Atelier inrichtingPremium

SOORTEN KUNSTSTOFVLOEREN

Het belangrijkste voordeel van kunststof vloeren is het ontbreken van naden. Naden, en dus ook voegen, maken een vloer niet egaal en bijgevolg dus moeilijker reinigbaar dan een egale vloer zonder naden. Betegelde vloeren (en wanden) hebben als groot nadeel dat ze gevoegd zijn. In deze voegen kunnen bacteriën en andere beestjes gemakkelijk een veilige haven vinden vanwaaruit ze zich kunnen vermeerderen. Daarbij zijn tegels kwetsbaar voor barsten wanneer er voorwerpen op vallen, iets wat in een keuken toch vaak kan gebeuren. Niets van dit alles bij kunststof vloeren. Daarenboven heeft niet elk type kunststofvloer dezelfde kwaliteiten. Elk type heeft geheel andere kenmerken.

ACRYLAAT

Van cruciaal belang bij het vervangen van een vloer is de installatietijd. Die moet zo beperkt mogelijk worden gehouden, want tijdens het vervangingsproces mag niemand de vloer betreden. Bij een traditionele vloer bedraagt die installatietijd al snel vijf dagen, omdat er wordt gewerkt in verschillende lagen. Na het aanbrengen vraagt elke laag om een uithardingstijd van minimaal enkele uren. Onder meer daarom kiezen nogal wat opdrachtgevers voor een acrylaatvloer. Hier is de uithardingstijd veel beperkter en is het proces na twee dagen helemaal afgerond. De kenmerken van een acrylaatvloer (bestaand uit PMMA-harsen) maken deze bruikbaar voor vele bedrijven. Het is een kwaliteitsvolle oplossing met een lange levensduur.

Installatie

Er komt geen breek- of sloopwerk te pas aan de installatie. De vloer kan worden aangelegd op een nieuwe of bestaande ondergrond, die wel droog en vastliggend moet zijn. In principe kan het personeel er de volgende dag al op werken. Door de erg korte uithardingstijd is een acrylaatvloer twee uur na de plaatsing volledig chemisch en mechanisch belastbaar. De uitharding kan deels tot -10 °C, waardoor de plaatsing ook in de winter kan. Bij eenspeciale samenstelling lukt dat tot -20 °C. Het is een naadloze antislipvloer met een goede afwerking aan de trappen en afvoerputten. De afgeronde hygiënische plinten tegen de wanden zijn in hetzelfde materiaal als de vloer, tot op een gewenste hoogte.

Onderhoud

In combinatie met naadloze plinten is de vloer eenvoudig te onderhouden. Door kleurkwarts en kleurchipsvermenging zijn deze vloeren beschikbaar in een uitgebreide keuze aan kleuren en combinaties.

Weerstand

Acrylaatvloeren zijn sterk bestand tegen veroudering, temperatuurschommelingen en het weer. Ook tegen zuren, loog, vet, olie, zout en andere agressieve stoffen hebben ze een hoge resistentie. Verder kenmerken ze zich door een grote slijtvastheid en kunnen ze een druk van 100 N/mm² aan. Op vraag van de klant kan de bovenlaag zowel glad als met een antisliplaag afgewerkt worden. De vloeren zijn probleemloos te herbewerken, bv. bij toekomstige wijzigingen en gebruik. Ze worden snel, en dus met een minimum aan kosten, aangebracht. Bij een sanering hoeft het werk niet te worden onderbroken. Last but not least, ze zijn effen, scheurvrij, stofvrij en onderhoudsvriendelijk.

Nadeel

Het grote nadeel van dit snelhardendePMMA is de geurhinder die ontstaat tijdens de verwerking. Het gaat om een heel irriterende, onprettige en penetrante geur. Hoe beter de afzuiginstallatie, hoe sneller de geur verdwijnt. Belangrijk om te weten is dat deze geuren niet schadelijk zijn.

POLYURETHAAN

In industriële keukens is de polyurethaanvloer uitgegroeid tot een begrip. Deze oerdegelijke vloeren blinken niet uit door een hoog esthetisch karakter en de kleurkeuze is eerder beperkt.

Weerstand

Een polyurethaan mortelvloer is een hoogwaardige cementmortel die bestand is tegen hoge temperaturen en agressievere chemische producten. Meestal wordt deze in bepaalde zones gebruikt en wordt er een combinatie gemaakt met de acrylaatvloer. Dit type kan op een niet volledig uitgedroogde ondervloer worden geplaatst. De kleurkeuze is eerder beperkt. De vloer wordt altijd in een unikleur aangebracht.

Toplaag

Bij bepaalde kunststofvloeren wordt aangeraden een toplaag in polyurethaan aan te brengen, vooral op een licht vochtige ondergrond. Door de uithardingstijd vergt het twee dagen om deze oplossing aan te brengen. Dit gebeurt veel in combinatie met acrylaatvloeren in de warme keuken, waar de temperatuur aan de kookketels hoger oploopt. Naargelang van de dikte kan deze temperaturen tot 130°C aan.

KWARTSKORRELS

Bij bedrijfskeukens wordt er doorgaans gekozen voor een vloer met een iets esthetischer karakter. Net als bij vloeren voorindustriële keukens wordt er hier regelmatig gewerkt met kwartskorrels. Dit is een additief voor verschillende types van harsvloeren. De korrels worden voornamelijk bij acrylaatvloeren gebruikt. Ingestrooide korrels vormen nadien de gewenste antislip. Bij bedrijfs- en schoolkeukens zijn deze korrels wel fijner, omdat de stoot- en schokweerstand niet zo groot hoeft te zijn. Vanwege het hogere esthetische belang kiest de opdrachtgever vaak voor gladdere vloeren, die voor het oog aantrekkelijker zijn en zich vlot laten reinigen. Handig is dat het schoonheidskarakter kan worden verhoogd door de mogelijkheid om met alle kleuren van de RAL-kaart te werken. Af en toe wordt daarvan gebruikgemaakt om de vloer dezelfde kleur te geven als die van het bedrijfslogo, al is dat zeker niet courant. Verder dan dit gaat de personalisatie van een keukenvloer eigenlijk nooit.

EPOXYVLOER

Een vijftal jaar geleden maakte de watergebonden epoxyvloer zijn opwachting op de markt. Dit type vloer, glad of ingestrooid met kwarts, wordt steeds populairder. Zo omvatten de mengsels minder toxische elementen, waardoor de vloer beter beantwoordt aan de VOC-normen (reguleren de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht). Voor de installatie van deze epoxyvloer volstaat een installatietijd van vier à vijf dagen. Gladde vloeren worden vooral gekozen in een bedrijfskeuken waar er iets rustiger kan worden gewerkt, de variant met ingestrooid kwarts leent zich beter voor keukens met een erg hoge werksnelheid. De korrels helpen immers tegen uitglijden.

ANTISLIPLAAG

Bij het bepalen van de antisliplaag geldt de Duitse DIN-norm als referentie. R10 staat voor een (half)gladde vloer, R11 voor een vloer met lichte antisliplaag. Vloeren met een zware antisliplaag worden 'gebundeld' onder R12.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

ALUMINIUM 2024Save the date en koop een ticket voor ALUMINIUM – het platform voor de industrie!Meer infochevron_right
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine