een beter inzicht in het draad- of zinkvonkproces. Dit alles met het doel om het proces laagdrempeliger te maken, ook voor de minder ervaren vakman, en om de gebruiker gereedschappen te geven om het proces te analyseren en zo tot hogere prestaties te komen.

Sodick
Sodick is één van de fabrikanten die AI toepast in de nieuwste generatie high-end draadvonkmachines. Dit onder andere om het onderhoud te optimaliseren en sneller inzicht te krijgen in mogelijke foutoorzaken. De software voorziet ook in een gedetailleerd inzicht in de kostenopbouw van de bewerking per product

Sneller optimale resultaten halen

GF Machining
GF Machining Solutions heeft met de zogeheten technologie 'Spark Track' de basis gelegd voor opties om het vonkproces te optimaliseren. Aan de hand van de technologie wordt de positie van elke vonk gemeten. Dat gebeurt samen met het 'Intelligent Spark Protection Systems' en 'iWire', de nieuwste ontwikkelingen bij de Zwitserse fabrikant. Deze systemen zijn geïntegreerd in de nieuwe CUT F-lijn draadvonkmachines, die de fabrikant dit jaar introduceerde

Artificiële Intelligentie wordt ook ingezet om het vonkproces zelf te verbeteren, bijvoorbeeld als men met speciale draden snijdt, of om de snijparameters adaptief aan te passen. Men verkleint zo het risico op draadbreuk; het proces wordt effectiever en men kan het verbruik van draad verminderen. 

De besturing leert als het ware van elke snede en kan zo veel beter bepalen waar de grenzen van het proces liggen. Oftewel: bij welke instellingen wordt de kans op draadbreuk zo groot dat het een reëel risico vormt?

Door het toepassen van machine learning en bijhorende algoritmes, leert de besturing van de bewerkingen die op de machine worden uitgevoerd, in verschillende materialen. Na verloop van tijd zullen de algoritmes steeds beter in staat zijn om in een vroeg stadium de optimale instellingen te kiezen. 

Men komt zo sneller tot een goed eindresultaat, zonder veel trial and error. Hogere vormnauwkeurigheden en lagere oppervlakteruwheden kunnen sneller behaald worden, met minder ervaring. Naast het verhogen van de efficiëntie en kwaliteit, verlagen de fabrikanten met deze oplossingen de drempel om te gaan draadvonken.

Moeilijke materialen en ultrasone ondersteuning

Draadvonken heeft er lange tijd over gedaan om geaccepteerd te worden als productietechnologie voor kritische onderdelen in de luchtvaartindustrie. Dat had alles te maken met de witte laag die op het werkstuk ontstaat door de snelle opwarming en afkoeling. Met hun nieuwe generatie generatoren hebben de fabrikanten dit probleem wel onder controle, maar wereldwijd onderzoeken wetenschappers nog steeds hoe het bewerken van lastige materialen verbeterd kan worden.

Een van deze materialen is wolfraamcarbide (hardmetaal). Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ultrasone ondersteuning een positief effect kan hebben op de Material Removal Rate (MRR) én de oppervlaktekwaliteit. Wanneer trillingen worden toegepast op het micro-WEDM proces (Wire Electrical Discharge Machining), zijn de ontladingen effectiever met minder kortsluitingen. De voedingssnelheid kan bovendien constant blijven.

Ultrasone trillingen kunnen een positief effect hebben op de 'Material Removal Rate' en de oppervlaktekwaliteit bij het bewerken van lastige materialen zoals hardmetaal

Sommige onderzoekers laten het werkstuk ultrasoon trillen, andere doen dat met de draad (het gereedschap). Dit laatste hebben ook onderzoekers aan een Thaise universiteit gedaan. Ze hebben recent resultaten gepubliceerd over draadvonken met een zink gecoate messingdraad, met ultrasone ondersteuning. De ultrasone unit werkt met een frequentie van 40 kHz. De hoeveelheid materiaal (wolfraamcarbide) die hiermee weggehaald kon worden, is 18 mm3/min, vergeleken met 14 mm3/min zonder de ultrasone ondersteuning.

De onderzoekers schrijven deze productiviteitsverbetering toe aan twee factoren. Door de ultrasone trillingen wordt het oppervlak van het werkstuk afgebroken waardoor de elektrische ontlading het materiaal makkelijker kan weghalen. De tweede reden is dat de ultrasone trillingen ervoor zorgen dat de snelheid van de thermische verwijdering van de buitenste laag verhoogd wordt.

Dunnere witte laag

Een ander belangrijk voordeel is dat de zogenaamde witte laag die normaal ontstaat door het snelle afkoelen van het oppervlak aanzienlijk dunner is als men draadvonkt met ultrasone ondersteuning. De thermische schade aan het werkstuk is geringer.

De onderzoekers waarschuwen er wel voor dat onder de zogenaamde witte laag scheurtjes kunnen ontstaan als gevolg van een thermische schok. Ze geven aan dat dit nieuwe sensoren en besturingsalgoritmen zal vergen om het gecombineerde proces stabiel te krijgen.

Mitsubishi Electric

Ook Mitsubishi Electric zet AI in. Deze 'Maisart' technologie wordt onder andere gebruikt voor het draadvonken met draad zonder koper, bijvoorbeeld met molybdeendraad. De manier waarop Mitsubishi kunstmatige intelligentie toepast, zorgt ervoor dat de instellingen van de generator continu worden aangepast. Eén van de toepassingen is het draadvonken van precisiecomponenten waaraan hoge reinheidseisen worden gesteld, bijvoorbeeld dat er absoluut niet met koper gevonkt mag worden


Nieuwe draadtypen

Niet alleen aan de machinekant ontwikkelt draadvonken zich verder. Ook in de samenstelling van de draad vinden er innovaties plaats. Eén hiervan komt uit Nederland en is sterk gedreven door de hoogtechnologische supply chain in de halfgeleiderindustrie.

De zink- en koperdeeltjes die in gecoate messingdraad zitten, zijn niet in elke sector gewenst. In de halfgeleiderindustrie kan dit bij hoogvacuümcomponenten, waaraan de hoogste reinheidseisen worden gesteld, een probleem opleveren. Ook in medische toepassingen kan dit voor moeilijkheden zorgen. Deze deeltjes blijven in het oppervlak achter en kunnen in de uiteindelijke toepassing voor problemen zorgen.

Stabiel vonken met molybdeen- of wolfraamdraad is een oplossing, maar daar hangt een prijskaartje aan. Deze draden zijn kostbaar (tot 20 keer duurder dan gecoate messingdraad), breken snel en snijden langzaam. De productiviteit lijdt eronder.

Het gebruik van een nieuw type draad met messing kern, daarrond een laag koper-zink en dan een beschermlaag van nikkel resulteert in de hoogste reinheidseisen in de markt van hoogwaardige componenten

Berkenhof

Sommen EDM en De Ridder hebben, samen met de Duitse draadfabrikant Berkenhoff, een nieuw type messing draad ontwikkeld, de confreecut One. Dit is een alternatief voor toepassingen waarbij absoluut geen zink en koper mag achterblijven op het werkstuk. De draad is inmiddels uitgebreid getest in de supply chain van de halfgeleiderindustrie

Een nieuwe oplossing die door enkele Nederlandse partijen samen met een Duitse draadfabrikant is ontwikkeld, is het snijden met een nieuw type draad met een messing kern, daarrond een laag koper-zink en dan een beschermlaag van nikkel.

Het aandeel koper en zink dat na het snijden achterblijft (0,2% WT) ligt op een verwaarloosbaar laag niveau, vergelijkbaar met de hoeveelheid die in het diëlektricum aanwezig is. Weliswaar kunnen er koperdeeltjes achterblijven na de eerste snede, bij de tweede snede worden dit verwijderd. En aangezien het hier om hoogwaardige componenten gaat, zijn meerdere snedes eigenlijk altijd nodig.

De snijsnelheid ligt eveneens veel hoger. Testen die in Nederland zijn gedaan, wijzen uit dat men met de nieuwe draad de hoogste reinheidseisen in de markt haalt, zonder dat aan de proceskant concessies moeten worden gedaan wat betreft stabiliteit en productiviteit.

FANUC
Op de EMO Hannover heeft Fanuc de Robocut α-C800iC officieel gepresenteerd. Hiermee rondt de Japanse fabrikant de α-CIC serie af. De nieuwe machine heeft een werkbereik van 1250 x 975 x 500 mm en is onder andere ontwikkeld voor het bewerken van turbine-onderdelen in de luchtvaartindustrie. De α-CIC reeks is de toplijn draadvonkmachines van Fanuc. Eén van de features is dat men over het hele XY-bereik van de machine kan compenseren voor de spindelhoekfout. Ook de bediening van de draadvonkmachines is intuïtiever gemaakt. De α-C800iC is beschikbaar op de markt vanaf de lente in 2024. De uiteindelijke machine kan verschillen van het prototype dat tijdens de EMO in Hannover werd gepresenteerd

   

  

Wordt duurzaamheid een thema?
Ook de fabrikanten van draadvonkmachines passen in hun nieuwe modellen verschillende energiebesparingsmogelijkheden toe. Duurzaamheid wordt stilaan een thema.

Wat eveneens bijdraagt aan duurzaamheid, is het hergebruik van de draad waarmee al een keer is gevonkt. Sommige fabrikanten hebben net als fabrikanten van hardmetalen gereedschappen een retourprogramma opgezet. Ze halen de gebruikte draad bij hun klanten op - die hier een vergoeding voor krijgen - en verwerken deze weer als grondstof in de productie van nieuwe draad. Zo schuiven ze op richting een circulaire economie. Het kwaliteitsniveau van de draad voldoet aan de ISO-normen.

Een Zwitserse fabrikant is in Italië, Zwitserland en Oostenrijk een programma gestart om heel oude machines te recupereren en de grondstoffen die er in zitten terug te winnen. Het gaar daarbij gemiddeld over 400 gram koper, 170 gram koolstofstaal en 200 kilogram aan elektronica onderdelen. Bedrijven die hun oude machine retour sturen, krijgen een certificaat dat aangeeft hoeveel afval en CO2-emissie ze bespaard hebben.

GF Machining Solutions

GF Machining Solutions heeft dit jaar een app gelanceerd voor de draadvonkmachines. Door de NFC Smart Wire tag te scannen met je mobiele telefoon, krijgt de gebruiker informatie over de draadlengte op de spoel en toegang tot de data van de laatste 50 draadspoelen die gebruikt zijn. Ook controleert de app of de juiste draad wordt gebruikt voor het programma dat op de machine loopt

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Peter Weber

Meer weten over

ALUMINIUM 2024Save the date en koop een ticket voor ALUMINIUM – het platform voor de industrie!Meer infochevron_right
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine