RolbruggenPremium

M-DESIGN PRODUCTION VOORTAAN AANGEVUURD DOOR LVD TOOLCELL

West-Vlaamse firma investeert in geautomatiseerde afkantpers

Om competitief te zijn, is het noodzakelijk om te blijven innoveren, een boodschap die men bij M-Design Production vast en zeker heeft gevat. Om flexibeler te kunnen omgaan met fast orders in kleine batches met hoge complexiteit, diende de aankoop van een nieuwe afkantpers zich aan. De keuze viel uiteindelijk op de variant met een geautomatiseerde gereedschapswisselaar, meer bepaald de LVD ToolCell 220/40. “Sinds de implementatie kan de programmatie volledig offline gebeuren, wat het risico op fouten tot nul heeft herleid, en de doorlooptijd heeft verkort", klinkt het tevreden.

BEDRIJFSPROFIEL(EN)

M-Design Production

M-Design Production werd een hele tijd terug opgericht als PMC Production, een bedrijfje uit Jabbeke gespecialiseerd in machinebouw. Zaakvoerder Jan Pauwels kwam er, na studies Elektromechanica, Automatisatie en Robotica in Leuven, terecht door diens echtgenote, en leerde er al snel de wereld van metaalbewerking en machinebouw kennen. Door plaatsgebrek verhuisde de productie al snel naar een groter pand in Zedelgem in 1992, maar in 2008 noopte de crisis Pauwels tot een verhuis richting Maldegem. Ineens kon het productieapparaat zo ook worden gedeeld met een van de toenmalige klanten. Tot zover het eerste luik ...

M-Design

Hoewel M-Design, die andere firma die we vast en zeker moeten vermelden om een duidelijk beeld te kunnen scheppen, bij de oprichting door Limburger Bart Goovaerts in 1993 enkel een showroom was van allerhande sierschouwen en inbouwvuren (Margo-Design in Zedelgem), stelde de ambitieuze zaakvoerder al snel vast dat er nog een hiaat bestond in deze markt. Goovaerts óók met een achtergrond in automatisering besloot vanaf 2001 zijn eigen vuren te ontwerpen, en wist een jaar later met een revolutionair verbrandingssysteem en geoptimaliseerd luchtspoelsysteem op de proppen te komen.
 

Sterke merknaam uitdragen

Wanneer de heren Goovaerts en Pauwels, met hun synergieën en ook allebei 'neo-West-Vlamingen', vanaf 2014 besluiten de handen in elkaar te slaan (PMC had intussen de omzet opnieuw zien aanzwengelen, maar kampte met plaatsgebrek), kiezen ze ervoor om de productieafdeling van PMC onder te brengen in de gebouwen van M-Design, en ineens ook de naam om te vormen tot M-Design Production, om zo onder een eensluidende sterke merknaam naar buiten te kunnen treden. Sindsdien werkt het partnership tweeledig: zo kan Goovaerts via M-Design Production nog sneller prototypes en kleine reeksen verkrijgen, terwijl Pauwels kan mee surfen op de naamsbekendheid van M-Design, om eventueel in een latere fase een eigen product op de markt te brengen. Immers, het gerenommeerde merk is intussen succesvol actief in ruim dertig landen.
 

STERKTES EN REFERENTIES

Plaat- en laswerk van hoge kwaliteit

Anno 2016 staat M-Design Production te boek als referentie in de productie van hoogwaardige gelaste staal- en roestvrije staalconstructies in plaatwerk met een hoge moeilijkheidsgraad. Het bedrijf voorziet plaat- en laswerk in verschillende kwaliteiten en diktes, maar ook langere stukken tot zes meter zoals buizen en profielen met een maximaal gewicht van 1.000 kg. In mindere mate komt ook verspaning (boren, draaien, frezen, walsen ...) aan bod, al worden de grotere volumes soms uitbesteed. Alles samen gaat het per dag soms om wel tien ton aan materiaal en meer. Zo heeft de firma al heel wat mooie referenties weten bijeen te rapen, bij spraakmakende bedrijven zoals CNH, Bekaert, Bombardier, Picanol, Packo, Caterpillar, en vele andere bekende Belgische machinebouwers.
 

Flexibel omspringen met orders

Al betekent dat niet dat het toeleveringsbedrijf kleinere opdrachten links laat liggen. Integendeel, het bedrijf doet er alles aan om steeds flexibeler te kunnen inspringen op orders, om zo tegen 2020 de omzet te kunnen verdubbelen. Die aangroei moet er komen bij zowel bestaande als nieuwe klanten, een taak die op de schouders van de ervaren sales- en engineeringmanager Harold Demoen komt te liggen: “Gezien de omvangrijke series nagenoeg verdwenen zijn, richten we onze pijlen op fast orders in stukproductie en kleine series van hoge kwaliteit." Demoen wordt hierin bijgestaan door Pauwels: “De omschakeling van serie- naar stukwerk kan enkel lukken als de voorbereiding perfect en zeer snel verloopt."

Investeren in mens en machine

De middelen die voor de ambitieuze doelstellingen inzake omzet worden ingezet, zijn naast de investering in zowel mens als machine, ook het omarmen van offline simulatie en programmatie (CADMAN®-B), en de optimalisatie van het voortraject (onder meer via het CIM2000 ERP-pakket van Vandenbussche Software) en het beheersen van het logistiek proces (QRM). Of zoals men het er zelf stelt: 'M-Design Production bouwt aan de fabriek van de toekomst in plaatbewerking'. Dat men hierin aardig op weg is, wordt geïllustreerd door het ISO 9001-2015-kwaliteitscertificaat dat M-Design Production als een van de eerste bedrijven in België binnen wist te halen ...

BOTTLENECK BIJ PLOOIEN

Productiefacetten op elkaar afstemmen

Tot voor kort bestond het machinepark uit een parelstraalcabine, een ontbraamtrommel, diverse lasposten, een 4kW-laser, een geautomatiseerd (maar niet gekoppeld) platenmagazijn, een hydraulische guillotineschaar (LVD CS series) en twee oudere afkantpersen van drie meter (LVD PPE en PPEB met 130 ton drukkracht). “We zaten echter met een onbalans in productie", vertelt Goovaerts. “De plooiafdeling bleek de snelle aanvoer van de laser niet te kunnen verwerken en we vonden geen geschikt personeel met plooi-ervaring, waardoor we ons genoodzaakt zagen te investeren in een nieuwe afkantpers."

De keuze

Harold Demoen: “Na een studieronde van ruim twee jaar (waarbij ook de operatoren werden betrokken) besloten we te gaan voor een hydraulische LVD  ToolCell met 220 ton drukkracht, een werklengte van 4.080 mm en een automatisch gereedschapsmagazijn, om zo meer kleine seriegroottes met een hogere complexiteit te gaan produceren."

“Waarom we een variant met gereedschapswisselaar wilden?", herhaalt Jan Pauwels de vraag. “Laat me het zo stellen: de techniek van het plooien is nog steeds dezelfde als twintig jaar terug, maar de toename van kleinere batches impliceert dat er meer tijd gaat naar het instellen dan naar het eigenlijke plooien, en precies daar valt er dus nog winst te behalen. Ook de complexiteit van de stukken, en dus het risico op menselijke fouten, ligt een pak hoger dan vroeger. De investering in automatisatie leek dan ook een evidentie." De ToolCell werd uiteindelijk afgelopen zomer in gebruik genomen.

GEBRUIK

Continue bezetting

Initieel waren er twee operatoren voor de afkantpers, maar sinds kort is er ook een derde persoon in opleiding. Ook de operator van de CO2-laser wordt onderworpen aan 'crosstraining' zoals dit dan heet in QRM-termen, waardoor hij ook bepaalde plooibewerkingen krijgt aangeleerd. “Een machine als de ToolCell hoort immers áltijd in gebruik te zijn", meent Goovaerts.
 

First Time Right

“Het risico op fouten door verstrooidheid of door het verdwijnen van vakkennis is door de implementatie van de ToolCell volledig verdwenen", vertelt Demoen: “Gezien we offline programmeren, komt de verantwoordelijkheid bij de werkvoorbereiding te liggen. Ontvouwingen gebeuren automatisch via de LVD CADMAN®-B plooisoftware op basis van stempel en matrijs, 3D-file en materiaal om zo de juiste uitslagen te bekomen. Er hoeft niks meer aan de machine te worden ingesteld. Het enige wat de operator hoeft te doen, is het programma opvragen, en op het juiste stuk de aanslagen uit te voeren die het scherm in 3D aangeeft."

“Een enkele keer nog hebben we een aanslag van een stuk aan de machine zelf aangepast. Drie keer raden wanneer het fout ging ...", grijnst Pauwels. “Voortaan programmeren we dus enkel nog offline, en gebeuren eventuele correcties via CADMAN®-SDI (bepalen van kostendrivers) en BricsCAD® (corrigeren van 3D-tekeningen). We voorzien zelf binnenkort beveiliging zodat operatoren simpelweg geen maatvoering meer kunnen wijzigen."

Functionaliteiten

Het gereedschapsmagazijn van de ToolCell biedt over de volledige lengte plaats aan drie rijen (circa 11,5 meter) zelfklemmend bovengereedschap en zeven rijen (circa 26,8 meter) V-matrijzen. “Met die gereedschappen en de 220 ton drukkracht kunnen we alles plooien tussen 1 en 6 mm dik, over een maximale lengte van vier meter", vertelt Pauwels. Een volledige lengte onder- en bovengereedschappen kan automatisch worden gewisseld in acht à tien minuten, aan de hand van de dubbele functie (aanslag én grijper, foto 1) van de achteraanslag. Het Easy-Form Laser® (EFL, foto 2) adaptief hoekmeetsysteem van LVD past in real time de positie van de ram aan voor de juiste hoek. Zo garandeert EFL de gewenste hoek vanaf de eerste plooi, wat geen evidentie is.

Ook manuele belading

Alle toolboxen zijn bij de oplevering gevuld met gekalibreerde gereedschappen op vraag van de klant, waarvan de configuratie en locatie vastgelegd liggen in de machinesturing. Maar wat dan wanneer je een stuk hebt waarvoor extra gereedschappen vereist zijn? “Een van de redenen waarom we tot deze aankoop zijn overgegaan, ligt in het feit dat we ook gereedschappen afkomstig van onze andere LVD afkantpersen manueel langs de voorzijde kunnen beladen op de ToolCell", vertelt Pauwels. “Men kan de ToolCell dus ook als klassieke afkantpers inzetten", vult Claude Stragier van machinefabrikant LVD aan. “Bij eenmalige orders hoef je dus geen tijd te verliezen met het aanpassen van de toolboxen."
 

Toekomst

M-Design Production heeft al forse stappen gezet, maar toont zich ambitieus. De volgende stap is het aflijnen van de software van Vandenbussche en CADMAN®-JOB, zodat de joblijst per plaatdikte kan worden georganiseerd in functie van de 'due date' zodat er zo min mogelijk gereedschapswissels dienen te worden uitgevoerd. “Want,' vertelt Pauwels, “een automatische wissel is interessant, maar kan het aantal wissels worden beperkt, wordt het nog efficiënter. Voorts zal LVD ook een nieuwe TOUCH-B-sturing voorzien op de oudere PPEB afkantpers, waardoor deze zoals de ToolCell zal kunnen communiceren met CADMAN®-JOB. Zodra deze koppelingen zijn gebeurd, volgen er waarschijnlijk investeringen in het QRM-verhaal en de lasafdeling."
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine