NOG TOEKOMST VOOR STOOKOLIE EN DE CONDENSERENDE STOOKOLIEKETEL?
Wat denkt:
KOEN BIESBROUCK
Marketingmanager Bosch Thermotechnology voor het merk Junkers

Biesbrouck: “We verwachten een stagnatie in het gebruik van stookolie, waardoor het marktaandeel in dezelfde richting zal bewegen. Het uitbreiden van het gasnetwerk (met vervanging van de stookolieketel door een gasketel tot gevolg) verloopt minder progressief dan een tiental jaren geleden. Aangezien we in de nabije toekomst zeker geen sterke dalingen verwachten, blijven we investeren in nieuwe technologieën waardoor de nieuwe toestellen steeds zuiniger, stiller en onderhoudsvriendelijker worden."
2. Denkt u dat België op korte termijn het voorbeeld van Denemarken zal volgen (verbod op het plaatsen van ketels in nieuwe gebouwen)? Houdt men rekening met een dergelijk 'rampscenario' of is dit voor u nog de ver-van-mijn-bedshow?
“Een verbod op het plaatsen van ketels in de nieuwbouw? In België zal dit hoogstwaarschijnlijk niet zo drastisch verlopen. Volgens de EPB-richtlijnen is men vandaag verplicht een bepaald E-peil te halen, waardoor het steeds noodzakelijker wordt om alternatieve energiebronnen aan te wenden. Dit sluit echter niet uit dat er nog bijverwarmd moet worden.“
3. Hoe ziet de toekomst van de brandstof eruit en welke technologieën ziet u een plaats innemen in de markt (nabije en verdere toekomst)?
Biesbrouck: “Zonne-energiesystemen en warmtepompen zullen steeds meer terrein winnen in de nabije toekomst, al zijn de fossiele brandstoffen nog lang niet weg te denken."