M-DESIGN PRODUCTION VOORTAAN AANGEVUURD DOOR LVD TOOLCELL
West-Vlaamse firma investeert in geautomatiseerde afkantpers

BEDRIJFSPROFIEL(EN)
M-Design Production
M-Design Production werd een hele tijd terug opgericht als PMC Production, een bedrijfje uit Jabbeke gespecialiseerd in machinebouw. Zaakvoerder Jan Pauwels kwam er, na studies Elektromechanica, Automatisatie en Robotica in Leuven, terecht door diens echtgenote, en leerde er al snel de wereld van metaalbewerking en machinebouw kennen. Door plaatsgebrek verhuisde de productie al snel naar een groter pand in Zedelgem in 1992, maar in 2008 noopte de crisis Pauwels tot een verhuis richting Maldegem. Ineens kon het productieapparaat zo ook worden gedeeld met een van de toenmalige klanten. Tot zover het eerste luik ...
M-Design

Sterke merknaam uitdragen

STERKTES EN REFERENTIES
Plaat- en laswerk van hoge kwaliteit

Flexibel omspringen met orders
Al betekent dat niet dat het toeleveringsbedrijf kleinere opdrachten links laat liggen. Integendeel, het bedrijf doet er alles aan om steeds flexibeler te kunnen inspringen op orders, om zo tegen 2020 de omzet te kunnen verdubbelen. Die aangroei moet er komen bij zowel bestaande als nieuwe klanten, een taak die op de schouders van de ervaren sales- en engineeringmanager Harold Demoen komt te liggen: “Gezien de omvangrijke series nagenoeg verdwenen zijn, richten we onze pijlen op fast orders in stukproductie en kleine series van hoge kwaliteit." Demoen wordt hierin bijgestaan door Pauwels: “De omschakeling van serie- naar stukwerk kan enkel lukken als de voorbereiding perfect en zeer snel verloopt."
Investeren in mens en machine
De middelen die voor de ambitieuze doelstellingen inzake omzet worden ingezet, zijn naast de investering in zowel mens als machine, ook het omarmen van offline simulatie en programmatie (CADMAN®-B), en de optimalisatie van het voortraject (onder meer via het CIM2000 ERP-pakket van Vandenbussche Software) en het beheersen van het logistiek proces (QRM). Of zoals men het er zelf stelt: 'M-Design Production bouwt aan de fabriek van de toekomst in plaatbewerking'. Dat men hierin aardig op weg is, wordt geïllustreerd door het ISO 9001-2015-kwaliteitscertificaat dat M-Design Production als een van de eerste bedrijven in België binnen wist te halen ...
BOTTLENECK BIJ PLOOIEN
Productiefacetten op elkaar afstemmen
Tot voor kort bestond het machinepark uit een parelstraalcabine, een ontbraamtrommel, diverse lasposten, een 4kW-laser, een geautomatiseerd (maar niet gekoppeld) platenmagazijn, een hydraulische guillotineschaar (LVD CS series) en twee oudere afkantpersen van drie meter (LVD PPE en PPEB met 130 ton drukkracht). “We zaten echter met een onbalans in productie", vertelt Goovaerts. “De plooiafdeling bleek de snelle aanvoer van de laser niet te kunnen verwerken en we vonden geen geschikt personeel met plooi-ervaring, waardoor we ons genoodzaakt zagen te investeren in een nieuwe afkantpers."
De keuze
Harold Demoen: “Na een studieronde van ruim twee jaar (waarbij ook de operatoren werden betrokken) besloten we te gaan voor een hydraulische LVD ToolCell met 220 ton drukkracht, een werklengte van 4.080 mm en een automatisch gereedschapsmagazijn, om zo meer kleine seriegroottes met een hogere complexiteit te gaan produceren."
“Waarom we een variant met gereedschapswisselaar wilden?", herhaalt Jan Pauwels de vraag. “Laat me het zo stellen: de techniek van het plooien is nog steeds dezelfde als twintig jaar terug, maar de toename van kleinere batches impliceert dat er meer tijd gaat naar het instellen dan naar het eigenlijke plooien, en precies daar valt er dus nog winst te behalen. Ook de complexiteit van de stukken, en dus het risico op menselijke fouten, ligt een pak hoger dan vroeger. De investering in automatisatie leek dan ook een evidentie." De ToolCell werd uiteindelijk afgelopen zomer in gebruik genomen.
GEBRUIK
Continue bezetting
First Time Right

“Een enkele keer nog hebben we een aanslag van een stuk aan de machine zelf aangepast. Drie keer raden wanneer het fout ging ...", grijnst Pauwels. “Voortaan programmeren we dus enkel nog offline, en gebeuren eventuele correcties via CADMAN®-SDI (bepalen van kostendrivers) en BricsCAD® (corrigeren van 3D-tekeningen). We voorzien zelf binnenkort beveiliging zodat operatoren simpelweg geen maatvoering meer kunnen wijzigen."
Functionaliteiten

Ook manuele belading

Toekomst
